Βλάπτουν την υγεία οι πολλοί εσπρέσο
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με οδηγία της συστήνει να καθορισθούν οι ημερήσιες δόσεις πέρα από τις οποίες η πρόσληψη καφεΐνης, η οποία μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε διατροφική πηγή, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη, κυρίως ως προς τις καρδιοαγγειακές διαταραχές.
Για έναν ενήλικα, η ακίνδυνη ημερήσια δόση ορίζεται στα 400 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης. Ένας μονός καφές εσπρέσο περιέχει 70 με 100 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αρχής. Ένα στάνταρ κουτάκι ενεργειακού ποτού, όπως το Red Bull, περιέχει 80 χιλιοστογραμμάρια, ενώ ένα κουτάκι μαύρο τσάι 50 χλιοστογραμμάρια, ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου κόλα 40 χιλιοστογραμμάρια.
Η δόση μειώνεται από την ΕΑΑΤ στα 200 χιλιοστογραμμάρια για τις εγκύους προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο έμβρυο και στα 3 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ανήλικοι προσλαμβάνουν καφεΐνη κυρίως μέσω της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών τύπου κόλα. «Ο κίνδυνος για την υγεία δεν είναι τεράστιος, αλλά υπάρχει. Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να υπολογίζουν τις διάφορες πηγές καφεΐνης, πέραν του καφέ», σχολίασε ο εκπρόσωπος της
ΕΑΑΤ. «Είναι η πρώτη φορά που οι κίνδυνοι οι οποίοι έχουν σχέση με την πρόσληψη καφεΐνης απ’ όλες τις πηγές τροφίμων, αξιολογήθηκαν στο επίπεδο της ΕΕ», επισημαίνει η ΕΑΑΤ. Η ευρωπαϊκή αρχή προχώρησε σε επανεξέταση των υπαρχόντων δεδομένων ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «καθώς ορισμένες χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις βλαπτικές συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση καφεΐνης, κυρίως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα (για παράδειγμα διακεκομμένος ύπνος και άγχος) και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του εμβρύου στις εγκύους».
Μελέτη της ΕΑΑΤ που έγινε σε επτά από 13 χώρες διαπίστωσε ότι ένα μέρος του ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη από τη δόση των 400 χιλιοστογραμμαρίων. Η Δανία κατέχει τα πρωτεία με ποσοστό 33% των ενηλίκων που κάνουν κατάχρηση καφεΐνης, ακολουθεί η Ολλανδία με 17,6%, η Γερμανία με 14,6%, η Φινλανδία με 13,4%, το Βέλγιο με 10,4%, η Σουηδία με 9% και η Γαλλία με 5,8%.