Θερινά και φθινοπωρινά σενάρια στη ΝΔ για εκλογές

Με βάση το… θερινό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στη Λ. Συγγρού, η συμφωνία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει δυσβάστακτα μέτρα, σε τέτοιο βαθμό που ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταψηφίσει, ενώ, όπως υποστηρίζουν, το… παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν ορισμένοι βουλευτές, δύο με τρεις υπολογίζουν, των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αποτέλεσμα θα είναι η κυβέρνηση να χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη, που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει… απτόητος. Θα βρεθεί -λένε παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας- αντιμέτωπος με το δίλημμα: Προσφυγή στις κάλπες ή συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το… φθινοπωρινό σενάριο (για εκλογές τον Οκτώβριο) που έχουν εξετάσει στη Λ. Συγγρού, ο κ. Τσίπρας, ακόμη και αν καταφέρει να «περάσει» τη συμφωνία από τη Βουλή χωρίς σοβαρές αναταράξεις, θα δυσκολευτεί πολύ να εφαρμόσει τα επιμέρους μέτρα. Και αυτό είτε λόγω της απροθυμίας των αρμόδιων υπουργών να τα προωθήσουν είτε λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν. «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις… συνέπειες των αποφάσεών του», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. «Οι πολίτες θα αισθανθούν ότι εξαπατήθηκαν προεκλογικά και οι αντιδράσεις τους θα είναι έντονες», προσθέτουν. Επικαλούνται μάλιστα την περίπτωση των φαρμακοποιών, οι οποίοι, αντιδρώντας στα μέτρα που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν δώσει μάχη για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου, με αφορμή και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στα φάρμακα, δηλώνουν απογοητευμένοι, αλλά το κυριότερο «εξαπατημένοι» και αποφασισμένοι να ξεκινήσουν νέο… «αντάρτικο».

«Ξορκίζουν»

Στη Λ. Συγγρού ξορκίζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες τον άλλο μήνα διότι αντιλαμβάνονται ότι η ήττα είναι προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη. Ούτε τα χρονικά περιθώρια υπάρχουν ούτε όμως και οι προϋποθέσεις για βελτίωση, πόσω μάλλον για αναστροφή του κλίματος. Επιπλέον, στο εσωτερικό της παράταξης επικρατεί ένταση και κλίμα αμφισβήτησης της ηγεσίας και της τακτικής που ακολουθεί στο διάστημα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Έτσι, το πιθανότερο είναι η Νέα Δημοκρατία να φτάσει μέχρι την κάλπη διχασμένη και με χαμηλό βαθμό συσπείρωσης. «Αν πάμε σε εκλογές και κυριαρχήσουν τα εσωκομματικά, η Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών δεν θα υπάρχει», προειδοποιεί ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης. Εκτίμηση την οποία συμμερίζονται αρκετά στελέχη της παράταξης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Αν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά απεύχονται το ενδεχόμενο νέων εκλογών εντός του Ιουλίου, δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις αυτές να διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Κι όχι απλά δεν έχουν αντιρρήσεις, αλλά τρέφουν κι ελπίδες για τη… μεγάλη ανατροπή! Εκτιμούν ότι όταν η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές, θα ξεκινήσει ταυτόχρονα η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κατρακύλα θα είναι πολύ μεγάλη τους επόμενους μήνες και στην περίπτωση που γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Ποιος θα είναι πρώτος; Έστω και με οριακή διαφορά, η Νέα Δημοκρατία, σημειώνουν, καθώς -όπως τονίζουν- πέραν του ότι θα κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης, θα έχει τον χρόνο να ανασυνταχθεί και να αναδιοργανωθεί. Γαλάζιοι βουλευτές, πάντως, εντάσσουν τα εκλογικά σενάρια που διακινεί η Λ. Συγγρού στην προσπάθεια της ηγεσίας να «μπλοκάρει» τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της παράταξης. Διεργασίες που αργά ή γρήγορα θα αγγίξουν και τα ηγετικά κλιμάκια, μη εξαιρουμένου και του ίδιου του κ. Σαμαρά. «Όσο το πολιτικό τοπίο δεν ξεκαθαρίζει και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, τόσο θα καθυστερούν οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με εσωκομματικά ζητήματα», παραδέχονται βουλευτές.

Όσο για το ότι, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ οδεύουν σε αλλαγή ηγεσίας, οι βουλευτές σημειώνουν ότι ούτε τα δεδομένα ούτε τα μεγέθη είναι ίδια.


Σχολιάστε εδώ