Φοβάται ο Καραμανλής νέο κύμα διαγραφών

Οι αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει η παράταξη στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, καθώς το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει αγεφύρωτο. Την ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού εντείνουν τα μηνύματα που φθάνουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αρκετούς βουλευτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν κόντρα στην επίσημη γραμμή, στην περίπτωση που αυτή είναι κατά της συμφωνίας. Από την άλλη υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση της ηγεσίας να κινηθεί στη λογική της καταψήφισης με το επιχείρημα ότι είναι πιο επώδυνη από αυτή που θα υπέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η συζήτηση μάλιστα που είχε προ ημερών με τον Αντ. Σαμαρά κάθε άλλο παρά καθησύχασε τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης δεν επιχείρησε να μεταβάλει την άποψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, περιορίσθηκε στο να του εκθέσει τις απόψεις και τους φόβους του.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Καραμανλής επισημαίνει την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να πάει με ενιαία γραμμή στην ψηφοφορία, αν και το θεωρεί πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο. Στις εύλογες ερωτήσεις των συνομιλητών του αποφεύγει να πει οτιδήποτε τόσο για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος όσο και για το αν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί κοινή γραμμή. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει πάντως τους φόβους του ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν ισχυρές αναταράξεις, καθώς είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ένας νέος κύκλος διαγραφών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για την παράταξη, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη κλείσει οι «πληγές» που προκλήθηκαν από τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ότι η προσπάθεια ανασύνταξης θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερής. Παρά ταύτα, οι κινήσεις του θα είναι πολύ προσεκτικές, καθότι γνωρίζει ότι ακόμη και ένα νεύμα του μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

«Ο Καραμανλής δεν θα έκανε ποτέ κάποια κίνηση που θα υπονόμευε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα. «Δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε που θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης», επισημαίνει βουλευτής. Είναι γεγονός ότι η… απροθυμία του κ. Καραμανλή να εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση του προκαλεί την απογοήτευση ή ακόμη και τη δυσφορία όσων στελεχών είναι υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών ή αδημονούν να… «απαλλαγούν» από τον κ. Σαμαρά! Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών φοβούνται ότι στην προσπάθειά του να μη δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να εναρμονιστεί με την απόφαση της Λ. Συγγρού στο ζήτημα της συμφωνίας. Προσκείμενοι σ’ αυτόν βουλευτές, ωστόσο, επιμένουν ότι αποκλείεται να ταχθεί κατά της συμφωνίας.


Σχολιάστε εδώ