Όλοι οι φορείς της Αγοράς ζητούν παράταση για έναν μήνα στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Οι φορείς υποστήριξαν ότι η παράταση είναι απαραίτητη επειδή για πολλές, παλαιές κυρίως φορολογικές υποθέσεις, όπως και για υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί έλεγχος, υπάρχει δυσχέρεια στην εκκαθάριση και στη βεβαίωση των οφειλόμενων φόρων από τις οικείες ΔΟΥ προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι, και κυρίως απόδημοι Έλληνες, κάτοικοι εξωτερικού, δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του μέτρου ώστε να οργανώσουν την υπαγωγή των οφειλών τους στη ρύθμιση. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εποχικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που περιμένουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν, εντός του Ιουνίου, το απαιτούμενο ποσό για ένταξη στη ρύθμιση.
Και για τα ασφαλιστικά ταμεία
Επίσης, παράταση της ισχύος της ρύθμισης μέχρι το τέλος Ιουνίου (λήγει στις 2 Ιουνίου) για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι επικεφαλής μεγάλων Ταμείων. Παράταση που τη θεωρούν απολύτως αναγκαία για να προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πολλοί οφειλέτες που το επιθυμούν.
Στο μεταξύ, η επιτυχία της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι πρωτοφανής,
όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που αποδεικνύει ότι οι όροι της είναι πάρα πολύ ευνοϊκοί και δεν έχει καμία σχέση με τη… μίζερη ρύθμιση που είχε γίνει επί ημερών Χαρδούβελη.
Πάνω από το 90% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν προήλθαν από «μικρούς» οφειλέτες, με χρέη έως 10.000 ευρώ. Και υπολογίζεται ότι συνολικά περισσότεροι από 400.000 οφειλέτες αυτής της κατηγορίας θα αξιοποιήσουν τη ρύθμιση. Όσον αφορά το συνολικό κεφάλαιο του χρέους που θα ρυθμισθεί, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, προσφέροντας μια μεγάλη «ανάσα» στον προϋπολογισμό.
Εξάλλου, χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 3,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σημερινή ρύθμιση έχει ήδη προσεγγίσει τρεις φορές περισσότερους οφειλέτες απ’ ό,τι κάθε άλλη από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εκτιμά ότι κάθε μήνα, μόνο από δόσεις, θα εισρέουν στα ταμεία έσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί 116,5 εκατ. ευρώ.