Σαμποτάρει ο Σόιμπλε τον τουρισμό μας!
Και εδώ έχει βάλει το… χεράκι του ο Σόιμπλε, που κοιμάται και ξυπνάει με… όραμά του το πώς θα εκτελέσει την Ελλάδα, κάνοντας αυτό που δεν κατάφερε ο συμπατριώτης του ο Χίτλερ.
Στόχος, να γίνει η Ελλάδα μη ανταγωνιστική στον τουρισμό και να διοχετευτούν οι τουρίστες σε άλλες χώρες. Και αυτό το επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι οι δανειστές με τις απαιτήσεις τους να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά στόχο έχουν να μην είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα απέναντι στις χώρες τους, κάτι που επιδιώκουν και με το άλλο μας ατού, τη ναυτιλία μας.
Ήδη έχει αρχίσει να περπατάει το δολοφονικό σχέδιό τους. Σε ανησυχητικά ποσοστά μετριέται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια ως προς την οικονομική κατάσταση, με επικρεμάμενη την απειλή ενός GREXIT από τους έξω, για δικούς τους λόγους, συν την επιμονή των δανειστών -και εδώ έχει μεγάλο ρόλο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών- να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, να πάει δηλαδή στο 23%, και ταυτόχρονα να επιβληθεί φόρος πολυτελούς διαμονής στα top ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τέλος διαμονής στα νησιά.
Αν υποκύψει η κυβέρνηση για τους φόρους αυτούς και ισχύσουν από το φετινό καλοκαίρι, θα υπάρξουν ακυρώσεις και όσοι ξένοι έρθουν θα περιορίσουν σημαντικά τα χρήματα που θα χαλάσουν. Ήδη σημειώνονται ακυρώσεις λόγω των φημών ότι δεν θα έχουν χρήματα τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές μπορεί να γίνονται σε άλλο νόμισμα.
Βαρύτατες, όμως, θα είναι οι επιπτώσεις και όσον αφορά τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά που υπογράφονται από τώρα μέχρι το τέλος Ιουνίου μεταξύ των tour operators και των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, λόγω:
α) της φημολογίας για χρεοκοπία, που καλλιεργείται και από τους ανταγωνιστές μας,
β) του… αιωρούμενου GREXIT, ατμόσφαιρα στην οποία συμβάλλουν και ντόπιοι πολιτικοί, που αποτελούν το μακρύ χέρι της «τρόικας», και δεν το κρύβουν,
γ) της αύξησης του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23%, όταν στη Μάλτα, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Ιταλία και στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι 8% με 10% (!), και
δ) του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι tour operators στις διαπραγματεύσεις με τα ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ζητούν χαμηλότερες τιμές και να μπει στα συμβόλαια ρήτρα «ανωτέρας βίας» -εννοώντας την έξοδο από το ευρώ, τον περιορισμό των αναλήψεων από τα ΑΤΜ κ.λπ.-, ώστε να μπορούν να ακυρώνουν τα συμβόλαια χωρίς να υποχρεούνται στην καταβολή αποζημιώσεων.
Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στην κρουαζιέρα, όπου το κλείσιμο συμβολαίων για την επόμενη χρονιά προχωρεί με πολύ βραδύ ρυθμό.
200.000 θέσεις εργασίας το κόστος του ΦΠΑ
Αν επιμείνουν οι… «θεσμοί» στην αύξηση του ΦΠΑ και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, το κόστος σε απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Στους πάνω από 1.400.000 ανέργους θα προστεθούν άλλες 200.000, όπως λένε παράγοντες του τουρισμού!
8.700.000 Έλληνες και αλλοδαποί ταξίδεψαν στα νησιά το 2014!
Τη σχεδόν πλήρη ταύτιση τουρισμού και ακτοπλοΐας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας στο «Posidonia Sea Tourism Forum». Το σύνολο, δηλαδή, της οικονομικής ζωής και της απασχόλησης των νησιών μας έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι το 65% των επιβατών, δηλαδή περίπου 8,7 εκατ. έλληνες και αλλοδαποί επιβάτες, ταξίδεψαν το 2014 για τουρισμό. Από αυτούς τα 5,2 εκατ. ήταν Έλληνες και τα 3,4 εκατ. αλλοδαποί.