Η Φώφη, το φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ο Βενιζέλος αλλάζει σχεδόν καθημερινά προσανατολισμό έναντι της συμφωνίας, καθώς η αρχική απόφαση να την καταψηφίσουν έδωσε τη θέση της στο «παρών», ενώ πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, με απώτερο στόχο μια νέα πλειοψηφία που θα τη στηρίξει και θα την εφαρμόσει.

Όπως μάλιστα έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «κάθε μέρα έχουμε και άλλη πιρουέτα, αφού το μόνο που ενδιαφέρει τον Βενιζέλο και το επιτελείο του είναι να συντηρούν μια δήθεν πολιτική κινητικότητα, μήπως και στο συνέδριο κερδηθεί με διάφορα προσχήματα μια παράταση της παραμονής του Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος».

Η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου (5-7 Ιουνίου) θεωρείται κρίσιμη, καθώς μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη συμφωνία και πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό.

Στη διαδικασία της εκλογής συνέδρων μετείχαν 30.000 άτομα (αριθμός που εντυπωσιάζει πλέον λόγω της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ) και όλοι οι μνηστήρες της εξουσίας εμφανίζονται να ελέγχουν την πλειοψηφία των συνέδρων.

Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση του κόμματος τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν μεθοδεύσεις ώστε όλο το παιχνίδι για την εκλογή προέδρου να περιοριστεί στα στενά όρια του συνεδρίου, προκειμένου να μπλοκαριστεί, έστω και συγκυριακά, η εκλογή της Φ. Γεννηματά, μέχρι να εξευρεθεί ο «κοινός υποψήφιος» που θα την κοντράρει στα ίσα μέσα από τη διαδικασία της εκλογής από τη βάση.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Φ. Γεννηματά είναι η βασική διεκδικήτρια της ηγεσίας, απέναντί της όμως έχουν συσπειρωθεί όλοι οι υπόλοιποι για την ώρα «μνηστήρες»: ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και με τον δικό του, ιδιόμορφο τρόπο ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Για την ώρα όλοι, πλην της Φώφης Γεννηματά, θέλουν να εκλεγεί πρόεδρος από το συνέδριο, διότι με τον τρόπο αυτό οι «συνασπισμένοι» ευελπιστούν ότι θα ελέγξουν μια οριακή πλειοψηφία συνέδρων και θα την παραμερίσουν.

Πάντως, υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που, με πρόσχημα ότι είναι πιθανό να υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, πιέζουν τον Βενιζέλο να παραμείνει για ένα διάστημα ακόμα στην ηγεσία και μετά να αναλάβει, μέσα από ένα συνέδριο πάλι, ο Κώστας Σκανδαλίδης ένα είδος μεταβατικής ηγεσίας, για να παραδώσει στη συνέχεια το κόμμα σε μια νεότερη γενιά στελεχών.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, αν ζητηθεί από ικανό αριθμό συνέδρων και στελεχών, να προταθεί να αναλάβει ο Κ. Σκανδαλίδης μεταβατικός πρόεδρος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να προετοιμάσει με καλύτερους όρους την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ενδεχόμενο που ο Κ. Σκανδαλίδης δεν αποκλείει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Γύρω από τη Φώφη Γεννηματά, εκτός της «ιστορικής φρουράς» των λεγόμενων Γεννηματικών (Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας κ.ά.), έχουν συσπειρωθεί ο νυν και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας, Παύλος Χρηστίδης και Κώστας Πανταζής, ο Μανώλης Όθωνας, η Τόνια Αντωνίου, ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Π. Κουκουλόπουλος κ.ά. Το πολιτικό στίγμα που επιχειρεί να εκπέμψει η Φ. Γεννηματά είναι η επαναφορά του κόμματος στις αρχές του σοσιαλισμού και η πλήρης αποκοπή του από τη Δεξιά, και ειδικότερα από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Ταυτόχρονα, επιθυμεί μια προσέγγιση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό ΠΑΣΟΚογενών, αλλά και μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι της κυβέρνησης, με την οποία επιθυμεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Γύρω από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που προσπαθεί να εκπροσωπήσει έναν «κεντρώο χώρο», συσπειρώνονται βουλευτές της νεότερης γενιάς, όπως οι Γιώργος Αρβανιτίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κ.ά.

Ο Κ. Σκανδαλίδης έχει σταθερά δίπλα του τον Γ. Κουτσούκο κ.ά.


Σχολιάστε εδώ