Κληρώνει…

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, η κυβέρνηση ζήτησε -και έγινε δεκτό από το ΔΝΤ- η Ελλάδα να καταβάλει όλες τις δόσεις του Ιουνίου στο τέλος του μήνα. Από ηγετικά στελέχη του Ταμείου εκφράσθηκε δυσφορία για την κίνηση αυτή, ωστόσο Βρυξέλλες και Βερολίνο υπογράμμισαν ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι νομικά αδιαφιλονίκητη και συμβατή με τον κανονισμό του ΔΝΤ. Αν και από ορισμένους εκφράζεται αισιοδοξία ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη. Και αυτό λόγω της διάστασης απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικά ζητήματα. Το «πακέτο» που παρουσίασε στον Αλ. Τσίπρα ως πρόταση των «θεσμών» ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ ξεπέρασε και τους χειρότερους εφιάλτες της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί βάση συζήτησης και αντέτεινε ότι μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αποτελεί ένδειξη της διάθεσης και των δύο πλευρών να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό, με μικρές ή μεγάλες υποχωρήσεις. «Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα κατέρρευσε», έσπευσε να… θριαμβολογήσει ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι τα προτεινόμενα από τους «θεσμούς» μέτρα είναι σκληρότερα από το email Χαρδούβελη. Να συγκρουστεί με τον κακό εαυτό του κόμματός του και να καταλήξει σε συμφωνία κάλεσε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Μύθος τόσο η τεχνική όσο και η πολιτική διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο Β. Βενιζέλος. Το ΚΚΕ προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα συμφωνία – Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πολιτική στήριξη ή να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός προκάλεσε (την Παρασκευή) ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο συζήτησης την πορεία των διαπραγματεύσεων και την προτεινόμενη συμφωνία.

Αναβρασμός

Μείωση βασικών κι επικουρικών συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό κ.ά.), είναι μερικά μόνο από τα δυσβάσταχτα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση των «θεσμών». Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός και ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών τάσσεται κατά της συμφωνίας αν σ’ αυτήν περιληφθούν τα παραπάνω μέτρα. Μεταξύ αυτών και βασικοί υπουργοί, όπως οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας, κ.ά., που κάνουν λόγο για «επαίσχυντη» και «κατάπτυστη» συμφωνία και καλούν τον πρωθυπουργό να μην υποκύψει και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επανήλθαν στο προσκήνιο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα σενάρια των νέων εκλογών (28 Ιουνίου ή 5 Ιουλίου) και του δημοψηφίσματος. «Η κοροϊδία και τα ψέματα τελείωσαν, να τελειώσουν και οι ανοησίες για εκλογές», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι μόνη διέξοδος πλέον για τον κ. Τσίπρα είναι η «μεγάλη συνεννόηση» που έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Σενάρια εκλογών

Με το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να προβλέψει τη στάση των βουλευτών, ενός μεγάλου αριθμού εξ αυτών, στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Ειδικά δε αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε περίπτωση που 12 βουλευτές αποκλίνουν της επίσημης γραμμής, η κυβέρνηση χάνει τυπικά τη δεδηλωμένη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει είτε σε νέες εκλογές είτε σε αλλαγή κυβέρνησης με τη συγκρότηση ενός οικουμενικού σχήματος. Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της πρώτης εκδοχής, καθώς είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενδεχόμενη συνεργασία με το Ποτάμι και πολύ περισσότερο με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ως σενάριο έχει εξετασθεί και από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως πως η προσφυγή στις κάλπες στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με ανοιχτή τη συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί καταστροφική για την οικονομία και τη χώρα γενικότερα. Και αυτό διότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει εκτός από την οργή των δανειστών, αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην αγορά, αλλά κυρίως στον κλάδο των τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (όριο στις αναλήψεις κ.ά.) Από την άλλη, το σενάριο σχηματισμού μιας κυβέρνησης με ευρύτερη πολιτική (κομματική) στήριξη δείχνει αυτή τη στιγμή μακρινό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

Ευθύνες

Της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, όπου και η «ψυχρολουσία» με τα προτεινόμενα από τους δανειστές μέτρα, είχε προηγηθεί το -σε δραματικούς τόνους- άρθρο του πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Στο εν λόγω άρθρο επέρριπτε στους «θεσμούς» τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας αλλά και για το ενδεχόμενο «ναυάγιο». Έκανε λόγο για αδιαλλαξία από πλευράς δανειστών, ότι κάποιοι θέλουν να διασπάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατηγόρησε τους «θεσμούς» ότι θέλουν να διορίζουν πρωθυπουργούς και υπουργούς και πως όσοι αρνηθούν να υποκύψουν θα υποστούν σκληρή τιμωρία. Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού προκάλεσαν τα επικριτικά σχόλια μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης του εξωτερικού, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι μετά το άρθρο η επίτευξη συμφωνίας θα είναι ακόμη δυσκολότερη.


Σχολιάστε εδώ