Ποιος κάνει κουμάντο στο λιμάνι;

Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο ότι ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Φίλων Παραδοσιακών Σκαφών είχε καταγγείλει πως ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης και ο αρχηγός του Λιμενικού είχαν συμφωνήσει να γίνει μεθόρμιση των πλοίων αυτών στο συγκεκριμένο σημείο, για να μπορούν να τα επισκέπτονται οι τουρίστες αλλά και όσοι ντόπιοι θέλουν, ο διευθυντής του τελωνείου, που στεγάζεται απέναντι από τον ναό του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο φυλάκιο του Λιμενικού, αντιδρούσε!

Τελικά «πέρασε» του τελώνη και το event δεν έγινε στο λιμάνι! Είχαν πέσει όλοι πάνω του, του εξηγούσαν ότι για λόγους προβολής του Πειραιά έπρεπε να γίνει εκεί η έκθεση των παραδοσιακών σκαφών, αλλά εκείνος είχε… στυλώσει τα πόδια και δεν καταλάβαινε τίποτα! Και βέβαια η έκθεση ματαιώθηκε προς… δόξαν του τελώνη!

Τώρα ετοιμάζεται να κάνει κάτι παρόμοιο ο Σύνδεσμος Φίλοι Μηχανοκίνητων Αθλοπαιδιών, με τη διοργάνωση ενός διεθνούς event του Ken Block και της Monster στις 24 και τις 25 Οκτώβρη στον προβλήτα «Θεμιστοκλής», εκεί όπου μεθορμίζουν τα κρουαζιερόπλοια, και ξανά κάποιοι αντιδρούν. Το event θα γίνει υπό την αιγίδα του δημοτικού ραδιοσταθμού Κανάλι 1 και, φυσικά, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ, δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο συμβούλιο για να παραχωρηθεί ο χώρος.

Υπέρ είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Έλα όμως που από τώρα λένε ότι έχει αρχίσει ν’ αντιδρά ο… τελώνης! Παρότι τον Οκτώβρη τα κρουαζιερόπλοια έχουν… αραιώσει και το event δεν πρόκειται να ενοχλήσει κανέναν. Αντίθετα, είναι μια ευκαιρία για προβολή του Πειραιά και του δημοτικού ραδιοσταθμού σ’ όλο τον κόσμο, γιατί το συγκεκριμένο event το παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές μέσω υπολογιστών, καθώς αυτού του είδους οι αγώνες έχουν μεγάλο κοινό σ’ όλο τον κόσμο. Αν οι αρμόδιοι υπουργοί, διοικητές, τοπικοί βουλευτές, λιμενικοί νομίζουν ότι πρέπει να… κάθονται προσοχή στον κύριο τελώνη, ας τον αφήσουν να κάνει του κεφαλιού του και να μπλοκάρει τα πάντα.

***

*Στο τέλος Ιουνίου θα αρχίσει η διοργάνωση του Piraeus Sports Camp, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, με ευθύνη του ΟΠΑΝ. Το Piraeus Sports Camp είναι μια πρωτότυπη διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη και έχει στόχο να προσφέρει δημιουργικές λύσεις απασχόλησης και μάθησης στα παιδιά, που δεν έχουν τι να κάνουν τώρα που αρχίζουν οι θερινές διακοπές. Στη φετινή διοργάνωση θα μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά του δημοτικού, αγόρια και κορίτσια, σε τέσερις περιόδους, που θα διαρκέσουν από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 17 Ιουλίου.

*Δεν γνωρίζουμε αν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας γνωρίζει τι κάνουν τα όργανα του Λιμενικού στο 10ο Λιμενικό Φυλάκιο, αλλά αυτά που αντιμετωπίσαμε ένα πρωί της περασμένης βδομάδας μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Κατ’ αρχάς, ένας υπαξιωματικός μας ενημέρωσε ότι επειδή ο χώρος έχει πολλούς τουρίστες δεν μπορούμε να πιούμε καφέ στον χώρο έξω από το κυλικείο του ΟΛΠ, άσχετα αν υπήρχαν τραπέζια, αλλά έπρεπε να πάμε μέσα. Σημειωτέον ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια… διαταγή. Υπήρξε όμως και συνέχεια της… διαταγής. Όταν ξαναβγήκαμε στον χώρο, στην παρέα ήμαστε δύο, προστέθηκε κι ένας φίλος και σταθήκαμε να πούμε δύο κουβέντες, ο ίδιος λιμενικός μάς συνέστησε ευγενικά να… αδειάσουμε τη γωνιά γιατί όταν μαζεύονται… μπουλούκια δημιουργείται πρόβλημα! Σημειώνουμε ότι εκείνη την ώρα στον χώρο βρίσκονταν 4 τουρίστες, 2-3 λιμενοφύλακες και 4-5 ταξιτζήδες! Και το… μπουλούκι των τριών ατόμων δημιουργούσε πρόβλημα… Όταν τον ρωτήσαμε αν απαγορεύονται γενικά οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων στο λιμάνι, όπως γινόταν και το 1967, δεν μας απάντησε. Ο αριστερός υπουργός κ. Δρίτσας έχει δώσει τέτοια εντολή; Μήπως πρέπει να τραβήξει κανένα αυτί;

*Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Δαβάκης, υπέβαλε εισήγηση στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ονοματοθεσίας για να δοθούν σε δρόμους και πλατείες τα ονόματα επιφανών Πειραιωτών που δεν είναι πια κοντά μας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Γιώργος Κατσαφάδος, πρώην βουλευτής και υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας (1955-1956), που επί των ημερών του ιδρύθηκε το Νοσοκομείο «Μεταξά», ο Βασίλης Κατσιβαρδάκος, γιατρός, επί σειρά ετών πρόεδρος του Εθνικού, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, επί 11 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και επί μία τετραετία βουλευτής Πειραιά, ο Ευάγγελος Βλασσόπουλος, πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ολυμπιακού ΣΦΠ, ο Ευάγγελος Σαββόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός, ο Σταύρος Νταϊφάς, εφοπλιστής, πρόεδρος για χρόνια της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Γιάννης Παπασπύρου, πρώην δήμαρχος και υφυπουργός Εμπορίου στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

*«Άρωμα Πειραιά», και μάλιστα πολύ έντονο, έχει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Η επιτροπή που διερευνά την υπόθεση και ανοίγει τους φακέλους με τις διάφορες εταιρείες που κατακρεούργησαν τον κοσμάκη, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κάποια ΑΕΕΧ που έκανε… όργια εκείνη την εποχή και «κατάπιε» πολλούς επώνυμους Πειραιώτες. Στην ιδρυτική πράξη της εταιρείας αυτής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Μαΐου του 2001, βλέπουμε ότι μέτοχοι – συνιδρυτές είναι κάποια πρόσωπα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μιλάμε για εν ενεργεία βουλευτή του Ποταμιού, που ήταν και πρόεδρος της εταιρείας, για τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, που αντικατέστησε τον Ουέλς όταν τον εκτέλεσε η 17Ν και ήταν διευθύνων σύμβουλος, για σύμβουλο πρώην «τσάρου» της οικονομίας καθώς και για τη σύζυγο άλλου πρώην «τσάρου» της οικονομίας, που «έγραψε ιστορία» με την πρόσφατη συγκυβέρνηση.

Σύμφωνα με βούλευμα ανωτάτου δικαστηρίου, η εταιρεία αυτή κατηγορείται για ύποπτες κινήσεις στο χρηματιστήριο, αφού οι επενδυτές που την εμπιστεύθηκαν έχασαν 20 δισ. δραχμές περίπου. Αυτά για σήμερα, όπως και για τον μεγαλοπαράγοντα, που η εταιρεία του, σύμφωνα με βούλευμα του Αρείου Πάγου, ζημίωσε τους επενδυτές με ένα ποσόν που φαντάζει ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς αγγίζει το μισό τρισ. δραχμές.

*Αθωώθηκαν πανηγυρικά οι δημοτικοί σύμβουλοι που επί δημαρχίας Φασούλα αποτελούσαν μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής και είχαν κατηγορηθεί για απιστία στην υπηρεσία επειδή είχαν εγκρίνει την προμήθεια των ρομποτικών κάδων σκουπιδιών, έπειτα από καταγγελία που είχε προβάλει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σε εκπομπή του. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε ότι δεν ζημιώθηκε ο Δήμος από την αγορά και αθώωσε τους κατηγορούμενους Τάκη Αβραμίδη, Αντώνη Αρώνη, Δημήτρη Βρόντο, Γ. Αξαρλή και Κατερίνα Αναγνώστου. Στην αθωωτική απόφαση συνέβαλε πολύ η κατάθεση του εφευρέτη των ρομποτικών κάδων κ. Σούκου (σ.σ.: Έχει εφεύρει και τις πρίζες «σούκο», που έχουν πάρει και το όνομά του), ο οποίος τόνισε ότι ήταν μια πρωτοποριακή αγορά που οδήγησε αποτελεσματικά στην ανακύκλωση και συνέβαλε στην καθαριότητα της πόλης.

*Πλήρη φάκελο για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 από τον Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας και ενδεχομένως τους υπόλοιπους δήμους του παραλιακού μετώπου (Περάματος και Κερατσινίου – Δραπετσώνας), θα υποβάλει ο Δήμος στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή. Βασικό επιχείρημα θα είναι η επέτειος των 2.500 χρόνων από την ιστορική και παγκόσμιας σημασίας ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και η μοναδική επιτυχία που σημείωσε η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας που είχε αναλάβει ο Πειραιάς.


Σχολιάστε εδώ