Η νέα φορομανία θα βαθύνει την ανεργία και τη φτώχεια και θα αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Τα δύο πακέτα προτάσεων είναι το ένα χειρότερο από το άλλο και η φορομανία που επιβάλλουν δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Αντίθετα, θα συρρικνώσει τον όγκο και τον κύκλο των εργασιών των επιχειρήσεων και το μόνο που θα… πετύχει θα είναι να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, και να οδηγηθούν σε φυγή επιχειρήσεις, υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης.

Πέρα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και τους νέους φόρους που προβλέπουν οι προτάσεις για να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφερόμενος στα… έκτακτα μέτρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις επισημαίνει τα εξής αποκαλυπτικά:

«Προτείνεται έκτακτη εισφορά στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, με συντελεστή 5% για καθαρά κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ, 7% για κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ, 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, βεβαίως, ότι 180 επιχειρήσεις είχαν το 2013 κέρδη υψηλότερα των 5 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τους ισολογισμούς που έχουν μέχρι στιγμής καταρτιστεί το 2014 οι επιχειρήσεις με αντίστοιχα κέρδη ανέρχονται σε μόλις 99. Η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι θα εισπράξει συνολικά 1,1 δισ. ευρώ από πρόσθετους φόρους, όμως γνωρίζει ότι η περαιτέρω επιβολή έκτακτων φόρων και τελών θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει στον τόπο και υπομείνει τις διαρκείς φορολογικές υπερβολές των τελευταίων ετών».

Χρειάζεται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο

Η Αγορά έχει προτάσεις που αν υλοποιηθούν μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από το μαρτύριο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και ο λαός. Η πρόταση του κ. Κορκίδη είναι η εξής:

«Η Ελλάδα, αντί του κειμένου των νέων φόρων σε 47 σελίδες, χρειάζεται να γράψει από μόνη της, σε αντίστοιχο αριθμό σελίδων, ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τον πλουτοπαραγωγικό ιστό της χώρας προς όφελος όλων μας. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα απελευθερώσει και θα αναδείξει νέους ανθρώπους στην κοινωνία και ικανούς επιχειρηματίες στην οικονομία, που θα μπορούν επιτέλους να δουλέψουν σε ένα δίκαιο φορολογικά και σταθερό επιχειρηματικά περιβάλλον.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της τελικής διαπραγμάτευσης, προτείνουμε στην ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, να γράψει αυτό το κείμενο με περιεχόμενο την ανάπτυξη και να υπογράψει τη δέσμευση μέσα στην επόμενη διετία να το υλοποιήσει.

Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και τους δανειστές μας θα είναι μακράν καλύτερα των τιμωρητικών φορολογικών μέτρων, τα οποία, προς άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη, φαίνεται να μην εξαντλούνται ποτέ».

***

Στο κόκκινο 120.000 δάνεια

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια και κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή.

Μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 120.000, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, γι’ αυτό με παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη συστάθηκε ομάδα εργασίας που θα επανεξετάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου για τις επιχειρήσεις. Πρώτο, άμεσο βήμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών.


Σχολιάστε εδώ