Στάση πληρωμών στις Εφορίες ανοίγει «τρύπα» 2 δισ. ευρώ

Τα πρώτα στοιχεία για τον Μάιο, και συνολικότερα για το πεντάμηνο, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, η οποία αθροίζεται στην ήδη καταγεγραμμένη υστέρηση κατά 1 δισ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να βρίσκονται ήδη 2 δισ. ευρώ εκτός στόχου. Πρέπει να τονισθεί, μάλιστα, ότι αυτές οι υστερήσεις κατεγράφησαν παρότι έγιναν αρκετά σημαντικές εισπράξεις από καταβολές για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία παρατάθηκε για έναν μήνα και θα συμβάλει και τον Ιούνιο στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, ενώ οι δόσεις, που θα συνεχίσουν να πληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δίνουν ορισμένες ελπίδες για βελτίωση της εικόνας της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Οι υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα δεν είναι νέο φαινόμενο, είχαν καταγραφεί ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, χωρίς ωστόσο να απεικονισθεί στα κρατικά έσοδα, επειδή υπήρξε εισροή κοινοτικών κονδυλίων 900 εκατ. ευρώ, από πληρωμές που αφορούσαν δράσεις του προηγούμενου έτους.

Είναι ανησυχητικό, όμως, και αντανακλά την πλήρη καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας, ότι μόνο μέσα στον Μάιο άνοιξε μια νέα «τρύπα» στα έσοδα, εξίσου μεγάλη με αυτή που είχε ανοίξει ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο. Αναπτύσσεται μια αρνητική δυναμική, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις τους επόμενους μήνες, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα επαναφέρει τις ροές ρευστότητας στην οικονομία.

Οι αποκλίσεις στα έσοδα και η ανάγκη να πληρώνονται δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, οδήγησαν και τον Μάιο το Γενικό Λογιστήριο σε νέα μετάθεση της εκταμίευσης προγραμματισμένων δαπανών στο μέλλον, ενώ τα τελικά στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα, Απρίλιο, δείχνουν ότι αυξήθηκαν ανησυχητικά, κατά 390 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες προμηθευτές και εργολάβους του Δημοσίου.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 4,13 δισ. ευρώ έναντι 3,74 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές, στα 692 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι συνολικές καθυστερούμενες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 4,82 δισ. ευρώ, από 4,425 δισ. στο τέλος Μαρτίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,165 δισ. ευρώ (1,515 δισ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ και 400 εκατ. ευρώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων). Τα νοσοκομεία οφείλουν 949 εκατ. ευρώ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση 304 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ