Στο παρά πέντε…

Από την πλευρά τους οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι και -ως φαίνεται- μέχρι την ύστατη ώρα θα επιμείνουν στη λήψη επώδυνων μέτρων. Στην προσπάθειά τους αυτή εντάσσουν από την κυβέρνηση την απαίτηση για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ώστε να καλυφθεί το κατά την εκτίμησή τους δημοσιονομικό κενό. Πιο σκληρή στάση εξακολουθούν να τηρούν ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε, που απαιτούν «πλήρη συμμόρφωση» της κυβέρνησης στις εκβιαστικές απαιτήσεις τους. Ο Αλ. Τσίπρας, που δεσμεύεται και από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση, ενώ παράλληλα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα ισοδυναμεί με Μνημόνιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον, εξ ου και ο πρωθυπουργός είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, από τον οποίο ζήτησε να ασκήσει πιέσεις προς το ΔΝΤ να γίνει πιο διαλλακτικό προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Σενάρια

Η καθυστέρηση, όπως ήταν φυσικό, επανατροφοδότησε τα… συνήθη σενάρια για δημοψήφισμα και νέες εκλογές, τόσο στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ όσο και σ’ αυτήν όπου η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο προσκήνιο επανήλθε και το σενάριο του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων μέσω τραπεζών (capital controls), με την Ντ. Μπακογιάννη να το θέτει πρώτη και να το προσδιορίζει χρονικά για το τρέχον τριήμερο (!) και τον Β. Σόιμπλε να το αφήνει ανοιχτό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έσπευσε να το διαψεύσει κατηγορηματικά και κατηγόρησε όσους (στο εσωτερικό της χώρας) διακινούν τέτοια σενάρια ότι υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια και συμβάλουν στην εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν στάση αναμονής, με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει ότι θα δει πρώτα το περιεχόμενο της συμφωνίας και μετά θα αποφασίσει αν θα την ψηφίσει. Κορυφαία στελέχη της πάντως τάσσονται a priori υπέρ της συμφωνίας, για να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα. Το Ποτάμι από την πλευρά του τονίζει ότι η συμφωνία θα είναι επώδυνη λόγω και των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει όμως ότι θα την ψηφίσει διότι η εναλλακτική λύση ισοδυναμεί με καταστροφή για τη χώρα. Στο ΚΚΕ προεξοφλούν ότι η νέα συμφωνία θα ισοδυναμεί με Μνημόνιο που θα πλήξει εκ νέου τα λαϊκά στρώματα, ενώ σημειώνει ότι η όποια στήριξη από τις ΗΠΑ θα συνεπάγεται ανταλλάγματα από πλευράς κυβέρνησης.

Φεστιβάλ…

Τις προσπάθειες, ωστόσο, της κυβέρνησης να βρει σημεία σύγκλισης με τους δανειστές κάθε άλλο παρά διευκολύνουν οι χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο ρόλος του οποίου στις διαπραγματεύσεις είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις (ανακοινώσεις) του, που διαψεύδονται είτε από τους «θεσμούς» είτε από τον ίδιο, προκαλούν σύγχυση και δείχνουν απουσία βασικού σχεδίου και προχειρότητα. Αποκορύφωμα αποτέλεσαν η αναφορά του για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ακόμη και μέσω ΑΤΜ, κάτι που λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωση, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν ήταν ιδέα της κυβέρνησης, αλλά πρόταση των δανειστών. Με αφορμή και τα γεγονότα αυτά, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για… φεστιβάλ ανευθυνότητας και προχειρότητας.

«Επίδειξη»

Σε «επίδειξη δύναμης» της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη και των άλλων «αντιφρονούντων» εξελίχθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η πρόταση που «κατέβασε» να εγκρίθηκε με καθαρή πλειοψηφία (95 ψήφοι), ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός μελών (75) διαχώρισε τη θέση του, χωρίς να υπολογίζονται οι απόντες και τα «λευκά», που μπορούν να εκληφθούν και ως «ψήφος διαμαρτυρίας» για τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Πόσω μάλλον, δε, που τις επόμενες ημέρες βουλευτές και στελέχη από την πτέρυγα των διαφωνούντων επέμειναν με δημόσιες δηλώσεις στις θέσεις τους για ρήξη, ακόμη και για επιστροφή στη δραχμή. Η «αναταραχή» αυτή γεννά ερωτηματικά ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία.

Ανακριτικές μέθοδοι

Η κόντρα Μεγάρου Μαξίμου και προέδρου της Βουλής αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου πέρασε από πολύωρη ανάκριση τον Λ. Ταγματάρχη, ο οποίος προτάθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η όλη διαδικασία ενόχλησε ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Αλ. Μητρόπουλος), που έκαναν λόγο για ανακριτικές μεθόδους και συμπεριφορές που προσέβαλαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισε «παρούσα» και ο κ. Ταγματάρχης δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής. Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή αιχμών μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου της Βουλής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κ. Κωνσταντοπούλου για την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Κατά τα λοιπά, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η διαφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα και ρήξη.


Σχολιάστε εδώ