Όλα καλά καμωμένα ήταν
***
*Με δεδομένο ότι η Socar θα αποκτούσε το 66% του ΔΕΣΦΑ, αγοράζοντας το 35% από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, μήπως η διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης θα πρέπει να μπλοκάρει την πιθανή αποχώρηση της αλλοδαπής επιχείρησης χωρίς την κατάπτωση της εγγύησή της; Να προσβάλει, δηλαδή, νομικά τον όρο βάσει του οποίου εάν σε διάστημα 24 μηνών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δεν έχει οριστικοποιηθεί η πώληση, τότε δίνεται στον αγοραστή η δυνατότητα αποχώρησης;
*Και το όνομα αυτού… μείωση της περιόδου εκμετάλλευσης! Άρχισαν τα διαπραγματευτικά κόλπα στην επικείμενη πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, προκειμένου άπαντες να δηλώνουν κερδισμένοι, πράγμα που δεν ισχύει, αφού το Δημόσιο θα είναι ο χαμένος της υπόθεσης.
*Δεν νομίζουμε να εννοούσε αυτό η κυβέρνηση, όταν έλεγε πως θέλει να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο! Μόνο ως καλό νέο δεν πρέπει να εκλάβουμε την αυξημένη συμμετοχή των εισαγωγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Γιατί, δηλαδή, το περίπου 25% της καθαρής ζήτησης να καλύπτεται από Βουλγαρία, Τουρκία, ΠΓΔΜ κ.λπ.;
***
>Ό,τι νόμιμο και ηθικό… από τη διοίκηση της Nexans; Την ώρα που η εταιρεία πρόκειται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της στην αύξηση, κεφαλαιοποιώντας τον υφιστάμενο δανεισμό που είχε προς τη μητρική, απαιτεί από τους μικρομέτοχους να εισφέρουν φρέσκο χρήμα στα ταμεία της, παρά το γεγονός ότι η τιμή είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία κατά την ημερομηνία εξαγγελίας.
***
>Έχουν γνώση οι φύλακες στην κυβέρνηση; Επικαλούμενα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ανά εξάμηνο πρόστιμο σχετικά με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν βάλει τις πρόθυμες γραφίδες των παραμάγαζών τους να γράφουν και να ξαναγράφουν για τη μόνη λύση της προώθησης του μοντέλου ΣΔΙΤ.
***
Πάρε – δώσε…
>Κάλλιο αργά παρά ποτέ, κύριε αναπληρωτή υπουργέ Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη! Θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων για το επιτόκιο με το οποίο τοκίζουν τα διαθέσιμά τους, καθώς θα διαπιστώσετε ότι αυτά δεν έχουν επενδυθεί με τον πλέον συμφέροντα τρόπο.
***
*Το ότι η δημόσια πρόταση δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Trastor το δεχόμαστε ως έχει επειδή είναι εντός του εύρους τιμών που προσδιόρισε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Για το ότι όμως δεν θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων και στους όρους της απασχόλησής τους διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς αποτελεί εκτίμηση του διοικητικού της συμβουλίου.
*Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας της! Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα, αλλά παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων μέσω του καθορισμού υποβολής στοιχείων, γραπτών επεξηγήσεων, μέσω της διενέργειας επιτόπιων ελέγχων και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, επιβάλλονται διορθωτικά μέτρα ή ποινές.
*Ακούει, διαβάζει, παρακολουθεί κανείς εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις αγιογραφίες στη μετοχή της Marfin Invesment Group; Με το έτσι θέλω, τα παπαγαλάκια εκτροφείου προσβλέπουν – προσδοκούν πως οι συμμετοχές της εταιρείας θα πρωταγωνιστήσουν, ενώ με τη σταθεροποίηση της οικονομίας θεωρούν – εύχονται ότι θα αρχίσει να ανακτά μέρος των παλαιότερων υποαξιών της.
*Μιλάμε για τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με τις εγγυήσεις των φορολογουμένων! Το ότι η διοίκηση της Εθνικής έδωσε εντολή για να ξεκινήσει εσωτερική επιθεώρηση σχετικά με δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις, αποτελεί το ένα μέρος της υπόθεσης, που αναζητά αστικές ευθύνες, το άλλο έχει να κάνει με την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποδοθούν και οι τυχόν ποινικές.
*Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους! Μπορεί, κύριε Συνήγορε του Καταναλωτή, η εξωδικαστική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών να αποτελεί την πιο γρήγορη και ανέξοδη εναλλακτική επιλογή, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της δεν είναι αποδεδειγμένη, καθώς ουδείς γνωρίζει «από πού κρατά η σκούφια» των μελών των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού και αν τίθενται θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.
***
>Λέτε κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές των Οργανισμών Λιμένων να έχουν εσωτερική πληροφόρηση από τους «θεσμούς» και την κυβέρνηση; Και το ρωτάμε γιατί στον ΟΛ Αλεξανδρούπολης «έσκασε η βόμβα» της εκμίσθωσης αποθηκευτικών των εγκαταστάσεων από τον γερμανικό όμιλο Kuehne & Nagel και τον κινέζικο Cosco Shipping-Agency.
***
*Είναι να μην απορούν οι μικρομέτοχοι της Frigoglass; Αρκεί η πρόθεση της διοίκησης για απομόχλευση προκειμένου να πουληθεί ο κλάδος του ομίλου που δίνει το 30% των πωλήσεων και το 50% του λειτουργικού κέρδους;
*Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη φούσκα του 2000 και υπάρχουν ακόμα ΑΧΕΠΕΥ που παραβιάζουν τη χρηματιστηριακή νομοθεσία για την παροχή πίστωσης σε πελάτες τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η MAGNA TRUST ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.
*Να ποιοι ήταν οι σύμβουλοι και συνεργάτες της Ελλάδας στο πρόσφατο παρελθόν! Στο αποκορύφωμα της κρίσης, οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις της Deutsche Bank δεν αντανακλούσαν το σημαντικό ρίσκο σε αυτές τις μεγάλες, πολύπλοκες και μη ρευστοποιήσιμες θέσεις, με αποτέλεσμα η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να της επιβάλει πρόστιμο ύψους 55 εκατ. ευρώ για τον διακανονισμό των κατηγοριών.
*Γιατί δεν έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα τους; Δεν ήξεραν οι δικηγόροι του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου ότι κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, προκειμένου να μπλοκάρουν ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, θα έκαναν ευρεία χρήση της γνωστής μεθόδου των προσφυγών;
*Αν μέχρι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική είναι τόσο επιφυλακτικός με το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας του, τότε τι θα πρέπει να πουν οι μικρομέτοχοι; Ο κ. Βωβός θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν την εταιρεία σε κερδοφορία, εφόσον, όμως, αποκατασταθεί η οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα.
***
>Να πώς ο κ. Νίκος Βογιατζόγλου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της εξαγοράς ακινήτου του από την εταιρεία του! Επειδή το επιτόκιο δανεισμού έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, το κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερο από το ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου.