«Ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά»

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι μόνο τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά αρκετές κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και κατά συνέπεια δεν απαιτείται συνταγή γιατρού. Ο αριθμός των μη αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων αυξάνεται συνεχώς, επιβαρύνοντας όμως την τσέπη των ασφαλισμένων που τα έχουν ανάγκη. Η διάθεσή τους σε χώρους εκτός φαρμακείων ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, αφού ο καθένας μπορεί να τα αγοράσει ανεξέλεγκτα (ακόμα και νεαρά παιδιά). Θυμίζουμε ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής των φαρμακοποιών με την προηγούμενη κυβέρνηση, με συνέπεια στις πρόσφατες εκλογές να κατευθυνθεί η ψήφος σημαντικής μερίδας φαρμακοποιών προς τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2014, ειπώθηκαν τα εξής: «Έχουμε, δε, δεχθεί ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν με ανταλλακτική μόνο αξία. Άρα, η σύνδεση του φαρμάκου και των σημείων διάθεσης αυτού με τους κανόνες της αγοράς δεν είναι θεμιτή».

Κατηγορώ

Για ανακολουθία, ανεντιμότητα και υφαρπαγή ψήφου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Όποιος καταχράται την εμπιστοσύνη μας, δημιουργώντας προσδοκίες και παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων, θα είναι απέναντί μας με όλη τη σημασία της λέξης… Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ξεφτιλίζει θεσμούς, να αμαυρώνει υπολήψεις και να υποθηκεύει αξιοπρέπειες υπέρ καθαρά προσωπικών και άλλων συμφερόντων και φιλοδοξιών, ξεχνά ότι ο κατατρεγμένος δεν έχει να χάσει τίποτα και θα αντιδράσει βίαια…

Όποιος δεν έμαθε από τα λάθη των άλλων και συνεχίζει να κάνει τα ίδια, είναι ανεγκέφαλος και θα έχει την ίδια και χειρότερη τύχη με αυτούς… Όσοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και θεωρούν ότι αυτές υπάρχουν μόνο για να δίνονται, είναι βαθιά νυχτωμένοι και σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν για την απάτη τους…

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ μιλά για ”υφαρπαγή” της υπογραφής του ΟΟΣΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και έπειτα από λίγες μέρες έρχεται να την προτείνει για εφαρμογή, υπάρχει θέμα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ όχι μόνο του ίδιου αλλά και ολόκληρης της σημερινής κυβέρνησης….

Το φάρμακο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία και συναλλαγές. Δεν προσφέρεται για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων αυτών που σήμερα επιθυμούν τη μετατροπή του σε καταναλωτικό αγαθό ώστε να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Και όπως επέμενε στις τότε προεκλογικές του δηλώσεις και προγράμματα στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί η αγορά να ρυθμίζει τη λειτουργία και τη διάθεση του φαρμάκου.

Όμως άλλα έλεγε τότε και άλλα λέει σήμερα… Είναι όπως φαίνεται πολύ δύσκολο να είναι κανείς έντιμος».

Όχι από Κουρουμπλή

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνάντησης με τους ιατρικούς συντάκτες όσο και με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η θέση του υπουργείου είναι να μείνουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία. «Δεν προκύπτει όφελος για τους πολίτες από ενδεχόμενη απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ το δίκτυο διανομής των 11.000 φαρμακείων είναι υπερπλήρες», είπε χαρακτηριστικά.

Άρης Μπερζοβίτης


Σχολιάστε εδώ