Έτσι στο πόδι;

Όπως φαίνεται, κανείς δεν είχε ιδέα για την πρόταση του κ. Καμμένου. Μια πρόταση που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των περιορισμών που θέτει η… γεωγραφία, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο ορεινά και απόκρημνα νησιά της χώρας και μόνιμα εκτεθειμένο σε ισχυρούς ανέμους. Επιπλέον δεν χρειάζεται να είσαι βαθύς γνώστης της διπλωματίας για να αντιληφθείς ότι μια τέτοια πρόταση, εφόσον μάλιστα αφορά νατοϊκό αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχει την ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών-μελών. Και στα μέλη συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, αν δεν κάνουμε λάθος, κάτι που σημαίνει ότι θα πρόκειται για θαύμα αν αποδεχτεί μια τέτοια εξέλιξη…

***

Προσοχή στις παγίδες…

Επειδή πολλοί συνεχίζουν να υποτιμούν τον κίνδυνο από τον αλβανικό αλυτρωτισμό και τον ρόλο που παίζουν σε αυτή τη διαδικασία οι κινήσεις των Τσάμηδων, εμείς σας μεταφέρουμε τι υποστηρίζουν οι Αλβανοί, που βλέπουν το θέμα των Τσάμηδων ως όχημα για να πλήξουν την Ελλάδα.

Έτσι, σε μια από τις αναλύσεις που έπεσαν στα χέρια μας, βλέπουμε ότι οι Αλβανοί χρησιμοποιούν το Τσαμικό για να το προβάλουν ως γενικότερο πρόβλημα μιας περιοχής της Ευρώπης, όπου παραμένουν ανοικτές οι εκκρεμότητες με την πρόσφατη Ιστορία. Αναπτύσσεται προβληματισμός για το πώς θα προωθηθεί το Τσαμικό στις δημοτικές εκλογές και η ιδέα είναι να υπάρχει σε όλα τα φιλικά ψηφοδέλτια ειδική αναφορά στο θέμα της αποκατάστασης των Τσάμηδων.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι Τσάμηδες επιθυμούν να προωθήσουν σε όλους τους δήμους που έχουν επιρροή, την αποκατάσταση ενός φόρουμ (με κοινά προγράμματα, αδελφοποιήσεις κ.λπ.) με επικοινωνία των δήμων της Αλβανίας με εκείνους της Ελλάδας σε περιοχές που συμπίπτουν γεωγραφικά με τα όρια της «Τσαμουριάς».

Το πονηρό σχέδιο των αλβανών εθνικιστών περιλαμβάνει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης κοινών επιχειρήσεων, διεκδίκησης από κοινού ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κοινών εκδηλώσεων ακόμη και κοινών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Το αποκορύφωνα είναι η πρόταση για ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και μαθήματα στην «αρβανίτικη» γλώσσα, που, όπως υποστηρίζουν οι Αλβανοί, ομιλείται σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

***

Στον δρόμο που χάραξε ο Χριστόφιας…

Φωνάζουν και διαμαρτύρονται στη Λευκωσία για τις απαράδεκτες δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή Τ. Κάνινγκ, που φρόντισε, για μια ακόμη φορά εντός ολίγων εβδομάδων, να προκαλέσει… Ο αμερικανός διπλωμάτης, που είχε επικρίνει τον Ν. Αναστασιάδη επειδή αποφάσισε και σωστά να επισκεφτεί τη Μόσχα, έσπευσε να αποφανθεί ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα ούτε εισβολής ούτε κατοχής.

Οι απόψεις αυτές είναι ανιστόρητες και σφοδρά φιλοτουρκικές. Αλλά να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες απόψεις, ίσως με διαφορετική ορολογία, είχαν εκστομισθεί από πρώην Πρόεδρο της Κύπρου τον Χριστόφια, που ουσιαστικά εξομοίωνε την τουρκική εισβολή και κατοχή για σαράντα χρόνια με το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Μακάριου… Έλεος…

*Τον παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών περιμένουν στην Αθήνα, μετά βαΐων και κλάδων, ώστε να ικανοποιηθεί το εσωκομματικό λαϊκό αίσθημα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κάθε άλλο παρά θετικά βλέπουν την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Η αλήθεια είναι ότι επιχειρήθηκε να οργανωθεί επίσκεψη του Πρόεδρου Αμπάς στην Αθήνα, αλλά η πρωτοβουλία σκόνταψε στον… Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, που δεν ήθελε να ξεκινήσει τη θητεία του με πρώτη επίσημη επίσκεψη από την… Παλαιστίνη.

*Ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ Γιώργος Τσίπρας έκανε το ντεμπούτο του πηγαίνοντας στον Κόλπο, όπου συνεδρίαζε η ΕΕ με τις χώρες του Κόλπου. Εκεί συναντήθηκε με τον καταριανό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συζήτησαν, όπως ακούσαμε, για τις διμερείς σχέσεις και τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα. Φανταστείτε τι γέλιο θα έκαναν στο Κατάρ, που έχουν κάψει τη γούνα τους με τις επενδύσεις στην Ελλάδα τον καλό καιρό, όταν θα τους ζήτησαν να επενδύσουν τα δολάριά τους στα σχέδια του κ. Λαφαζάνη…

*Πάντως, η επίσκεψη του ιρανού ΥΠΕΞ κ. Ζαρίφ στην Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι το όνομα «Τσίπρας» παραμένει ισχυρό στη Β. Σοφίας. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Τσίπρας, με τη συνεργασία και πρωτοβουλία του πρέσβη μας στην Τεχεράνη Γ. Αϋφαντή είχε πραγματοποιήσει μυστική επίσκεψη στην Τεχεράνη, αναζητώντας εναλλακτικά στηρίγματα για την ελληνική οικονομία. Την επίσκεψη του κ. Ζαρίφ στην Αθήνα, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν την ήθελαν ούτε οι Αμερικανοί αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι, που θεωρούν ότι οι σχέσεις με το Ιράν πρέπει να παραμείνουν προνομιακό πεδίο για το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ατύχησε ο Άρης…

Όμως, στον κ. Παυλόπουλο προσέκρουσε και το διάταγμα για τον διορισμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου σε θέση πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, το οποίο είχε προωθηθεί στην Προεδρία πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του. Είπαμε, ρουσφέτια να κάνουμε, αλλά αυτό, να γίνει δηλαδή πρέσβης εκ προσωπικοτήτων ο πρώην υπουργός, που κάθε άλλο παρά διέπρεψε ως υπουργός Τουρισμού, υπερέβαινε τα εσκαμμένα. Μαθαίνουμε πάντως ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον κ. Κοτζιά για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή Σπηλιωτόπουλου, ωστόσο εκείνος παρέπεμψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

*Εκεί που, όπως φαίνεται, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει αρκετούς, τουλάχιστον δύο, φίλους… Ακόμα και στην αριστερή κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε, ο Λαφαζάνης ήταν σύμφωνος;

Προς το παρόν, πάντως, θα πρέπει να βρει άλλη επαγγελματική απασχόληση και να ξεχάσει τα 5.000 ευρώ τον μήνα, το διπλωματικό διαβατήριο και τα πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό.

Να μην ξεχνούν…

Ο έλληνας πρέσβης στα Σκόπια Χάρης Λαλάκος έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών και συναντήσεων με δημάρχους των Σκοπίων. Το ενδιαφέρον των δήμων από την ΠΓΔΜ είναι η εξεύρεση ελληνικών δήμων, πρόθυμων να διεκδικήσουν από κοινού ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ιδέα δεν είναι καθόλου κακή, αρκεί οι έλληνες δήμαρχοι, που θα προχωρήσουν σε τέτοιες συνέργειες, να ξέρουν τι κάνουν και ότι πέραν του συμφέροντος των δημοτών τους, θα πρέπει να προστατεύουν και τα συμφέροντα της χώρας.

*Με καθυστέρηση είδαμε ορισμένες φωτογραφίες από την προκλητική επίσκεψη του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, στη Θράκη. Δίπλα στον Μπιλάλ Ερντογάν ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Ιλτέρ Μέτσο, που παρίστανε τον ιμάμη στη Ρόδο, αλλά και ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδας, που έχει ελληνίδα σύζυγο που έχει ασπασθεί το Ισλάμ. Αλήθεια, τι δουλειά έχει ένας βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και μάλιστα της Αριστεράς, να τρέχει πίσω από τον… γιο ενός εθνικιστή, θρησκόληπτου και συντηρητικού ηγέτη γειτονικής χώρας, ο οποίος μάλιστα συμβολίζει το πιο ακραίο παράδειγμα διαφθοράς και διαπλοκής; Αλλά και το ζευγάρι, που είναι οι «συνδικαλιστές» της Μουσουλμανικής Κοινότητας, για ποιον λόγο έτρεξαν να προϋπαντήσουν επί ελληνικού εδάφους τον Μπιλάλ Ερντογάν;

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ