Όλοι στα… κάγκελα για να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι

Στη συγκέντρωση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γ. Μιχελογιαννάκης, Νίνα Κασιμάτη, Εύη Καρακώστα, Ελένη Σταματάκη και Ραχήλ Μακρή, οι δήμαρχοι Νίκαιας – Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Σαλαμίνας Ρ. Νάνου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Ζώνη Περάματος Στ. Πουλικόγιαννης, η υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φραντζεσκάκη κ.ά.

Αυτό που τονίστηκε ήταν η αδικαιολόγητη στροφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί που δεν ήθελε να ακούσει ούτε κουβέντα για ξεπούλημα του ΟΛΠ, τώρα αποφάσισε την πώληση του 51%. Πολύ καυστικοί ήταν όλοι οι βουλευτές. Υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, ενώ η υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φραντζεσκάκη προειδοποίησε πως ο λαός θα χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή και η βουλευτής Εύη Καρακώστα, που τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ, αν φέρει η κυβέρνηση την πώληση του ΟΛΠ στη Βουλή.

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι έχει εκφράσει επανειλημμένα την πλήρη αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και δεν πρόκειται ούτε τώρα να κάνει πίσω.

Ο δήμαρχος Περάματος και οι άλλοι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του το λιμάνι. Ο Γ. Λαγουδάκης, μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι αν η κυβέρνηση δεν ακούσει τις κραυγές των κατοίκων, θα φθάσει μέχρι και στον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ που υπάρχουν στο Πέραμα! Εξάλλου, ο Στάθης Πουλικόγιαννης είπε ότι ταυτίζεται με τη θέση του δημάρχου Περάματος, αν δεν κάνει κι αυτός… κωλοτούμπα και απευθυνόμενος προς τον υπουργό και τους βουλευτές τόνισε: «Καλά τα λέτε τώρα, να δούμε στη Βουλή τι θα κάνετε έτσι και έρθει το θέμα για το ξεπούλημα του ΟΛΠ».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί στο θέμα του ΟΛΠ από πλευράς κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν ειδικά κονδύλια για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ζώνης για να δυναμώσουν και να μην είναι εύκολο να… ξεριζωθούν. Όλοι πάντως δήλωσαν ότι στις 2 Ιουνίου θα είναι παρόντες στο ΣτΕ στη συζήτηση της αίτησης για ακύρωση του διαγωνισμού για την εκχώρηση του ΟΛΠ.

Και το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά

Αναφανδόν εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια συζήτησαν πρόταση του συμβούλου της πλειοψηφίας που ζητούσε να διενεργήσει δημοψήφισμα ο δήμος για να αποφασίσει ο κόσμος τι πρέπει να γίνει με το λιμάνι, όμως η νομοθεσία δεν το προβλέπει, όπως ενημέρωσε η νομική υπηρεσία. Οι επικεφαλής όλων των συνδυασμών τόνισαν ότι ο ΟΛΠ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης θα έχει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες για να τους ενημερώσει ότι ο δήμος δεν συμπράττει με την πώληση του ΟΛΠ. Υπέρ της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΛΠ τάχθηκε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με επιστολή του που διάβασε στο σώμα ο δήμαρχος.

***

Ο Μπαλασόπουλος ξανά πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ

Προς… στεναχώρια αρκετών, ο Θέμης Μπαλασόπουλος ξαναεκλέχθηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νέα εντεκαμελής Εκτελεστική Επιτροπή που εκλέχθηκε από το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο προέκυψε από το 43ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, έχει ως εξής:Πρόεδρος: Μπαλασόπουλος Θέμης, αντιπρόεδρος α΄: Γκιτάκος Βασίλης, αντιπρόεδρος β΄: Πολυζώης Σπυρίδων, γενικός γραμματέας: Πετρόπουλος Βασίλης, ταμίας: Παπαδοπούλου Μαρία, αναπληρωτής γενικός γραμματέας: Τσούνης Γιάννης, αναπληρωτής ταμίας: Μοναστηρίδης Μηνάς, έφορος Οργανωτικού: Κωνσταντάς Σπύρος, έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Τράκας Νίκος, μέλη: Πολυμερόπουλος Βασίλειος και Κυριαζής Χρύσανθος.

***

* Με πολλή όρεξη και πολλές “φρέσκιες” ιδέες εμφανίζεται ο νέος γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, που ανέλαβε πριν από λίγες μέρες τα καθήκοντά του. Επειδή προέρχεται από τα Δωδεκάνησα, όπου έχει συνεπή και συνεχή παρουσία στον δημόσιο βίο τα τελευταία χρόνια, αναμενόμενο ήταν να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ΤΑ, σε ό,τι αφορά τις δράσεις ή τις πρωτοβουλίες για τη “ζεύξη” των αποδήμων με την πατρίδα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα σε ομογενειακά ΜΜΕ, μπορεί να διαπιστώνεται μια τάση μειωμένης συμμετοχής στις κοινότητες της Ομογένειας, αλλά στα εθνικοτοπικά σωματεία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί ο ξενιτεμένος Έλληνας συμμετέχει στον Εθνικοτοπικό Σύλλογο των Δωδεκανήσων, π.χ. γιατί το έχει ανάγκη συναισθηματικά, γιατί νιώθει ότι βρίσκεται στο χωριό του. Υπάρχουν, λοιπόν, προοπτικές ενισχυμένης διασύνδεσης της ΤΑ με τους απόδημους και τα Γραφεία Απόδημου Ελληνισμού στους δήμους μπορούν να οργανώσουν δράσεις για να αναπτύξουν ανάγκες υπαρκτές.

* Η μεγαλύτερη ευκαιρία του Πειραιά να ακουστεί διεθνώς, να μπει στον… χάρτη των προβεβλημένων ευρωπαϊκών πόλεων, μέσω της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, κινδυνεύει να… χαθεί από τη στενοκεφαλιά κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και της απίστευτης γραφειοκρατίας που ταλανίζει επί… αιώνες τη χώρα. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Νίκος Καβαλιέρος, στο πλαίσιο του εορτασμού είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών στο λιμάνι του Πειραιά, στον χώρο μπροστά από την Παγόδα. Εκεί θα συγκεντρώνονταν για πέντε μέρες σπάνια παραδοσιακά σκαριά, αυθεντικά δείγματα της παραδοσιακής τέχνης των καρνάγιων του περασμένου αιώνα, για να τα δει ο κόσμος και κυρίως οι ξένοι τουρίστες που αποβιβάζονται ακριβώς απέναντι από τα κρουαζιερόπλοια. Παράλληλα θα οργανώνονταν διάφορες εκδηλώσεις. Η διοίκηση του ΟΛΠ, όπως και το λιμεναρχείο, έδωσαν άδεια. Όμως το τελωνείο δεν επιτρέπει να γίνουν οι εκδηλώσεις γιατί ο χώρος δεν μπορεί να φυλαχθεί. Έτσι, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών τρέχουν στους αρμόδιους μήπως και ξεπεράσουν την αντίδραση του τελωνείου.

* Στην πόλη μας θα φτάσει, στις 3.45 το απόγευμα, το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας. Κλήρος και λαός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, θα το υποδεχθούν στο άγαλμα της Μητέρας, μετά θα το συνοδεύσουν με πομπή στον Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου θα γίνει και δοξολογία, και αργά το απόγευμα θα το συνοδεύσουν στο λιμάνι, απ’ όπου με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταφερθεί στη Βενετία.

* Ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η διαγραφή χρεών πολιτών προς τους ΟΤΑ για περιπτώσεις που επιβλήθηκαν λόγω προστιθέμενης αξίας που πήραν τα ακίνητά τους εξαιτίας της αναμόρφωσης και αξιοποίησης παρακείμενων χώρων, υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά στην τελευταία του συνεδρίαση. Η βουλευτής του Ποταμιού Σταυρούλα Αντωνάκου, που είναι και δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική τροπολογία στη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ