Όχι στο αίτημα για Eurogroup στις 3-4 Ιουνίου

Η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, την Πέμπτη, απέρριψε χωρίς συζήτηση το αίτημα να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup στις 3 ή 4 Ιουνίου, εμμένοντας στη θέση του ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε επίπεδο υπουργών, πριν ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» για ολόκληρο το «πακέτο» των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, επέκριναν έντονα τον έλληνα εκπρόσωπο, Γιώργο Χουλιαράκη, για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και ιδιαίτερα για την παρατηρούμενη δυστοκία, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό.

Το Euro Working Group συμφώνησε ότι θα εξετάσει εκ νέου το ελληνικό αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, 4 Ιουνίου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή αν έχει ως τότε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του Brussels Group και λάβουν οι τεχνοκράτες το πλήρες συμφωνημένο σχέδιο για μέτρα και μεταρρυθμίσεις, η συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να προσδιοριστεί μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, δηλαδή πριν το επόμενο ορόσημο για την Ελλάδα, στις 12 Ιουνίου, οπότε και πρέπει να πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να επιστραφούν στο Ταμείο τα 650 εκατ. ευρώ, που είχαν αντληθεί από το ειδικό αποθεματικό για να πληρωθεί η δόση της 12ης Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει τα διαθέσιμα για να πληρωθεί η δόση του Ταμείου στις 5 του μήνα.

Το Ταμείο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να «πακετάρει» όλες τις δόσεις που εκκρεμούν για τον Ιούνιο, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Αυτό επιτρέπεται από το καταστατικό του Ταμείου, αλλά είναι μια δυνατότητα που έχει αξιοποιηθεί ελάχιστες φορές – τελευταία αξιοποίησε τη δυνατότητα η Ζάμπια, τη δεκαετία του ’80.


Σχολιάστε εδώ