Κρίση στο Αιγαίο μαγειρεύει η Άγκυρα

Σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τη χώρα μας, η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει «μαγκιές» εναντίον των άλλων γειτόνων της και έτσι στρέφεται και πάλι στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να εκμεταλλευθεί και την προφανή θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και τη σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης.

Από την επομένη των εκλογών στην Τουρκία, που έφεραν τις μεγάλες ανατροπές, με αποδυνάμωση του Ερντογάν, την οποία ο ίδιος όμως αρνείται να αποδεχθεί, ξεκίνησαν συντονισμένες προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Αποκορύφωμα ήταν το επεισόδιο της Τετάρτης στο πεδίο βολής της Άνδρου, όπου επιδεικτικά εισήλθε τουρκικό πολεμικό πλοίο, αλλά και η ξαφνική έκδοση Navtex, την Πέμπτη, με την οποία η Τουρκία επανέφερε τη Navtex που τον Φεβρουάριο παραλίγο να δημιουργήσει κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οποία είχε τελικά αποσυρθεί λόγω της λανθασμένης συμπερίληψης στη δεσμευμένη περιοχή και τμήματος του εδάφους της… Λήμνου.

Με τη νέα Navtex η Τουρκία δεσμεύει για πεδίο βολής, από αύριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος, μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου και Λέσβου, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στην πολιτική αεροπορία, μια και σημαντικοί αεροδιάδρομοι διέρχονται από την περιοχή αυτή.

Τα μηνύματα ήρθαν αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές με αφορμή και πάλι το γνωστό σκάφος «Explora», το οποίο πραγματοποιεί εργασίες ελέγχου και πόντισης υποβρυχίων καλωδίων σε μια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελλόριζου, περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και τον Φεβρουάριο το σκάφος αυτό είχε πραγματοποιήσει εργασίες, αλλά η απαίτηση της Τουρκίας να ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας με αποτέλεσμα το πλοίο να μην ολοκληρώσει τις εργασίες και να επιστρέψει στη βάση του στην Ιταλία.

Τώρα όμως επανήλθε και διαπιστώθηκε ότι εκτός από την έκδοση ελληνικής Navtex εκδόθηκε για το ίδιο σχέδιο εργασιών αντίστοιχη Navtex και από την Τουρκία. Παρά τις ελληνικές ενέργειες, η τουρκική αναγγελία παρέμενε σε ισχύ και καθώς το σκάφος συνέχιζε κανονικά τις εργασίες του παρέμενε σε ισχύ και η έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, αυτή του τριγώνου μεταξύ Ρόδου – Καστελλόριζου – Κρήτης.

Καθώς συνεχίστηκαν οι παράνομες δραστηριότητες της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, την Τρίτη οι προκλήσεις κλιμακώθηκαν.

Ο πλωτός «κοριός» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μπήκε απροειδοποίητα στο πεδίο βολής της Άνδρου τη στιγμή που διεξάγονταν ελληνικά αεροναυτικά γυμνάσια. Πρόκειται για το τουρκικό πλοίο υποκλοπών «Τσαρνταλί», το οποίο μπήκε «σφήνα» στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» τη στιγμή που ο ελληνικός στόλος έκανε βολές εναντίον εναέριου «στόχου».

Προκλητικά ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου αγνόησε τις συνεχείς κλήσεις των ελλήνων αξιωματικών να αποχωρήσει από την περιοχή, που ήταν δεσμευμένη από την Ελλάδα για άσκηση με πραγματικά πυρά. Ενδεικτικό του κινδύνου τέτοιες ενέργειες να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο είναι ότι ένα βλήμα έσκασε σε απόσταση 300 γιάρδες από το τουρκικό πλοίο.

Ο τούρκος κυβερνήτης οδήγησε το πλοίο του έξω από το πεδίο βολής μόνο όταν έπλευσε δίπλα του η φρεγάτα «Κανάρης» και ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το τουρκικό πλοίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων και συντόνιζε τις αεροναυτικές αντιδράσεις μέχρι να υποχρεωθεί το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει.

Οι τουρκικές αυτές προκλήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα και προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε διάλογο με την Τουρκία για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ η Άγκυρα είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα επιδιώξει ως πρώτο ΜΟΕ την κατάργηση ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, δεσμεύει τη νέα περιοχή στο Αιγαίο και αμφισβητεί το υπάρχον πεδίο βολής της Άνδρου…

Η Τουρκία την περασμένη έβδομα εξέδωσε και άλλη Navtex με την οποία στέλνει σαφές μήνυμα για το Κυπριακό, καθώς κράτησε το «Barbaros» στην περιοχή με νέο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου, σε περιοχές που βρίσκονται και εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στη Λευκωσία καθώς συμπίπτει με την προσπάθεια Αναστασιάδη και Ακιντζί να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ