G euro / «φιλικό Grexit»

Είναι η άρνηση στην τότε ρήση Barosso ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταστεί ομοσπονδία κρατών» και στην τότε προτροπή του G. Soros προς τους Γερμανούς: «Οδηγείστε ή εγκαταλείψτε το ευρώ».

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πειραματικής λύσης ακυρώνει την προοπτική της πολιτικής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού τη μετατρέπει σε ένα αριστοκρατικό club νομισματικής συνύπαρξης ισχυρών, πράγμα που βεβαίως υπάρχει και σήμερα, αφού η ΕΕ ήδη απαρτίζεται από 29 κράτη που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα και άλλα δέκα που έχουν διατηρήσει το δικό τους νόμισμα.

Επομένως, επιχειρείται, ως σκέψη, να γίνουν οι 29 + 10, 28 + 11, δηλαδή η Ευρωζώνη συρρικνώνεται.

Η επικοινωνιακή αλλά κυρίως η τεχνική διαχείριση μιας τέτοιας πιθανής λύσης είναι καθοριστική στην επιτυχία του πειράματος σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι ήδη πειραματόζωο πέντε χρόνια τώρα.

Είναι το πείραμα που αν πετύχει θα οδηγήσει σε F euro (Γαλλία), σε I euro (Ιταλία) κ.λπ.

Θα φτιάξει ζώνη ευρώ κατά τα πρότυπα του δολαρίου (καναδέζικο, αυστραλιανό, Νέας Ζηλανδίας κ.λπ.), όπου το κάθε «εθνικό» επίθετο θα υποκρύπτει μια διαφορετική ισοτιμία.

Θυμίζω ότι και ο κ. Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πρόσφατα τάχθηκε υπέρ ενός «φιλικού» Grexit αυτής της μορφής…

Το όλο «πακέτο» θα μπορούσε να συνοδεύεται και από ένα ελαφρύ κουρεματάκι του χρέους, για να γίνει πιο εύπεπτο πολιτικά, δεδομένου ότι -ως γνωστόν- η μέχρι σήμερα «εσωτερική» υποτίμηση είχε φτωχά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Δημήτρης Τσαγκάρης
Οικονομολόγος ΜΑ – Λογιστής Α’


Σχολιάστε εδώ