«Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια»

Αν θέλετε τη γνώμη μου ως απλού έλληνα χριστιανού πολίτη, αυτή τους η κίνηση το λιγότερο που μπορώ να πω -και από τα ακούσματα που έχω από τότε που έλαβε χώρα- είναι ότι υπήρξε εντελώς ακατανόητη και αναμφισβήτητα προκλητική για το χριστιανικό «πιστεύω» των Ελλήνων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων λατρεύει τους αγίους και υποκλίνεται στη μνήμη τους. Αντιπαρέρχομαι το ότι ενισχύει το «αντιχριστιανικό πιστεύω» των αλλοθρήσκων («μη χριστιανών»), διαταράσσοντας έτσι την ομοψυχία των Ελλήνων, η οποία, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι τόσο απαραίτητη, αλλά και το καλό κλίμα που και ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρχει στις σχέσεις του με την Εκκλησία, αν κρίνω και από τις συχνές συναντήσεις του με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, και όχι μόνο, αφού έχει λάβει χώρα και διπλή συνάντηση του τελευταίου με τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, κατά την οποία ο υπουργός εξέφρασε δημόσια τον σεβασμό του στον θεσμό της Εκκλησίας αλλά και την επιθυμία της κυβέρνησης για στενή συνεργασία.

Για να δούμε, όμως, το όλο θέμα από την αρχή και να δικαιολογήσω εν συνεχεία τον τίτλο του άρθρου μου (το οποίο συνέταξα αφού άφησα να καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε). Αφορμή για την ξαφνική ένταση στάθηκε η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ότι σήμερα «είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας». Άμεση και σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν». Ο κ. Φίλης «σήκωσε το γάντι», ενδεικτικό της διάθεσής του για σύγκρουση, και αφού επικαλέσθηκε τις δημοσκοπήσεις που -όπως είπε- δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί τον χωρισμό, σημείωσε: «Ο χωρισμός θα αποδειχθεί χρήσιμος και επωφελής για τον λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους μετανοίας». Οι αναφορές του αυτές έχουν προκαλέσει οργή σε όλες τις βαθμίδες της Εκκλησίας, με μητροπολίτες να επισημαίνουν ότι από μια σύγκρουση εκείνη που θα βγει ζημιωμένη θα είναι η κυβέρνηση, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό ότι η αντίδρασή τους θα είναι άμεση και σε όλα τα πεδία.

Η αρχή, πάντως, είχε γίνει με αφορμή την τελετή που διοργανώθηκε για την υποδοχή (με τιμές αρχηγού κράτους) των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας. Ήταν και πάλι ο κ. Φίλης που εξέφρασε τη δυσφορία του για την τελετή, ενώ κατηγόρησε και τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο (είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της τελετής) ότι «λειτουργεί παλαιοκομματικά» και πως αυτή του η συμπεριφορά τον αδικεί. Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο κ. Φίλης για την απόφαση της Εκκλησίας να πάνε τα λείψανα στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», προκειμένου να προσκυνήσουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό. Υποστήριξε ότι η περιφορά των λειψάνων κινείται στα όρια της «ειδωλολατρίας» και συνιστά «παραβίαση της γνήσιας πίστης», ενώ έκανε λόγο και για «εμπόριο λειψάνων». «Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια. Τα λόγια έφεραν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση», ήταν η έμμεση απάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μάλιστα, για να γαληνέψει τους χριστιανούς μας, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους ανθρώπους που συνέρρευσαν κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν τα λείψανα μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. «Θαυμάζω», είπε, «το μεγαλείο και τον ψυχισμό αυτού του λαού. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτόν τον λαό. Δεν πρέπει να τον περιφρονούμε. Η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται στις καρδιές αυτών των ανθρώπων. Θαυμασμός απεριόριστος και μεγαλείο το να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι έξι και επτά ώρες για να έρθουν να εναποθέσουν τον ασπασμό στο τίμιο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας».

Τελειώνοντας, και για τη σπουδαιότητα των όσων εκθέτω ανωτέρω, διεκδικώντας απλώς και μόνον την επιεική κρίση όσων με διαβάζουν, γνωρίζω στο αναγνωστικό μου κοινό και αυτό: Εκτενή αναφορά στην κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε έκανε και ο «Economist», υπογραμμίζοντας την τελετή υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ο δηλωμένος άθεος Αλ. Τσίπρας δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στον εκπεφρασμένο στόχο του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας». Προς ενίσχυση των ανωτέρω, θα ήθελα να παραθέσω και τα εξής: Πολλοί ήσαν οι πιστοί που ζητούσαν
από την Ελλαδική Εκκλησία να δώσει παράταση στο προσκύνημα των ιερών λειψάνων, τα οποία -όπως είχε ανακοινωθεί- θα παρέμεναν στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας έως την Κυριακή 24 Μαΐου, οπότε θα αναχωρούσαν από τον Πειραιά με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας ήταν ανοιχτός για τον κόσμο από τις 7.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ. Η επίσημη Εκκλησία μας έκανε δεκτό το αίτημα και ανταποκρίθηκε στην επιθυμία τους.

Παρέτεινε, δε, την παραμονή των ιερών λειψάνων στην πατρίδα μας έως και κατά μία εβδομάδα επιπλέον, μέχρι 1/6/2015. Όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα και έξω από την Εκκλησία επικρατούσε το αδιαχώρητο. Τη Κυριακή 17/5 τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο παρέστησαν μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). «Η Εκκλησία τιμά τα λείψανα των αγίων διότι εκεί κατοικεί η χάρις του Θεού, αφού οι άγιοι ήταν δοχεία της χάριτος», είπε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, απευθυνόμενος στους πιστούς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πνευματική κρίση δημιουργεί ενάρετους ανθρώπους διότι, όπως ξέρουμε, οι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν και μεγάλες εποχές». Ευχαριστώ!


Σχολιάστε εδώ