Το Grexit απειλεί τους απειλούντες

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Τρίτης, ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, με τίτλο «ΧΡΕΟΣ» και υπότιτλο «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ», παραθέτει, μεταξύ άλλων εύγλωττων σατιρικών αιχμών, την ακόλουθη ερωταπόκριση: «Ποιες ήταν οι κατοχικές δυνάμεις το ’41-’44;».

«Οι τεχνικές υπηρεσίες». Οι απόγονοι δηλαδή των Ναζί. Ποιοι άλλοι;

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων «να διαβεί τον Ρουβίκωνα». Το απέδειξε περίτρανα το εμπεριστατωμένο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ένα άρθρο που αποτυπώνει με ακρίβεια τα δεινά που υπέστη -και υφίσταται- η πατρίδα μας.

Τα διεθνή ΜΜΕ αντιμετώπισαν ποικιλοτρόπως αυτό το άρθρο και ο αντίκτυπός του υπήρξε μεγάλος. Ειδικά ορισμένα ευρωπαϊκά μίντια (που κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου) αντιλήφθηκαν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι σκληρό καρύδι και ότι ο καυστικός του λόγος δεν διατυπώνεται διά της τεθλασμένης.

Η γερμανική «Bild», αυτό το σύμφυρμα λαϊκίστικων και ρυπογόνων ηλιθιοτήτων, θεωρεί το άρθρο του Τσίπρα «ως μετάθεση ευθυνών», τονίζοντας ότι «για την Αθήνα πάντα φταίνε οι άλλοι». Δεν πάει, όμως, πίσω και ο… σοβαρός «Spiegel», ο οποίος στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτιμά ότι ο Τσίπρας αναζητά και πάλι την ευθύνη στους άλλους, «ρίχνοντας το μπαλάκι στους νεοφιλελεύθερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χωρίς να τολμά -βεβαίως βεβαίως- να τους κατονομάσει. (Προδήλως θέλει να τα έχει καλά με όλους τους).

Οι ευφυείς σχολιαστές αναλύσεων σοβαρών δικτύων συνέλαβαν το επιδιωκόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα νόημα του βαρυσήμαντου άρθρου του. Εκφράσεις όπως «συγκαλυμμένη προειδοποίηση», «προειδοποίηση ανυποταγής» αλλά και «μάθημα στρατηγικής», δίνουν το στίγμα αυθεντικών ερμηνειών.

Συγκεκριμένα, το BBC τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας διάλεξε αυτή τη στιγμή για να ρίξει το γάντι», συμπληρώνοντας ότι ένα μέρος της κριτικής του κατευθύνεται προς το ΔΝΤ και ένα άλλο προς τα «γεράκια» του Βερολίνου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής «Daily Telegraph» Αμπρόουζ Έβανς Πρίτσαρντ εξέλαβε το άρθρο ως μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα σπάσει τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της. «Αποτελεί μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση ότι η Αθήνα μπορεί να επιλέξει να πτωχεύσει, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση που έγινε ποτέ και να βγει από το ευρώ». Η γαλλική «La Tribune» τονίζει, διά του αρχισυντάκτη της Ρομαρίκ Γκοντέν, ότι η σθεναρή αντίσταση του έλληνα πρωθυπουργού προς τους πιστωτές αποτελεί μάθημα για τους ευρωπαίους ηγέτες. «Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Ότι είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άνγκελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό…». Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς». «Οι πιστωτές ήλπιζαν», υπογραμμίζει ο αρχισυντάκτης, «ότι όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία, τόσο θα μειωνόταν η ελληνική αντίσταση. Να, όμως, που συνέβη το αντίθετο». Ο κ. Γκοντέν εκτιμά ότι με αυτή τη στάση ο Αλέξης Τσίπρας «έχει ανατρέψει εντελώς την κατάσταση. Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να ζητιανέψει μια συμφωνία, αλλά οι πιστωτές που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και μιας οικονομίας που έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα». […] Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος τους. Υποχρεούνται πλέον να επιλέξουν μεταξύ μιας υποχώρησης ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΤΑ Ή ΕΝΟΣ GREXIT ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. (Τα κεφαλαία δικά μου).

Η πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν και να συνεχίσουν τη συζήτηση στο δείπνο που θα ακολουθούσε, ΥΠΗΡΞΕ ΦΙΑΣΚΟ, ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ, ΠΑΓΙΔΑ, ΦΑΚΑ, ΔΟΚΑΝΟ και ό,τι άλλο σχετικό μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πεντασέλιδο κείμενο που του ενεχείρισε στο τέλος ήταν ένα παγόβουνο, εκτός θαλασσίων υδάτων, σαν τον «Τιτανικό». Ένα κατάπτυστο κείμενο που αποτυπώνει ανάγλυφα το αισχρό ΠΟΙΟΝ του θλιβερού εσμού των λεγόμενων «θεσμών».

Είναι πεντακάθαρο πλέον και για τους πιο αφελείς συμπατριώτες μας: ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Η αφεντιά μου, χωρίς να είναι διορατικότερη από πολλούς άλλους, το προέβλεπε εδώ και αρκετές εβδομάδες εμπράκτως. Δηλαδή με τα άρθρα της.

Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ της παρούσας συγκυβέρνησης τους εξολοθρευτικούς αυτούς όρους των στυγνών εκβιαστών μας. Ο τίτλος και του σημερινού άρθρου της αφεντιάς μου -»Το Grexit απειλεί τους απειλούντες»- είναι σκληρός και ενδεικτικότατος.

Τελειώνω τονίζοντας: Δεν θα ισχύσει το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Τη μεγάλη ζημιά θα την υποστούν «οι αλλόφυλοι», συμπαρασύροντας και άλλους στην καταστροφή. Εμείς -με μικρότερες (ή και λίγο μεγαλύτερες) δυσκολίες από όσες έχουμε υποστεί μέχρι τούδε- θα επιβιώσουμε. Αποκτώντας ξανά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.


Σχολιάστε εδώ