Κληρώνει σήμερα για το ΠΑΣΟΚ

Το μεγάλο στοίχημα είναι ο αριθμός όσων τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες, κάτι που θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο για το αν το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική του συρρίκνωση, μπορεί ακόμα να έχει προσβάσεις σε κοινωνικές ομάδες που κάποτε του έδωσαν ισχυρές πλειοψηφίες και το ανέδειξαν στην εξουσία. Στη Χαριλάου Τρικούπη έμπειρα στελέχη λένε πως αν ο αριθμός πλησιάσει τις 65-70.000 τότε θα μπορούν να μιλάνε για μεγάλη επιτυχία, στη βάση της σημερινής πραγματικότητας. Ωστόσο υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως ο αριθμός να πλησιάσει και τις 100.000. Όπως μάλιστα λένε στελέχη, αν η συμμετοχή πλησιάσει το όριο των 100.000, αυτό από μόνο του θα ήταν ισχυρή τονωτική ένεση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι αν θα εκλεγεί νέος πρόεδρος αυτήν την Κυριακή, αν δηλαδή θα υπάρξει το «μαγικό πενήντα συν ένα», ή θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η Φώφη Γεννηματά, που έχει προβάδισμα ζητά «καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή», διότι, όπως υποστηρίζει, αν υπάρξει και δεύτερος γύρος είναι πιθανό ο υποψήφιος που θα μείνει εκτός του επόμενου γύρου να συνασπιστεί με τον έτερο διεκδικητή της ηγεσίας και να δυσκολέψει σημαντικά την εκλογή της.

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι ποιος θα κερδίσει τη δεύτερη θέση, ο/η οποίος/α είτε θα πάει σε δεύτερο γύρο (αν δεν έχει ο πρώτος το «πενήντα συν ένα») είτε απλώς θα καταγραφεί ως «ο νούμερο 2» στο ΠΑΣΟΚ.

Με βάση εκτιμήσεις, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φαίνεται να έχει προβάδισμα (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου στην κούρσα για τη δεύτερη θέση. Και αυτό, όπως λένε, οφείλεται στο ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος κάνει πολύ στοχευμένη εκστρατεία, απευθυνόμενος πρωτίστως στη νέα γενιά και την ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Πάντως, το πρόσφατο Συνέδριο δημιούργησε ήδη έναν συσχετισμό δυνάμεων, χωρίς όμως αυτός να αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση της καθολικής και πανελλαδικής ψηφοφορίας. Η κ. Γεννηματά διατηρεί σημαντική επιρροή, ενώ ο Λοβέρδος στο επίπεδο των στελεχών κρατάει κάποιους συσχετισμούς. Κρυφός μπαλαντέρ παραμένει ο πρώην γραμματέας της ΚΕ και ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης. Όμως, πολλά από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελέχη που στήριζαν τον Ευ. Βενιζέλο, έχουν μετακινηθεί προς τη Φ. Γεννηματά.

Σε παράλληλο επίπεδο με την προεκλογική δραστηριότητα στο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο σύμπραξης των διαφόρων κατακερματισμένων φορέων της Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και στέλεχος σήμερα του ΚΙΔΗΣΟ, Φίλιππος Σαχινίδης εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική συνδιαμόρφωσης μιας συμμαχίας με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέλαβε ότι το κόμμα του θα ακολουθήσει μια πολιτική «μακριά από έναν λαϊκισμό, είτε δεξιό είτε αριστερό».

Κατά της συμφωνίας

Πάντως και παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας, τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, τον απερχόμενο Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τους επίδοξους διαδόχους του, προϊδεάζουν για την αρνητική στάση του κόμματος έναντι της επικείμενης συμφωνίας.

Αν και το πεδίο γύρω από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία παραμένει ασαφές, ωστόσο βέβαιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ άπαντες προεξοφλούν ότι στο τελικό κείμενο θα περιλαμβάνονται επώδυνα και υφεσιακά μέτρα και ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κρίνεται ανεπιτυχής και αποτυχημένη.


Σχολιάστε εδώ