«Τράπεζα του Κορανίου» λίγο πριν από το Ραμαζάνι

Δεκαπέντε μέρες πριν από τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού, η μουφτεία Κομοτηνής διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση, που είναι γνωστή ως «τράπεζα του Κορανίου», όπου διεθνούς φήμης ανώτεροι θρησκευτικοί λειτουργοί, που διακρίνονται και σε διαγωνισμούς, οι λεγόμενοι «χαφούζηδες», απαγγέλουν αποσπάσματα του ιερού βιβλίου, τα οποία συνοδεύονται από μελωδίες και παραδοσιακούς οθωμανικούς ήχους, βαθιά επηρεασμένους από τη βυζαντινή μουσική.

Η «τράπεζα του Κορανίου» πραγματοποιήθηκε φέτος σε ιδιωτικό γήπεδο σε οικισμό της Κομοτηνής, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, πολλών ιερωμένων αλλά και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή και με οικοδεσπότες τον σοφολογιώτατο μουφτή Μέτσο Τζεμαλί και τους εκπροσώπους της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. Οι χαβούζηδες, που ταξιδεύουν στα Βαλκάνια (Σερβία, Βοσνία, Ρουμανία, Σκόπια και Βουλγαρία), απήγγειλαν αποσπάσματα στα αραβικά με διαφορετικούς τρόπους, παρουσιάζοντας -με τη βοήθεια μελωδιών- ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Επόμενος σταθμός για τους θρησκευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι προέρχονται από το Ιράν, το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σερβία και τα Σκόπια, είναι το Κίρτζαλι στη Βουλγαρία.

Ο σοφολογιώτατος, στην έναρξη της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τους χαβούζηδες, συστήνοντάς τους ουσιαστικά στο κοινό. Είπε πως οι συγκεκριμένοι ανώτεροι θρησκευτικοί λειτουργοί γνωρίζουν όλο το Κοράνιο από στήθους και πως είναι πασίγνωστοι για την απαγγελία τους μεταξύ των πιστών μουσουλμάνων, επισημαίνοντας μάλιστα και τις διακρίσεις που έχουν δεχθεί, λαμβάνοντας μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς απαγγελίας.

«Έχει μεγάλη σημασία η απαγγελία του ιερού λόγου», τόνισε ο μουφτής, «και το να τηρεί ο κόσμος τους κανόνες της θρησκείας», ενώ έδωσε και παραδείγματα για τη σημασία του Κορανίου, χρησιμοποιώντας, όπως είπε, τα λόγια του προφήτη Μωάμεθ. Τέλος, επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό που δίνεται η δυνατότητα στους μουσουλμάνους της Θράκης, και ειδικότερα της Κομοτηνής, να εισακουστεί με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ο ιερός λόγος.


Σχολιάστε εδώ