Μάχη για ένα αδειανό πουκάμισο…

Οι 2.000 σύνεδροι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον και την πορεία του ιστορικού κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ, πλην απροόπτου, αυτό το Συνέδριο θα είναι το τελευταίο με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τουλάχιστον τρία στελέχη φαίνεται για την ώρα να μπαίνουν στην αφετηρία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, που αν δεν υπάρξει αιφνίδια και «αντικαταστατική» διαδικασία, θα αναδειχθεί με άμεση ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος την άλλη Κυριακή. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μέχρι αυτές τουλάχιστον τις ώρες, φαίνεται ότι θα αναμετρηθούν για τη θέση του προέδρου.

Η Φώφη Γεννηματά, που ανακοίνωσε και επίσημα σε ομιλία της στην «Αίγλη» Ζαππείου την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας δημοκρατικής συμπαράταξης, με το ΠΑΣΟΚ να έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα. Η κ. Γεννηματά έκανε εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος, απέρριψε τη διαγραφή του πολιτικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε «καθαρές λύσεις», στέλνοντας μήνυμα σε εκείνη την πτέρυγα που προκρίνει το σενάριο της «μεταβατικής» ηγεσίας.

Επίσης, σε συνεντεύξεις της στην ερώτηση για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο μελλοντικής συμπόρευσης με τους αποχωρήσαντες Παπανδρεϊκούς στο όνομα της ενότητας και ενός «γενικού προσκλητηρίου στη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Πάντως πολλά στελέχη που μετείχαν και στήριξαν στις ευρωεκλογές το «πείραμα» της ΕΛΙΑΣ, προτείνουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη λήψη απόφασης που θα οδηγήσει σε ιδρυτικό συνέδριο -εντός του 2015- για τη δημιουργία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς από μηδενική βάση.

Επίσης θέτουν θέμα για ματαίωση / αναβολή εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος και επιθυμούν την ανάδειξη μεταβατικών οργάνων και ηγεσίας από το Συνέδριο. Τη θέση αυτή έχουν διατυπώσει μεταξύ άλλων οι Γιώργος Φλωρίδης, Κώστας Καρτάλης, Νάσος Αλευράς, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σε παρόμοιο πνεύμα κινείται η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος προκρίνει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ με σεβασμό στο όνομα και τα σύμβολα, ενώ παράλληλα προτείνει τη θεσμοθέτηση αντιπροέδρου και την εκλογή γραμματέα από το Συνέδριο.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την άλλη πορεύεται με βάση το τρίπτυχο «νέο κόμμα – νέα σχέση – νέα εμπιστοσύνη».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να είναι υποψήφιος, υπό όρους και προϋποθέσεις, είτε να αναλάβει έναν ρόλο μεταβατικού προέδρου, αν, ωστόσο, υπήρχε συναίνεση από το Συνέδριο.

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του Συνεδρίου έστελνε το δικό του μήνυμα (με συνέντευξη στο ΑΠΕ) ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφεθεί σε έναν στόχο εκλογικής επιβίωσης, πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση ευρύτερων σχημάτων».

Ο γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (που φαίνεται να έχει επιρροή σε έναν σημαντικότατο αριθμό συνέδρων), πλην εξαιρετικού απροόπτου, δεν αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα, όμως από τη στάση του θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα χαιρετήσουν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής), ενώ από τα εκτός Βουλής κόμματα εκλήθη η ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς θα έχει η ψηφοφορία για εκλογή μελών για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που πραγματοποιείται σήμερα.


Σχολιάστε εδώ