ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: 20 χρόνια και 1,5 δισ. ευρώ…

Η Ελλάδα προσπαθούσε να αποκτήσει Κτηματολόγιο από την εποχή του… Ιωάννη Καποδίστρια και σήμερα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Κτηματολόγιο.

Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητά του είχε επισημανθεί από το σύνολο του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου και το έργο είχε ανακοινωθεί ως «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα».

Τρία χρόνια αργότερα, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ιδρύθηκε η «Κτηματολόγιο ΑΕ», έχοντας (για ένα μικρό διάστημα) στο διοικητικό της συμβούλιο, μεταξύ άλλων, τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

To 2001, η ανάγκη ύπαρξης Κτηματολογίου μετουσιώθηκε σε συνταγματική επιταγή, αφού αναφέρεται πως «η σύνταξη του Κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους». Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του τότε Επιτρόπου Περιβάλλοντος Μισέλ Μπαρνιέ, επιβάλλει πρόστιμο 200.000.000 ευρώ στη χώρα μας, ανακαλώντας την απόφαση χρηματοδότησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου, λόγω καθυστέρησης του προγράμματος αλλά και υπερβάσεων του προϋπολογισμού του. Παράλληλα, ασκείται ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στο ΔΣ της εταιρείας, το οποίο αποπέμπεται από τη Βάσω Παπανδρέου, που ανέλαβε τότε την «απολαλιωτοποίηση» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επικεφαλής του Κτηματολογίου τοποθετείται μια έμπειρη υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και μετέπειτα Νο 2 της Task Force), η Ζωρζέτα Λάλη, και δύο χρόνια αργότερα, την 1η Αυγούστου 2013, εγκαινιάζεται το πρώτο Κτηματολογικό Γραφείο στο Πολύκαστρο του Κιλκίς.

Η χρηματοδότηση του έργου συνεχίζει να είναι προβληματική, αφού «ξοδεύονται πολλά χρήματα για λίγο έργο», ενώ πρωθυπουργός είναι πλέον ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Περιβάλλοντος ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος διορίζει τον (πρόσφατα αποβιώσαντα) πρώην Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Χρήστο Γούλα. Το Κτηματολόγιο, το 2008, προχωρά στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας, εισπράττοντας από τους πολίτες σχεδόν 200.000.000 ευρώ, η εταιρεία διπλασιάζει τα στελέχη της, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πια το έργο παρά μόνο υποστηρικτικές εργασίες.

Εν τω μεταξύ αθωώνεται δικαστικά η πρώτη διοίκηση του Κτηματολογίου, ενώ πρωθυπουργός είναι πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου και υπουργός Περιβάλλοντος (το οποίο είναι πλέον αυτόνομο υπουργείο) η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία τοποθετεί τον κουμπάρο του τότε υφυπουργού της Γιάννη Μανιάτη στο Κτηματολόγιο και μια ανεκδιήγητη γενική διευθύντρια.

Μετά τη σύντομη θητεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την αποτυχημένη προσπάθειά του να ιδιωτικοποιήσει (καλύτερα να… ξεπουλήσει) την εταιρεία καθώς και τη… διακοσμητική παρουσία του καθηγητή Ε. Λιβιεράτου, αναλαμβάνει ο Γ. Μανιάτης, ο οποίος, πέρυσι, αποκαθηλώνει τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Καλουδιώτη, τοποθετώντας πρόεδρο του Κτηματολογίου τον πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής Ηλία Λιακόπουλο, σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας για το έργο. Έναν χρόνο αργότερα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπεύθυνο για το Κτηματολόγιο τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, οικολόγο, Γιάννη Τσιρώνη, το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε φάση πλήρους αβεβαιότητας και απαξίωσης, ενώ τα αποθεματικά του βρίσκονται πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδας και ενδεχομένως να δοθούν σε δύο εβδομάδες ως… μισθοί και συντάξεις του Ιουνίου.

Συνοψίζοντας, το Εθνικό Κτηματολόγιο συμβολίζει τη… «χρόνια διοικητική ανεπάρκεια» όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα όμως οι συνθήκες επιβάλλουν μια «υπέρβαση» των αγκυλώσεων, για όσους πιστεύουν ακόμα στα… «θαύματα». Επιβάλλουν μια τομή στη λειτουργία του κράτους αλλά και των φορέων που είναι αρμόδιοι για οποιαδήποτε είδους καταγραφή, χαρτογράφηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής. Επιβάλλουν την ανάληψη καθηκόντων διοίκησης του Κτηματολογίου από αδιάφθορους και ικανούς μάνατζερ (όπως ο τωρινός γενικός διευθυντής, ο κεφαλλονίτης Άκης Μαρκάτος), οι οποίοι δεν θα αλλάζουν μετά από κάθε αλλαγή κυβέρνησης, διοίκησης ή υπουργού, ούτε θα επηρεάζονται από κυβερνητικές ή κομματικές αλλαγές.

Γι’ αυτό, ας τα βρουν οι δύο υπεύθυνοι για το Κτηματολόγιο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάννης Τσιρώνης, και ας διορίσουν -επιτέλους- διοίκηση στην εταιρεία. Τα προβλήματα τα ξέρουμε εδώ και είκοσι χρόνια. Το ταλαίπωρο αυτό έργο πρέπει να είναι ο κορυφαίος μεταρρυθμιστικός στόχος σε μία εποχή που οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Πρέπει όμως να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης, μπας και ξαναβρούμε τον χαμένο δρόμο της ανάπτυξης.

Αλλιώς το… 2035 θα συζητάμε ακόμα για την ανάγκη ύπαρξης Κτηματολογίου…


Σχολιάστε εδώ