Πέταξε το γάντι ο Σαμαράς
Το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και «αντιφρονούντων», αντί να μειώνεται, διευρύνεται με σταθερούς ρυθμούς και απομένει να προσδιοριστεί το χρονικό σημείο όπου οι δύο πλευρές θα… λύσουν τις διαφορές τους.
Καταλυτικό ρόλο ενδεχομένως θα διαδραματίσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να προσδώσει επιτάχυνση στις εξελίξεις που κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της παράταξης.
Οι πιο ψύχραιμοι συνιστούν υπομονή, ζητούν προσεκτικές κινήσεις και προειδοποιούν ότι τυχόν «άγαρμποι χειρισμοί» μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Σπάζοντας μια σιωπή τεσσάρων μηνών, όπου υπέμεινε τη σκληρή κριτική κορυφαίων στελεχών, ο Αντ. Σαμαράς στράφηκε ευθέως εναντίον τους αποδίδοντάς τους τον βαρύτατο χαρακτηρισμό «δεκανίκια» του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορά που -όπως υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του- υποδηλώνει την απόφασή του να σκληρύνει τη στάση του έναντι των εσωκομματικών επικριτών του. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «μερικούς ελάχιστους» που παίζουν «προσωπικά παιχνίδια» σε βάρος της παράταξης, ενώ σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να τους καταγγείλει ακόμη και για «υπονόμευση», κάτι που -όπως είναι φυσικό- θα φορτίσει περαιτέρω το κλίμα, αφού και η αντίπαλη πλευρά δείχνει διατεθειμένη να τον ακολουθήσει σε μια υψηλών τόνων αντιπαράθεση.
«”Δεκανίκι” του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κρατάει τη Νέα Δημοκρατία στο 15%», ήταν η απάντηση του Ν. Δένδια, επιρρίπτοντας στον κ. Σαμαρά τις ευθύνες για την καθίζηση της παράταξης στις δημοσκοπήσεις. Η Ντ. Μπακογιάννη απέφυγε στη φάση αυτή τουλάχιστον να δώσει τη δική της απάντηση, μεταθέτοντας για αργότερα την ευθεία αντιπαράθεση.
Πρόθεσή της είναι στη φάση αυτή να μεταφέρει στη βάση της Νέας Δημοκρατίας τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για τον σκοπό αυτό προγραμματίζει περιοδείες στην περιφέρεια, όπου θα έχει επαφές και συζητήσεις με τα κατά τόπους κομματικά στελέχη. Βουλευτές ωστόσο εκτιμούν ότι ίσως οι επερχόμενες εξελίξεις την «υποχρεώσουν» να αλλάξει τους προγραμματισμούς της.
Ανησυχίες
Προβληματισμός στο μεταξύ εκφράζεται από αρκετά στελέχη ως προς τη στάση που θα επιλέξει να τηρήσει ο κ. Σαμαράς στο ζήτημα της συμφωνίας, αλλά κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη χάραξη της επίσημης γραμμής.
Πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να φέρει το ζήτημα προς ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η απόφαση της πλειοψηφίας να είναι κατά της συμφωνίας. Σε μια τέτοια εξέλιξη άπαντες θα είναι αναγκασμένοι να συνταχθούν με την απόφαση αυτή, ακόμη κι εκείνοι που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ, ενώ ο κ. Σαμαράς θα έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να διαγράψει όσους βουλευτές παρεκκλίνουν της επίσημης γραμμής.
Πληροφορίες μάλιστα από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή αναφέρουν ότι μπορεί να είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στη γραμμή που με δημοκρατικό τρόπο θα έχει χαράξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Αν πούμε όχι στη συμφωνία, αυτό θα είναι η ταφόπλακα για την παράταξη», υπογραμμίζει βουλευτής και πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα «το 15% που πιάνουμε στις δημοσκοπήσεις θα θεωρείται μεγάλη επιτυχία και στόχος απλησίαστος». Ευχής έργον για τους «αντιφρονούντες» θα ήταν ο κ. Σαμαράς να αγνοήσει τα όργανα του κόμματος και να πάρει ο ίδιος την απόφαση, με το σκεπτικό ότι αυτό «θα τους λύσει τα χέρια». Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διακινείται σενάριο για καθαίρεση του κ. Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκλογή μεταβατικού αρχηγού και προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου.