Η ΕΚΤ εξακολουθεί να φοβάται ελληνικό ντόμινο!

Μια προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης αποδεικνύει ότι όσα λέγονται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και από την Κριστίν Λαγκάρντ, για τις αντοχές της Ευρωζώνης σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ευσεβείς πόθοι, ή αποτελούν διαπραγματευτική τακτική έναντι της Αθήνας.

Άλλωστε, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει όσους Ευρωπαίους «φλερτάρουν» με την ιδέα του Grexit ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι πολύ σοβαρές και δεν μπορούν, στην πραγματικότητα, να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει ότι η ελληνική κρίση αποτελεί μία από τις μεγάλες απειλές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στις «ευάλωτες», κατά την ΕΚΤ, οικονομίες της Ευρωζώνης (Κύπρος, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία).

Στην έκθεσή της, ως τρίτος κατά σειρά κίνδυνος καταγράφεται η «αύξηση των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα κυβερνητικού και εταιρικού χρέους σε περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης», η οποία, ως γνωστόν, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας σήμερα και αποτελεί μεγάλο βάρος για υπερχρεωμένες κυβερνήσεις και εταιρείες.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ενώ υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, που έχουν χάσει την πρόσβαση στη χρηματαγορά και βλέπουν την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους να επιδεινώνεται.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη από την κατάσταση στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ως τώρα ήταν συγκρατημένες οι αντιδράσεις των αγορών, όμως αν δεν υπάρξει σύντομα μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, «ο κίνδυνος μιας ανοδικής αναπροσαρμογής στα ασφάλιστρα κινδύνου των ευάλωτων κρατών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα». Τον ίδιο κίνδυνο, δηλαδή να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού του, σε περίπτωση «ατυχήματος» με την Ελλάδα, αντιμετωπίζει και ο επιχειρηματικός τομέας της Ευρωζώνης, που έχει ήδη μεγάλο ύψος υποχρεώσεων και τις εξυπηρετεί με δυσκολία, σε ένα περιβάλλον αργής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Με απλά λόγια, η ΕΚΤ εξακολουθεί να φοβάται ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη, που θα ξεκινούσε από την Ελλάδα και θα «χτυπούσε» ευάλωτες εθνικές οικονομίες και επιχειρήσεις, μέσω της αύξησης του κόστους του δανεισμού τους.

Σημειωτέον δε, ότι στις «ευάλωτες» οικονομίες, η ΕΚΤ δεν κατατάσσει μόνο μικρές, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, αλλά και την Ιταλία, που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, άνω των 2 τρισ. ευρώ.

«Αντίδοτο» στην πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω ενός ελληνικού «ντόμινο» θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που υλοποιεί η ΕΚΤ. Αυτό, όμως, είναι μόνο μια θεωρητική συζήτηση προς το παρόν, γιατί είναι γνωστό ότι στο πρόγραμμα αυτό αντιδρά έντονα η γερμανική Bundesbank, η οποία θα αντιδρούσε ακόμη εντονότερα, αν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο για να διασωθεί η Ιταλία…

***

Ύποπτα παιχνίδια του «Guardian»

Ένας λάθος τίτλος σε ένα άρθρο εφημερίδας αρκεί για να προκληθεί αναστάτωση και να δημιουργηθούν μεγάλες παρεξηγήσεις. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της συνέντευξης που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος στον βρετανικό «Guardian».

Στον τίτλο της η εφημερίδα τον εμφάνισε να μιλάει για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ στο κείμενο της συνέντευξης δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο αυτό. Θα ήταν άλλωστε το λιγότερο παράδοξο ο κ. Τσακαλώτος να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εργαζόμενος για την εξεύρεση λύσης στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, και παράλληλα να μιλάει για χρεοκοπία. Ύστερα από σχετικές διαμαρτυρίες, προφανώς, η εφημερίδα διόρθωσε προς το αντικειμενικότερο τον τίτλο της, ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε ο τίτλος του «Guardian» αναπαρήχθη με ένταση από τα Μέσα Ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Σχολιάστε εδώ