Ωραίοι… φύλακες είναι…

«Θα αξιοποιήσουμε την αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο, στους δήμους, στην Εκκλησία, η οποία έχει δεχτεί να συνεργαστεί. Και η Εκκλησία κοιτάει κι αυτή το συμφέρον. Δηλαδή, όταν υπάρχει μια γη που δεν την εκμεταλλεύεται και θα έχει ένα κέρδος από αυτό, θα το δεχτεί. Όπως θα μπουν και ιδιώτες σʼ αυτήν την προσπάθεια όταν υπάρχει μια ανάπτυξη».

Η θέση του Αρχιεπισκόπου είναι ξεκάθαρη. Δεν μιλάει για πώληση ή μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μόνο για αξιοποίηση (εκμετάλλευση), τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Και για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, η θέση του κ. Ιερώνυμου, όπως την εξέφρασε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, είναι αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι σε καμία περίπτωση η εκκλησιαστική περιουσία δεν θα πουληθεί ούτε θα δοθεί σε πρόσωπα και φορείς. Ως προς τα ποσοστά της κάθε πλευράς στην κοινοπραξία που θα συσταθεί, στην ερώτηση αν θα κρατηθεί το σχήμα 50 – 50 (50% το Δημόσιο και 50% η Εκκλησία), στο οποίο είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η απάντηση του κ. Φλαμπουράρη ήταν ότι το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τα στρέμματα που θα βάλει η κάθε πλευρά.

***

Τρελάθηκαν;

>Η σύζυγός μου, κυρία Βαλαβάνη, που είχε την ατυχία να είναι άνεργη, επειδή διαθέτει ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών και εισόδημα από τόκους 38 ευρώ, θα πιαστεί από τα τεκμήρια και θα φορολογηθεί με 26%, με προκαταβολή 55%, οπότε ο φόρος που της αναλογεί φθάνει τα 2.000 ευρώ (!). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είπαμε να συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά, αλλά με βάση τις δυνατότητές της και όχι με δήμευση της περιουσίας της.

***

Το ξέρουν;

Όσο γρήγορα ανεβαίνεις, άλλο τόσο γκρεμοτσακίζεσαι! Εκεί στα υψηλά του υπουργείου Εργασίας, γνωρίζουν αν ορισμένες συστημικές τράπεζες βαφτίζουν κάποιες παροχές προς τους εργαζομένους ως οικειοθελείς και ελεύθερα ανακλητές, με αποτέλεσμα να υφαρπάζουν χρήματα που υποτίθεται ότι είναι κατοχυρωμένα με κλαδικές, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις;

***

>Κύριε Δραγασάκη, ξέρετε κάτι επ’ αυτού; Μήπως οι αλλοδαποί μέτοχοι της Grivalia γνωρίζουν κάτι περισσότερο από τους ντόπιους των υπόλοιπων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία; Λέτε να έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από κάποιον κυβερνητικό παράγοντα περί αλλαγής του καθεστώτος φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων;

>Κύριε υπουργέ Οικονομίας, σας κατηγορεί άδικα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ότι επιχειρείτε, μέσω των ειδικών της κάθε ομάδας εργασίας, να απαξιώσετε την ελληνική δημόσια διοίκηση και τη χώρα μέσω ενός νέου μηχανισμού επιτήρησης;

Αν όχι, κύριε Σταθάκη, περιμένουμε να μας πείτε με ονόματα και διευθύνσεις ποιοι αρχισυνδικάλιστες του χώρου έχασαν τη μάσα και δυσαρεστήθηκαν τόσο μαζί σας.

>Ενδελεχής μαθαίνουμε πως θα είναι η έρευνα για τα πεπραγμένα της νυν αλλά και των πρώην διοικήσεων της ΕΤΑΔ ΑΕ από την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη πηγές μιλούν για διαχειριστικό έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί με εντολή της Νάντιας Βαλαβάνη αλλά και για παραιτήσεις που θα ζητηθούν από τη διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται όλη την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

>Να τονίσουμε μάλιστα πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απολυμένοι της μαρίνας Αλίμου, που θεωρούν πως εμπαίζονται από τη διοίκηση του νυν διευθύνοντος συμβούλου Δ. Δημητρίου, επιτέθηκαν με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να αποσοβηθεί η συμπλοκή έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

>Την ίδια στιγμή πάντως που στη μια -κρατικού ενδιαφέροντος- εταιρεία συμβαίνουν τα παραπάνω, στην άλλη, το ΤΑΙΠΕΔ, γίνονται περίεργα πράγματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας γυρίζει αριστερά και δεξιά και δίνει υποσχέσεις για συνέχιση επενδύσεων που «μύριζαν» στο παρελθόν και για τις οποίες είχε βάλει πλάτη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

>Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των 14 αεροδρομίων και των συναντήσεων Πιτσιόρλα με μέλη του ομίλου Κοπελούζου που εκπροσωπεί τη γερμανική Fraport. Ο επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έδειξε μεγάλη «κατανόηση» για τα θέματα, λησμονώντας παλιότερες δεσμεύσεις και πολιτικές.

>Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λησμονήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τον πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ Βασίλη Αλεβιζόπουλο πως τα αεροδρόμια δεν πωλούνται.

>Και μια και ξεκινήσαμε με τα κρυφά ή φανερά ραντεβού, έγκυρες πηγές μας λένε πως και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, εσχάτως, κάνει πολλά ραντεβού με την αγορά. Κι εδώ που τα λέμε, καλά κάνει ο άνθρωπος, αφού για αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε στη θέση αυτή. Το θέμα όμως είναι τι τάζει και σε ποιους. Κι αυτό διότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός άλλες δεσμεύσεις έχουν απέναντι στον λαό. Ζητά, λοιπόν, την παραίτηση του Δημήτρη Κυριτσάκη από την προεδρία της ανεξάρτητης Αρχής (Επιτροπή Ανταγωνισμού). Μήπως, όμως, επειδή και οι καιροί είναι πονηροί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ψηλά τα ζητήματα πάταξης της διαπλοκής, πρέπει να δει ο υπουργός πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις;

>Ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη για το ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πήγαινε «καρφί» για πρέσβης επί προσωπικοτήτων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορούμαστε όμως πως συγκεκριμένος επιχειρηματίας, με business στην ενέργεια και με έδρα επί της Κηφισίας -κάπου εκεί στο κτήμα Συγγρού-, είχε πει και την καλή του την κουβέντα, όμως στο Μαξίμου τελικά δεν τσίμπησαν…

>Τη γερμανική Deutsche Telecom, ως βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, είχε δει στα πρώτα της ραντεβού η ομάδα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στην κριτική που είχε υπάρξει για την τόσο μεγάλη βιασύνη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ. Γ. Βαρουφάκης και Γ. Σταθάκης είχαν μιλήσει για αναγκαία συνεννόηση με έναν μεγάλο επενδυτή. Όμως μαθαίνουμε, οι Γερμανοί, διά του ΟΤΕ, πήραν από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών) σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Παροχή υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS) μέσω παράκτιας υποδομής». Το κονδύλι κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, καθώς σε καιρούς κρίσης ανέρχεται στα 8.414.634,15 ευρώ.

>Τη νέα σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μετά τις αρχαιρεσίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της κεντρικής εξαγωγικής οργάνωσης της χώρας, που έλαβαν χώρα στις 20 Μαΐου 2015. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου επανεξελέγη ομόφωνα η Χριστίνα Σακελλαρίδη (ChGS – Σύμβουλοι Επιχειρησιακής Στρατηγικής). Στις θέσεις των αντιπροέδρων, επανεξελέγη η Αλεξάνδρα Χαζάπη – Πίττα (αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Μέλι Αττική), ενώ για πρώτη φορά ως αντιπρόεδροι εξελέγησαν ο Θεόδωρος Μπερτζελέτος (αντιπρόεδρος Sulphur Hellas) και η Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου (αντιπρόεδρος της GF Energy και διευθύνουσα σύμβουλος της Μύλοι Σόγιας). Γενικός γραμματέας επανεξελέγη ο Ευάγγελος Κολοκοτρώνης (πρόεδρος Adelco ΑΕ) και οικονομικός επόπτης ο Γεώργιος Γερεντές (διευθύνων σύμβουλος Ν. Γερεντές ΑΕ). Σύμβουλοι εξελέγησαν με αλφαβητική σειρά οι: Νικόλαος Δούρος (πρόεδρος Dur ΑΕ), Βασίλειος Κάτσος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Pharmathen ΑΕ), Ηλίας Κουτσολιούτσος (διαχειριστής Βιολογική Ελιά), Νικόλαος Μαυρίκος (πρόεδρος Μαυρίκος ΑΕ και Πανελληνίου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων) και Αντώνης Χαχλάκης (διευθύνων σύμβουλος Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ). Αναπληρωματικά Μέλη του ΔΣ του ΠΣΕ εξελέγησαν με αλφαβητική σειρά οι Νικόλαος Βασιλείου (αντιπρόεδρος Bright), Ευριπίδης Δοντάς (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Επίλεκτος), Γιώργος Κρανίτης (πρόεδρος ΣΕΚΑΠΛΑΣ) και Σωκράτης Παλαιοκρασσάς (διευθυντής Οικονομικών & Εξαγωγών Ολυμπιακή Ζυθοποιία).

>Η γνωστή από το σκάνδαλο της ΕΤΒΑ Βίβιαν Μπουφούνου ανέλαβε, όπως μαθαίνουμε, τη διαχείριση του περίφημου «πακέτου Γιούνκερ» για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας.


Σχολιάστε εδώ