Η κληρονομιά μας θα μας σώσει…

// Τη στιγμή που η εφημερίδα «Daily Mirror» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Κολαστήριο η Κως με τους μετανάστες», εσείς φέρνετε τον Αύγουστο την ιταλίδα σταρ Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα και ένα λαμπρό καστ ηθοποιών στο ελληνικό νησί για να πρωταγωνιστήσουν σε μια ταινία διεθνούς συμπαραγωγής (Rosebud 21). Σε ένα φιλμ που αφορά τον καρκίνο και τον Ιπποκράτη. Για ποιον λόγο το κάνατε;

Το σενάριο της ταινίας «Ζεις μοναχά μια φορά» («You only live once») είναι γραμμένο από τη Χριστίνα Μαύρου, μητέρα δύο αγοριών, που έχει βγει νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού και μένει μόνιμα στην Κω. Η ιστορία του φιλμ εστιάζει στις ζωές τεσσάρων γυναικών διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών, που συναντιούνται στην αίθουσα χημειοθεραπείας ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και έρχονται στην Κω, στην πατρίδα του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής, με αφορμή έναν γάμο, επιχειρώντας, όμως, με αυτό το ταξίδι να αλλάξουν και τις ζωές τους.

// Πώς πολεμάται ο καρκίνος;

Ο καρκίνος δεν είναι το τέλος του βιβλίου της ζωής, αλλά η αρχή ενός καινούριου κεφαλαίου. Η πρόκληση της ασθένειας είναι το κάλεσμα για να υπερβεί κάποιος τα εμπόδια και να αλλάξει τη ζωή του, από τον τρόπο που σκέφτεται μέχρι τη διατροφή του και τις «τοξικές» σχέσεις που συντηρεί στην προσωπική του ζωή και στη δουλειά του. Να φύγει από τη μεγαλούπολη, που επιδεινώνει την κατάσταση, και να λουστεί με το φως του Αιγαίου. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και ο Ιπποκράτης μιλούσαν για την καλή διατροφή, την απλότητα στις σχέσεις και τη ζεστασιά. Η ταινία στηρίζεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση « Η μόδα πολεμά τον καρκίνο», η οποία έχει δράση σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Βρετανία, Ισπανία, Βραζιλία, ακόμη και στην Ελλάδα.

// Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κινηματογράφου;

Τζάμπα διαφήμιση σ’ όλο τον κόσμο. Καμία τουριστική καμπάνια δεν προσφέρει τόση διαφήμιση σ’ έναν τόπο όσο μια καλή ταινία. Το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» πρόσφερε και θα προσφέρει στην Κεφαλονιά για χρόνια τεράστια διαφήμιση, όπως και το «Μάμα μία» στη Σκιάθο και στη Σκόπελο. Στην Ελλάδα υπάρχει κινηματογραφική ανυπαρξία. Ελπίζω ο νέος υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης να εργαστεί πάνω σ’ αυτόν τον τομέα. Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα, μέσω των μίντια, λόγω της δεινής οικονομικής θέσης που έχει βρεθεί η Ελλάδα, πληροφορείται μόνο τις αρνητικές ειδήσεις που αφορούν τη χώρα μας. Από τον κινηματογράφο πρέπει να ξεκινήσει η επανάσταση. Είναι το κατάλληλο εργαλείο για την ψυχολογία των λαών. Όταν διάβασα αυτό το κίτρινο δημοσίευμα για την Κω σκέφτηκα πως κάτι πρέπει να κάνω για τη χώρα μου και επιστράτευσα πολλούς από τους σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου. Το θέμα είναι όμως να ενεργοποιηθεί και η ελληνική ομογένεια που ακόμη δεν έχει μπει στο παιχνίδι.

// Γιατί οι περισσότερες ταινίες που αφορούν την Ελλάδα γυρίζονται στη Μάλτα;

Γιατί η Μάλτα έχει τέτοιους νόμους που συμφέρουν το Χόλιγουντ. Συγκεκριμένα, επιστρέφουν το 30% με βάση τα εξοφλημένα τιμολόγια και τις δαπάνες μισθοδοσίας κάθε επιλέξιμης οπτικοακουστικής παραγωγής σε μετρητά, έπειτα από βεβαίωση ορκωτού λογιστή και μάλιστα τριάντα μέρες από το πέρας των γυρισμάτων. Επίσης επιστρέφουν το ΦΠΑ 23% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε όμως τα κίνητρα για γυρίσματα σ’ ένα νησί της Ελλάδας. Από τις αεροπορικές εταιρείες, τα πλοία, τα ταξί, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες, τους εγχώριους ηθοποιούς, τεχνικούς. Πόσοι άνεργοι θα βρουν δουλειά και τι διαφήμιση θα γίνει στο μέλλον για το συγκεκριμένο νησί;

// Πιστεύετε ότι ευσταθεί μια συζήτηση για τον πολιτισμό τη στιγμή που καίγεται το σύμπαν, όταν δεν ξέρουμε αν θα έχουμε χρήματα για να κινηθούμε, αν το κράτος θα έχει για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;

Μα ο πολιτισμός μας θα φέρει την ανάπτυξη στον τόπο, εκτός ή εντός ευρώ! Η κληρονομιά μας θα μας σώσει, ο ήλιος, η θάλασσα, η πρωτογενής παραγωγή. Αν δεν κάνουμε τίποτα σ’ αυτόν τον τομέα μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή από το να αναπαράγονται στα διεθνή ΜΜΕ άρθρα ότι πτωχεύει η Ελλάδα, βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, μεγάλη ανησυχία στην Αμερική και στην Ευρώπη για ένα πιθανό grexit, δεν είναι στο χέρι μας να ενωθούμε όλοι οι έλληνες κινηματογραφιστές και να φτιάξουμε ταινίες που μιλούν για τη μεσογειακή διατροφή, την ελληνική φιλοσοφία, τις ομορφιές της χώρας μας;

// Στην Αμερική δίνουν μεγάλη σημασία στην ολιστική Ιατρική του Ιπποκράτη;

Στη Νέα Υόρκη οι άνθρωποι πεθαίνουν από το στρες, το γκρίζο της μητρόπολης, το φαγητό των fast-food, θερίζει η κατάθλιψη, ο διαβήτης, ο καρκίνος. Ο Ιπποκράτης έλεγε πως το φάρμακο είναι η τροφή. Η Ελλάδα μέσα σε 4.500 χρόνια ιστορίας έχει αποδείξει στον κόσμο ποια είναι αλήθεια για τη ζωή. Και η αλήθεια βρίσκεται στην αφαίρεση. Η πολυτέλεια και η κατανάλωση φέρνουν άγχος.

// Η Ελλάδα είναι ιδέα;

Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε ότι όταν έφυγε από τη χώρα την εκτίμησε περισσότερο. Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Οι πολιτικοί της είναι υποδεέστεροι. Αυτό είναι το κακό της πατρίδας μας. Θα μου πείτε ποιοι τους φέρνουν στην εξουσία, ποιοι τους ψηφίζουν. Εμείς οι ίδιοι. Γιατί ψηφίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο; Εδώ φταίει η παιδεία μας.

// Ήρθατε από την Αμερική, όπου κατοικείτε, και δραστηριοποιείστε. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα;

Σοκ. Δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί. Μιλάμε για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Κλειστά μαγαζιά, άνθρωποι στις λαϊκές να παίρνουν τα υπολείμματα των πάγκων, πολίτες νευρικοί, περαστικοί που μιλάνε μόνοι τους στον δρόμο, καταθλιπτικοί οι περισσότεροι σε μια χώρα που ο ήλιος λάμπει σχεδόν κάθε μέρα. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα μας να θερίζουν ο καρκίνος και το στρες; Και όμως ναι. Αφού μας έχουν κηρύξει έναν οικονομικό πόλεμο. Ο Αρτέμης Σινόπουλος, το πιο λαμπρό μυαλό σε ερευνητικό κέντρο της Ουάσινγκτον, έκανε μια έρευνα για την παχυσαρκία των παιδιών στην Κρήτη. Που; Στην Κρήτη! Που μιλάμε για κρητική διατροφή! Και όμως τα Κρητικόπουλα τρέφονται φτηνά από τις αλυσίδες των fast-food.

// Υπάρχουν σπουδαία ελληνικά μυαλά στην Αμερική;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο χαστούκι για την Ελλάδα. Έμειναν πίσω οι συνταξιούχοι να τα βγάλουν πέρα με την κρίση. Τα πιο έξυπνα ελληνικά μυαλά είναι στις πολυεθνικές του εξωτερικού και στα νοσοκομεία τους.

// Πώς ξεπερνά κανείς το άγχος;

Στην Αμερική με διαλογισμό και γιόγκα. Στην Ελλάδα με μια βόλτα στη θάλασσα, με κολύμπι, με μέλι, με ελαιόλαδο. Ο καρκίνος αλλά και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια βρίσκει έδαφος όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο. Το σώμα ασθενεί όταν δεν τρώει λαχανικά, φρούτα, ψάρια, όσπρια.

// Πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας;

Δεν θέλω να πω ότι η χώρα μας θα γίνει Ζάμπια ή θα είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Αυτό το θέλουν οι άλλοι. Η Ελλάδα όμως είναι πλούσια χώρα. Έχει ενέργεια, πλούσιο υπέδαφος, έδαφος, ήλιο, θάλασσα, τουρισμό. Δεν γίνεται να μας εξαθλιώσουν. Γίναμε σκλάβοι τους μέσω των δανείων. Έξυπνο σχέδιο. Αλλά δεν ξέρουν ότι οι Έλληνες ξέρουν και από λιτό βίο. Μας το έχουν μάθει οι έλληνες φιλόσοφοι. Μπορούμε να ζήσουμε και με ντομάτα, ελιά, ψωμί, μια βόλτα στη φύση, στα αρχαία μας. Δεν χρειαζόμαστε την κατανάλωση για να γίνουμε χαρούμενοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάξει βιομηχανίες, ούτε να ακμάσει στην τεχνολογία. Μπορεί όμως να παράγει ωραία φρέσκα προϊόντα σε έξυπνη συσκευασία, που θα κάνουν καλό στην υγεία, προσφέρει καθαρές θάλασσες για μπάνιο, που κάνει καλό και στην κατάθλιψη. Είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας, που φαντάζει μεγαλειώδης στο εξωτερικό και εμείς τον έχουμε στην καθημερινότητά μας. Μια βόλτα κάτω από την Ακρόπολη αρκεί. Όταν έρθουμε σ’ επαφή με το DNA μας και τον εαυτό μας θα κάνουμε το μεγάλο μπαμ.


Σχολιάστε εδώ