Στα… αζήτητα ο Βαρουφάκης!

Τάραξε τα νερά από την πρώτη στιγμή με εκείνη την άγρια κόντρα του με τον επικεφαλής του Eurogroup στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έγιναν… μπίλιες, και ακολούθησαν οι τσακωμοί με τον Σόιμπλε. Και ο Βαρουφάκης όξυνε το κλίμα σε τέτοιο βαθμό, που οι κρατούντες τα κλειδιά της ΕΕ και του Ταμείου που πήγαν στη Ρίγα τον απέπεμψαν – δεν τον κάλεσαν στο κοινό δείπνο. Αποτέλεσμα, τα συν από τη διεθνοποίηση του ελληνικού δράματος να αρχίσουν να γίνονται πλην και μαζί με τις δηλώσεις για μέτρα και επιλογές που δεν ήταν του Μαξίμου η ζυγαριά να γέρνει εις βάρος της κυβέρνησης.

Μεγάλος ο προβληματισμός και πολλά τα ερωτήματα σε υπουργούς για το πού το πάει ο Γιάνης.

Από κάποια στιγμή και μετά, μάλιστα, άρχισαν να μπαίνουν… ψύλλοι στ’ αυτιά και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δυσαρεστημένος από τις αυθαίρετες πρωτοβουλίες και συμπεριφορές ήταν και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων με τους έξω…

Όλα αυτά, μαζί και με άλλες πληροφορίες που ενδεχομένως να είχε ο πρωθυπουργός για τον ρόλο του Βαρουφάκη, τον οδήγησαν στο να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών από την ομάδα της διαπραγμάτευσης, όπως και όλους τους δικούς του (Παναρίτη, Θεοχαράκης κ.ά.).

Και από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Αλέξης Τσίπρας τα πήρε όλα πάνω του. Και αυτό το βλέπουμε και το ζούμε. Παντού, σε όλες τις επαφές και τις συναντήσεις, και εδώ και έξω, είναι μαζί του ο Δραγασάκης, ο Παππάς, ο Τσακαλώτος, ο Χουλιαράκης, όχι όμως ο Γιάνης, ο οποίος ασχολείται στην Αθήνα με τα… γραφειοκρατικά του υπουργείου του. Είναι εντυπωσιακό το ότι στην ομάδα διαπραγμάτευσης μετέχουν πέντε άτομα επιλογής του Σταθάκη, τρία του Δραγασάκη και δύο του Τσακαλώτου.

Ένα άδειασμα που μοιάζει με την αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου μετά το φιάσκο στις Κάννες, όπου τους εξόργισε όλους και αποχαιρέτισε την εξουσία με την… κάπα της ψήφου εμπιστοσύνης που του έδωσαν οι βουλευτές τότε του ΠΑΣΟΚ.

Και το μόνο που απομένει είναι πότε θα τα μαζέψει και θα φύγει για άλλα… μέρη ο Βαρουφάκης.

Το να μείνει χωρίς ρόλο είναι κάπως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συμβεί με τέτοια κινητικότητα που τον διακρίνει. Το ερώτημα είναι αν φεύγοντας θα μιλήσει για καταστάσεις της εποχής της παντοδυναμίας του, εκτός αν συνδυαστεί η αποχώρηση με κάποιο πόστο.

***

Ν. Κακλαμάνης: «Είναι άνθρωπος των Αμερικανών»!

Συμπτωματικά, και ενώ γινόταν χαμός με την επιλογή της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ από τον φίλο της τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (την οποία είχε βάλει και στη διαπραγματευτική ομάδα), ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που ήταν καλεσμένος μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον Alpha την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, αναφερόμενος στον Βαρουφάκη είπε ευθέως ότι «είναι άνθρωπος των Αμερικανών»!

Ακόμη πιο καθαρά το είχε αναφέρει ο Νικήτας Κακλαμάνης την Τρίτη το πρωί απαντώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» σε ερώτηση των δημοσιογράφων Λάμπρου Καλαρρύτη και Δημήτρη Κοτταρίδη για την επιλογή της Παναρίτη. Είπε συγκεκριμένα:

– Όλη αυτή η ομάδα έχει έρθει από το Όστιν του Τέξας. Το έχω πει ευθέως, είναι η ομάδα του Όστιν του Τέξας, που εκπροσωπεί την αμερικανική πολιτική από τη Νότιο Αμερική μέχρι όπου φανταστείτε. Και τον έστειλαν μια χαρά να παίξει το παιχνίδι που έπαιξε με επιτυχία. Δείτε τις ισοτιμίες δολαρίου – ευρώ και θα καταλάβετε. Βεβαίως, όταν του πουν να αποχωρήσει, θα αποχωρήσει!


Σχολιάστε εδώ