Κλειστές οι πόρτες της Ευρωζώνης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διασφαλίσουν χρηματοδότηση παρά τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων στην Ευρωζώνη. Ενώ το 29% των γερμανικών και το 11% των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψαν υψηλότερο τζίρο τον Μάρτιο του 2015, το 18% των ελληνικών είχε μείωση του τζίρου του.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες μεγεθύνεται από το ότι η πρόσβαση των εταιρειών στη χρηματοδότηση είναι δυσκολότερη, με το 30% περίπου των ελληνικών εταιρειών να αναφέρει δυσκολίες στη λήψη δανείου ή στην υπερανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό.

Στο ίδιο ανησυχητικό μήκος κύματος είναι και η έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία επιδεινώθηκε εκ νέου τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,4 (από 92,7) μονάδες – η χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013.

Αυτή η νέα αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.


Σχολιάστε εδώ