CRASH TEST ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ
Το crash test που έκανε με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει για το τέλος του μήνα την πληρωμή και των τεσσάρων δόσεων στο ΔΝΤ προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στα χρηματιστήρια, τα δε επιτόκια των διετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη:
Στην Πορτογαλία έφθασαν στο 164%, στην Ιρλανδία στο 142%, στην Ιταλία στο 14% και στην Ισπανία στο 10%. Ακόμη και στη Γερμανία το επιτόκιο πήγε στο 5%! Και αυτός ο πανικός προκλήθηκε με το να ασκήσει η Ελλάδα ένα νόμιμο δικαίωμά της, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΔΝΤ. Και μόνο, δηλαδή, η σκέψη ότι η Ελλάδα… ετοιμάζεται να βγει από το ευρώ έδειξε ότι η αποπομπή θα έχει μεγάλο κόστος.
Φαίνεται ότι τα μηνύματα τα πήραν εκείνοι που απεργάζονται τέτοιες εξελίξεις, και αυτό προκύπτει από πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου στην Μπρατισλάβα θα ανοίξει ο δρόμος για οριστική συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι στις 30 Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα και θα πρέπει να υπάρξει παράταση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Επομένως, θα πρέπει να έχει κλείσει πολύ νωρίτερα η συμφωνία, δεδομένου ότι χρειάζεται να εγκριθεί από τη Βουλή της κάθε χώρας της Ευρωζώνης.
***
Απούσα η εθνική συνεννόηση από τη Βουλή
ΣΕ παράλληλους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Με αποτέλεσμα η διαδικασία, αν και πολύωρη, να ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και χωρίς ο ελληνικός λαός να καταστεί σοφότερος για όσα πρόκειται να συμβούν το επόμενο διάστημα. Κι αν ο στόχος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που είχε την πρωτοβουλία για τη συζήτηση αυτή, ήταν να εξασφαλίσει a priori τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η προσπάθειά του έπεσε -και με δική του ευθύνη- στο κενό.
Ζήτησε τη στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των δανειστών χωρίς να εξηγήσει με σαφήνεια το σχέδιο της κυβέρνησης, τα περιθώρια συμβιβασμού και τα ζητήματα στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ως ένα σημείο. Κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν ευθέως και με σαφήνεια στο αν αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των δανειστών, χωρίς να γνωρίζουν με ποια μέτρα συμφωνεί και με ποια διαφωνεί η κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ορυμαγδό των επώδυνων μέτρων που με εκβιαστικό τρόπο απαιτούν οι δανειστές ο κ. Τσίπρας έκανε μνεία σε δύο μόνο από αυτά, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Γεγονός που προκάλεσε απορίες και σχόλια εντός και εκτός αιθούσης. Έτσι, ήταν φυσικό και επόμενο οι αρχηγοί των κομμάτων να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους, να μιλήσουν για ασάφεια και να υπογραμμίσουν ότι θα τοποθετηθούν με δεσμευτικό τρόπο όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Η σύμπτωση απόψεων περιορίσθηκε σε μεμονωμένα ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο ΦΠΑ στα νησιά, το ΕΚΑΣ κ.ά.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς επανέλαβε το αίτημά του για εθνική συνεννόηση, η οποία πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του κόμματός του.
Το κλίμα φορτίσθηκε σε αρκετές περιπτώσεις είτε λόγω του επιθετικού τόνου που είχε η ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου -που συνοδευόταν από υβριστικές αναφορές και σεξιστικά σχόλια εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας- είτε λόγω της αντιπαράθεσης της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου με τους προέδρους του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο.
Οριστική λύση
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. “Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία αλλά μια οριστική λύση”, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να υπηρετεί ορισμένους βασικούς στόχους: Την επίτευξη χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ύπαρξη ενός ισχυρού επενδυτικού προγράμματος. Κατέστησε, δε, σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία αν σε αυτή δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λυγίσει ή να συναινέσει σε παράλογες και εξοντωτικές απαιτήσεις». Και πρόσθεσε: «Αντέξαμε και διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό». Ξεκαθάρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο» και προειδοποίησε ότι, αν στην Ευρώπη δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν έναν λαό, θα αποτύχουν. «Δίνουμε μια σκληρή μάχη για να έχει το δικαίωμα ο ελληνικός λαός να προχωρήσει με αξιοπρέπεια, να σταθεί στα πόδια του. Δίνουμε τη μάχη για να σταματήσει να είναι ο ελληνικός λαός το πειραματόζωο της Ευρώπης», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι συναίνεσαν και εφάρμοσαν μια καταστροφική πολιτική, που οδήγησε τους πολίτες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, χωρίς να μπουν καν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αποδεχόμενες απλώς τις εντολές των δανειστών.
«Κοροϊδία»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τους χειρισμούς του και την τακτική που ακολούθησε μετά τις εκλογές οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε νέο Μνημόνιο. «Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό με σημαία το δήθεν καταστροφικό e-mail Χαρδούβελη», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς» είναι κατά πολύ χειρότερη.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, θέτοντας ωστόσο τρεις προϋποθέσεις προς την κυβέρνηση: Να σταματήσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες εις βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης. Να αλλάξει πολιτική, εγκαταλείποντας τις ιδεοληψίες. Και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας με συγκεκριμένες κινήσεις, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία έναντι της συμφωνίας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί ανοιχτά και δημόσια μόλις η κυβέρνηση την παρουσιάσει ολοκληρωμένη, άρθρο άρθρο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις ώστε η χώρα να μην μπει σε καταστροφικές περιπέτειες. «Μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα βρείτε συνενόχους στην αποτυχία».
Χωρίς σχέδιο
Ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το κόμμα του θα στηρίξει όποια συμφωνία έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των ευρωπαίων συμμάχων. Άσκησε, ωστόσο, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για την τακτική που ακολούθησαν μετά τις εκλογές.
«Όλους αυτούς τους μήνες προκρίνατε τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής, που οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο. Επανέλαβε την πρότασή του για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το χρέος και για τη μεγάλη συμφωνία που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να λάβει σαφή απάντηση από τον πρωθυπουργό.
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, επικαλούμενος το σχετικό άρθρο του Συντάγματος αλλά και την άποψη του έγκριτου συνταγματολόγου καθηγητή Γ. Κασιμάτη, ανέφερε ότι τόσο τα Μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και αυτό που θα υπογράψει η τωρινή είναι παράνομα. Αναφερόμενος στις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, σημείωσε ότι «οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», ενώ διατύπωσε το ερώτημα: «Μήπως η ρήξη με τους δανειστές είναι μια λύση;». Ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι η θέση του κόμματός του είναι «όχι άλλα Μνημόνια, όχι άλλη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας».
Μέγγενη εκβιασμού
Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων, καθώς αντί για κατάργηση, όπως είχε δεσμευτεί, προχωράει σε νομιμοποίηση των μνημονιακών μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ακόμη, επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι βάζει τον ελληνικό λαό στη μέγγενη του εκβιασμού καλώντας τον να διαλέξει ανάμεσα στο σχέδιο των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης. Ο κ. Κουτσούμπας προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές και να νομοθετήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα, που προοιωνίζονται την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για στήριξη και διατύπωσε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων, απεμπλοκή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαγραφή του χρέους.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου, ο οποίος κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφάρμοσε, ενώ έστρεψε τα πυρά του αρκετές φορές κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι άλλοτε ήταν υπέρ και άλλοτε κατά των Μνημονίων.
Δεσμεύτηκε ότι η όποια συμφωνία θα είναι συμβατή με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του Ιανουαρίου και πως δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Κάλεσε ακόμη τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ανοιχτά και ξεκάθαρα στο αν στηρίζουν την κυβέρνηση ή είναι με την πλευρά των δανειστών. Βέβαιος ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο δάνειο και σε ένα νέο Μνημόνιο δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Χαρακτήρισε «απάτη» τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η μόνη διαπραγμάτευση που έκανε όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση ήταν εσωκομματική και επικοινωνιακή.
Αμφισβήτησε ακόμη το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα που ο ίδιος και το κόμμα του είπαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.