Μέσα στα χέρια σας είναι το χρυσάφι…

***

Λάθος Πρόεδρε…

Αν και ο πρωθυπουργός εκτίμησε την πολιτική της κ. Κατσέλη στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών με τον νόμο που φέρει το όνομά της, αξιοποιώντας την στο τιμόνι της Εθνικής, εντούτοις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τις ορέξεις των τραπεζιτών, αποδεχόμενος το αίτημά τους είτε για την παράταση του νόμου Χατζηδάκη είτε για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, που προσπαθούν να γιατρέψουν τον βαριά ασθενή με ασπιρίνες.

***

>Περί του κ. Γ. Ζανιά ο λόγος! Μήπως η αποχώρηση των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση κρατικών αξιωματούχων θα έπρεπε να συνοδεύεται και από την υπογραφή σύμβασης εμπιστευτικότητας, έτσι ώστε να μεσολαβεί εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να στελεχώσουν ανταγωνίστριες εταιρείες;

>Αληθεύει πως οικονομικός υπουργός έπαιρνε, με αναθέσεις, δουλειές από θεσμικό φορέα της ιδιωτικής αγοράς και μάλιστα στις εκθέσεις που έκανε έγραφε πολύ διαφορετικά πράγματα από τις πολιτικές που υλοποιεί σήμερα;

>Κρατήστε αυτό που σας λέμε. Η διαπραγμάτευση έχει μέλλον ακόμα και οι εταίροι θα κάνουν υποχωρήσεις. Πεδία συζήτησης είναι το ΕΚΑΣ, ίσως και το ύψος του ΦΠΑ στο ρεύμα. Αυτά δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχει απόκλιση απόψεων και θέσεων. Κι αυτό διότι για να πάρει πίσω κάτι η ΕΕ, θα πρέπει κάτι άλλο να δοθεί από τη χώρα μας.

>Ήδη πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπαθεί να ρίξει νέες γέφυρες ώστε η χώρα να μην πάει στα βράχια. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η Γαλλία, η οποία δεν θέλει να βοηθηθεί η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά και πλήθος βουλευτών της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι διαμηνύουν πως δεν θα στηρίξουν περαιτέρω τη χώρα μας.

>Πάντως, το κλίμα στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης δεν ήταν, από όσα μαθαίνουμε, και το καλύτερο, παρά τις φιλικές διαθέσεις του προέδρου της Κομισιόν. Η αμηχανία ήταν έκδηλη ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν θερμός. Η επίγνωση της κατάστασης δεν άφηνε περιθώρια για αβρότητες.

>Κακός χαμός επικρατεί στις σχέσεις Παναγιώτη Νικολούδη κι εφοριακών, όπως έχουμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό. Εσχάτως, ο υπουργός έχει αναθεωρήσει αρκετές από τις απόψεις του, κυρίως ως προς τους στόχους που έχει θέσει για την επίτευξη εσόδων από τις λίστες της διαπλοκής.

>Και αυτή η αναθεώρηση δεν έχει να κάνει μόνο με την περαίωση που επιδιώκεται, με πληρωμή εφάπαξ 15%, αλλά με το γεγονός πως πολλές υποθέσεις είναι παγωμένες, ενώ σε άλλες υπάρχουν σοβαρές εμπλοκές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

>Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής, κι ενώ οι στόχοι μιλούσαν για έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, δεν έχει εισπραχθεί ούτε το 10% από τα αναμενόμενα ποσά. Η απόκλιση αυτή έχει προκαλέσει πονοκεφάλους και ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Νικολούδη – κυβέρνησης.

>Τα κόστη Αττικής Οδού και Εγνατίας μαθαίνουμε ότι ψάχνει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η πρώτη, παρότι είναι μικρότερης χιλιομετρικής έκτασης και με πολύ μικρότερες ανάγκες από τη δεύτερη, εμφανίζεται κατά πολύ ακριβότερη.

>Να πούμε πως την όλη έρευνα, περιέργως, δεν την κάνει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης. Γιατί, άραγε;

>Ξεκίνησε και η διεθνής τρομολαγνεία, σε συνεργασία πάντα με τις φίλιες εσωτερικές -πολιτικές και οικονομικές- δυνάμεις. Πληροφορούμαστε λοιπόν πως οι Teneo Intelligence και το Eurasia Group αύξησαν τον κίνδυνο για capital controls από 45% σε 64%. Όλοι σε γραμμή Σαμαρά λοιπόν. Με μια διαφορά όμως. Ο πρώην πρωθυπουργός, ό,τι και να γίνει, όπου και να πάνε τα πράγματα, δεν τραβάει.

>Από την άλλη πλευρά, τα 400 εκατ. ευρώ που έφυγαν την περασμένη Τρίτη από τις τράπεζες δεν ήταν καλός οιωνός και η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη. Όχι τόσο ως προς τις διαπραγματεύσεις, που πρέπει να συνεχιστούν δυναμικά και απερίσπαστα, αλλά ως προς τις διαρροές τραπεζικών κύκλων που οδηγούν σε συγχύσεις.

>Αυτά είδε ο Γιάννης Στουρνάρας και βγήκε πριν από μέρες να διαψεύσει τα περί εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα. Τώρα μας έπεισε για τις αγαθές προθέσεις του.

>Κάτι πρέπει να γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της πύλης του υπουργείου Οικονομίας. Τίποτα δεν λειτουργεί και κανένας δεν κάνει τίποτα. Πάντως, η εκτίμηση πως κάτι πηγαίνει στραβά με τον Γιώργο Σταθάκη και την ομάδα του είναι διάχυτη. Επαρκής σαφώς ο υπουργός, όμως θα πρέπει, πέραν της δεινότητας των αναλύσεών του, να κοιτάξει και τη δύσκολη και σύνθετη καθημερινότητα του υπουργείου.

>Και πιο συγκεκριμένα να κοιτάξει προς τη μεριά των γενικών γραμματέων του, γιατί πολλά ακούμε. Περισσότερα θα πούμε άλλη ώρα.

>Καρατομήσεις και διαχειριστικός έλεγχος μεγάλης έκτασης έρχονται στην εταιρεία ΕΤΑΔ ΑΕ, ενώ αλλαγή διοίκησης θα υπάρξει και στην Ελληνικό ΑΕ.


Σχολιάστε εδώ