Το τραμ πρέπει να περιοριστεί γύρω από το λιμάνι

Η επιστολή ξεκινάει με τη διαπίστωση πως «ενώ ο δήμος δείχνει συνέπεια σε ό,τι του ζητηθεί, η πλευρά του τραμ ενώ είχε δεσμευθεί ότι στα τέλη Μαρτίου θα είχαν τελειώσει τα έργα στη Γρηγόρη Λαμπράκη και θα είχε ”ανασάνει” η περιοχή, φτάσαμε στον Ιούνιο και δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να κινδυνεύει».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρει ακόμα ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα το θέμα των βυθιζόμενων κάδων και ότι δεν έχει παραδοθεί στον δήμο από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ο φάκελος με όλες τις μελέτες για τα έργα που θα γίνουν εν όψει της έλευσης του τραμ, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να προγραμματίσει τίποτα ή να ζητήσει τροποποίηση όπου νομίζει πως είναι απαραίτητο.

«Τα έργα στην οδό Μ. Ασίας, που οδηγεί στο λιμάνι», τονίζεται στη συνέχεια, καθιστούν απροσπέλαστο τον Πειραιά σε ώρες αιχμής και είναι περίεργο πώς οι αρμόδιοι δεν προέβλεψαν τι θα προέκυπτε όταν προχωρούσε όλος αυτός ο σχεδιασμός των έργων». Επίσης, επισημαίνεται ότι «ενώ η εταιρεία είχε υποσχεθεί ότι το τραμ θα είχε παραδοθεί του χρόνου τον Φεβρουάριο… τώρα μιλούν για τον Φεβρουάριο του 2017».

Και η επιστολή – παρέμβαση του Β. Μαρινάκη καταλήγει:

«Επαναλαμβάνω ότι η υπομονή μας εξαντλείται. Η Δημοτική Αρχή έχει ξεπεράσει τα όρια της καλής της θέλησης, την οποία και απέδειξε εμπράκτως. Πλέον η ταλαιπωρία των δημοτών μας έχει φθάσει στο μη περαιτέρω. Προσωπική μου άποψη, την οποία και καταθέτω επισήμως σε όλα τα επίπεδα, είναι πως το τραμ πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά γύρω από το λιμάνι, μακριά από το κέντρο, τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης. Σ’ αυτά τα σημεία θεωρώ πως τα έργα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και να επανεξεταστεί η σχετική μελέτη. Να είστε σίγουροι ότι και εγώ προσωπικά και συνολικά η Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον με όλους τους τρόπους καθιστώντας σαφείς τις θέσεις μας στους αρμόδιους. Θα είμαστε εδώ να ελέγχουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την άρτια εφαρμογή των μελετών, να καταθέτουμε, όπως το κάνουμε ήδη, κι αν χρειαστεί να επιβάλουμε τις προτάσεις μας όταν θεωρούμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

***

Το 6,5% του ΑΕΠ φέρνει η ακτοπλοΐα μας!

Σημαντική είναι η προσφορά της ακτοπλοΐας μας στην εθνική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική προσφορά της εκτιμάται σε 11,8 δισ. ευρώ και αποτελεί το 6,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας στο «Posidonia Sea Tourism Forum».

Στην ακτοπλοΐα απασχολούνται 260.000 άτομα, που είναι περίπου το 50% της απασχόλησης των νησιών ή το 7,2% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.

Οι ακτοπλοϊκές μας γραμμές, πλην των πορθμειακών, εξυπηρετούνται με 57 επιβατηγά πλοία. Το 2014 τα ακτοπλοϊκά πλοία εκτέλεσαν περισσότερα από 39.000 δρομολόγια ή 100.000 προσεγγίσεις στα νησιά μας και μετέφεραν περισσότερους από 13.000.000 επιβάτες, 1.800.000 ΙΧ και 650.000 φορτηγά.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος είναι ο πιο σύγχρονος στην Ευρώπη. Το 75% των επιβατών στο Αιγαίο διακινείται με πλοία 2 – 15 ετών.

* Τα 20 χρόνια παρουσίας τους στις γραμμές του Αιγαίου και της Αδριατικής γιορτάζουν φέτος οι Επιχειρήσεις Αττικής, που έγραψαν ιστορία δύο δεκαετίες πριν με τα Supper Fast 1 και Super Fast 2 που κάλυπταν την απόσταση Ηγουμενίτσας – Ανκόνα σε 19 ώρες αντί των 27 που έκαναν τα άλλα πλοία. Τα πλοία αυτά έφεραν την επανάσταση στη γραμμή και με τον… αέρα εκείνης της επιτυχίας, η εταιρεία που ανήκει σήμερα στον Όμιλο MIG εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί. Όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που έγινε για τα 20 χρόνια τους από εκπροσώπους των Επιχειρήσεων Αττικής, στόχος είναι η εταιρεία να επεκταθεί και σε άλλες γραμμές της Μεσογείου και να ναυπηγήσει νέα πλοία.

***

*Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη χιλιάδες Πειραιώτες υποδέχθηκαν την περασμένη Κυριακή το απόγευμα το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας. Το σκήνωμα έφτασε στις 4 μ.μ. στο άγαλμα της Μητέρας, όπου μαζί με τον κόσμο το περίμεναν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο δήμαρχος Γ. Μώραλης και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Μεταφέρθηκε με πομπή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, όπου παρέμεινε επί τρεις ώρες για προσκύνημα. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξεπερνούσε τους 3.000-4.000. Σε δηλώσεις του προς το «Π», ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ τόνισε ότι όπως το 1990 γκρεμίστηκε το τείχος του αίσχους, έτσι πρέπει κι εμείς να γκρεμίσουμε τα τείχη της ψυχής μας και να δεχθούμε το μήνυμα της θυσίας και της αγάπης για τον Χριστό, που μας έστειλε με τον μαρτυρικό της θάνατο η Αγία Βαρβάρα.

*Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Τον Ιούλιο του 2009 οι άνεργοι ήταν 39.687, το 2010 έφτασαν τους 50.093, το 2011 ήταν 58.000, το 2012 αυξήθηκαν στους 67.000 και τον αντίστοιχο μήνα του 2013 έφτασαν τους 76.745. Βασική αιτία της ανεργίας είναι η κάθετη πτώση των εργασιών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που σε μία πενταετία έπεσε κατά 70%! Συγκεκριμένα, το 2008 επισκευάστηκαν περίπου 1.000 πλοία στη Ζώνη, ενώ το 2013 μπήκαν για επισκευές μόλις 256 πλοία.

*Περίεργη γνωμάτευση έδωσε η νομική υπηρεσία του Δήμου Πειραιά στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τις οφειλές των καταστηματαρχών για τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα για το 2013. Αναφέρει πως όσοι δεν πλήρωσαν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο που θα πληρώσουν και όσοι πλήρωσαν τα τέλη σε 3 δόσεις, γιατί ο νόμος προβλέπει εφάπαξ καταβολή. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Γ. Δαβάκης τόνισε πως δεν μπορεί να δεχθεί τέτοια εισήγηση που βάζει στην ίδια μοίρα όσους τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους -έστω και με δόσεις- μ’ εκείνους που δεν πληρώνουν καθόλου! Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση.

*Δεν… πίστευε στ’ αυτιά του ο δήμαρχος μ’ αυτά που άκουσε από την πλευρά του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητείτο θέμα για τη νέα διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Διαμαντή. Γιατί ενώ ο συγκεκριμένος συνδυασμός, όταν ανακοινώθηκε το όνομα του Ν. Διαμαντή, είχε εκδώσει σωρεία ανακοινώσεων που κατηγορούσε τον δήμαρχο ότι έκανε επιλογή με βάση τις φιλίες και τις προσωπικές του σχέσεις και ότι ο κ. Διαμαντής δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό, στο δημοτικό συμβούλιο η σύμβουλος του συνδυασμού Σταυρούλα Μελά εκθείασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή, του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο δήμαρχος! Όταν ο Γ. Μώραλης ρώτησε πώς εξηγείται αυτή η αλλαγή, οι σύμβουλοι του συνδυασμού που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν απλά «ε, και τι έγινε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε γνώμη;».

*Με απόλυτη επιτυχία εορτάσθηκε την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας που φέτος είχε ως τιμώμενο λιμάνι-πόλη τον Πειραιά. Στα πλαίσια του εορτασμού πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά, τους γύρω δήμους, και το Μέγαρο Μουσικής, πάνω από 65 εκδηλώσεις, από εκθέσεις και ημερίδες μέχρι ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών, event και διαλέξεις, που τόνισαν την σημασία του Πειραιά και του λιμανιού του στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο σημερινό διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα. Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την οργάνωση των εκδηλώσεων είχε ο Δήμος Πειραιά που κατά γενική ομολογία, τόσο των ελλήνων συνδιοργανωτών, όσο και των Ευρωπαίων, τα πήγε περίφημα. Σίγουρα η επιτυχία αυτή εγγράφει πολλές παρακαταθήκες για την πόλη μας και δικαιώνει τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, για τις επιλογές του αλλά και για τις πολλές προσπάθειες που κάνει εδώ και 8 μήνες για να πετύχει ο Πειραιάς αυτή την ευρωπαϊκή διάκριση που ούτως ή άλλως την δικαιούται. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος όλο αυτό το διάστημα ξεπέρασε τον εαυτό του και ειδικά την τελευταία εβδομάδα δεν άφησε εκδήλωση, event ή ημερίδα που να μην παραστεί. Παρακολουθούσε τα πάντα από κοντά και όλα όσα έγιναν είχαν την… σφραγίδα του. Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε τον ρόλο των εθελοντών που σε πολλές περιπτώσεις «έβαλαν τα γυαλιά» στους επαγγελματίες, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε πολύ δύσκολες αποστολές. Τους αξίζουν πράγματι πολλά συγχαρητήρια.

*Με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο συναντήθηκαν εκπρόσωποι των Διαδημοτικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Αττικής (ΠΕΣΥΔΑΠ, ΣΠΑΠ, ΣΥΝΠΑ) και συζήτησαν θέματα πυρασφάλειας των βουνών της περιοχής κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο. Τέθηκε από τους συνδέσμους το ζήτημα της αξιοποίησης μέρους των ατόμων που θα απασχοληθούν στους Δήμους με πεντάμηνη εργασία για την κάλυψη αναγκών της πυροπροστασίας, μετατροπής των δίμηνων συμβάσεων σε τετράμηνες, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η εμπειρία στην πυρασφάλεια, και ενεργότερης υποστήριξης από μεριάς της αστυνομίας ιδιαίτερα στον τομέα αποκλεισμού των δασικών δρόμων σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας.

*Το περίπτερο Piraeus Destination, που βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης «Ποσειδώνεια», επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

*Ο αντιδήμαρχος Προσόδων Γιάννης Μελάς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αναλάβει και την ευθύνη της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα επανασυσταθεί μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας. Σ’ αυτή τη φάση, η Δημοτική Αστυνομία θα έχει μόνο 24 άτομα προσωπικό (από 100 που είχε όταν διαλύθηκε), διαθέτει, όμως, όλα τα μέσα σε αυτοκίνητα και δίκυκλα που διέθετε πριν διαλυθεί.

*Κουίζ: Ποιος γενικός γραμματέας υπουργείου στέλνει email σε διευθυντή άλλου υπουργείου για να δίνει κάθε τρεις και λίγο άδειες στη σύζυγό του, που εργάζεται σε υπηρεσία που ανήκει στην εποπτεία του;

*Ένας από τους τελευταίους «σκαπανείς» των Καμινίων, από εκείνους δηλαδή που δημιούργησαν την γειτονιά αυτή του Πειραιά που σήμερα κατοικείται από 50.000 περίπου άτομα, έφυγε την περασμένη εβδομάδα από κοντά μας. Μιλάμε για τον μπάρμπα Νίκο Παπαμελετίου που αποχαιρέτισε την γειτονιά μας και τον Πειραιά σε ηλικία 84 ετών, ξεκινώντας το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία και θα έχουμε πάντα στο νου μας τις ιδέες, τις σκέψεις και τις συμβουλές του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης του πειραϊκής γης που τον σκεπάζει…


Σχολιάστε εδώ