Στα βράχια θα ρίξει τον Σαμαρά η συμφωνία

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η τελική απόφαση να ληφθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ωστόσο τα μηνύματα από παράγοντες της Λ. Συγγρού δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του κ. Σαμαρά.

Κατά μία εκδοχή ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία μόνο αν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα.

Μια αρνητική απόφαση θα δεσμεύσει όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές και θα δώσει το δικαίωμα στον κ. Σαμαρά να επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα στους παραβάτες. Κατά μία άλλη εκδοχή θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά μόνο για να συζητήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, την δε απόφαση θα τη λάβει ο κ. Σαμαράς.

Τελευταία, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει γίνει αποδέκτης μιας εισήγησης από στενό συνεργάτη του ώστε η Νέα Δημοκρατία να τηρήσει μια πιο ευέλικτη στάση στην ψηφοφορία. Να υπερψηφίσει άρθρα που αφορούν μεταρρυθμίσεις και να καταψηφίσει τα αντίστοιχα που θα συνεπάγονται αυξήσεις φόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρεί ότι η στάση του κόμματος πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη. Σε διαφορετική περίπτωση το μήνυμα θα είναι θολό, θα προκληθεί σύγχυση στους πολίτες ως προς τις πραγματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, έχοντας υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα, ο αντιπολιτευτικός της ρόλος θα είναι αποδυναμωμένος, καθώς η κριτική της προς την κυβέρνηση θα περιορίζεται σε ορισμένες μόνο πτυχές της πολιτικής της.

Στη Λ. Συγγρού στη συγκεκριμένη φάση λειτουργούν και με το… θυμικό τους. «Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε καμιά προσπάθεια ή απόφαση της κυβέρνησης, εμείς γιατί να το κάνουμε τώρα;», διερωτώνται κομματικοί παράγοντες. Και προσθέτουν, στο ίδιο πάντα πνεύμα:

«Ο κ. Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει πρωθυπουργός. Είναι η σειρά του τώρα να πάρει αποφάσεις και να τις περάσει από τη Βουλή. Αν δεν μπορεί, ας το πει και ας παραδώσει την εξουσία». Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο κ. Σαμαράς επενδύει στο «κακό σενάριο», αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή κυβέρνησης και στον σχηματισμό ενός οικουμενικού σχήματος. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν την ύστατη στιγμή να εμποδίσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται ως καταστροφή», τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ.

«Κάνω έκκληση για τη μεγάλη συνεννόηση, για να αλλάξει η χώρα πολιτική κι όχι για να στηρίξουμε την τωρινή πολιτική που μας έχει φέρει σε αυτό το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

«Ρίσκο»

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρόθεσή του να καταψηφίσει τη συμφωνία είναι πολύ πιθανό να τον φέρει σε αντιπαράθεση με κορυφαία στελέχη αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο δείχνει διατεθειμένος (αποφασισμένος) να αναλάβει το ρίσκο μιας «σύγκρουσης κορυφής» που θα προκαλέσει -είναι βέβαιο- ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της παράταξης και ίσως να τη φέρει πιο κοντά στο σημείο της διάσπασης. Πρωτοκλασάτοι βουλευτές, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά., έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας, στη βάση ότι η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οφείλει να συναινέσει σε μια συμφωνία που δίνει τέλος στην αβεβαιότητα και διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ορισμένοι εκ των βουλευτών, όπως ο κ. Δένδιας, επισημαίνουν την αντίφαση στη στάση της ηγεσίας: «Δεν μπορείς να πιέζεις επί τέσσερις μήνες μια κυβέρνηση να κάνει τη συμφωνία και, αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσεις». Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται διατεθειμένος να πάει κόντρα στο «μέτωπο» αυτό δύο τινά μπορεί να σημαίνει. Είτε ότι είναι βέβαιος ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των βουλευτών που στην ψηφοφορία θα κινηθούν αντίθετα με την επίσημη γραμμή του κόμματος, άρα δεν θα δυσκολευτεί να τους θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είτε ότι έχει αποφασίσει να έρθει σε σύγκρουση και ρήξη ακόμη και με τον Κ. Καραμανλή με στόχο να τους οδηγήσει εκτός Νέας Δημοκρατίας και να διατηρήσει ο ίδιος (ο κ. Σαμαράς) τον έλεγχο ενός τμήματος της παράταξης.

Κόντρα στους ευρωπαίους… ομοϊδεάτες του!

Ενδιαφέρον προκαλεί και το ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κ. Σαμαράς δείχνει να αντιστέκεται στις πιέσεις που του ασκούνται από ευρωπαίους παράγοντες. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ηγέτες του επισήμαναν την ανάγκη να στηρίξει τη συμφωνία ούτως ώστε αυτή να καταστεί πιο ισχυρή στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Το μήνυμα αυτό άλλωστε εκπέμπουν σταθερά το τελευταίο διάστημα Βρυξέλλες και Βερολίνο, ενώ παράγοντες του ΕΛΚ χαρακτηρίζουν «αυτονόητη» τη θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στις πιέσεις, ακόμη κι αυτό σημαίνει ότι με τη στάση του θα τους στρέψει όλους εναντίον του. «Τι έχει να χάσει;», διερωτώνται στενοί συνεργάτες του, επικαλούμενοι και τη στάση που τήρησαν οι Ευρωπαίοι απέναντι στον κ. Σαμαρά τους τελευταίους μήνες της πρωθυπουργίας του. «Την κρίσιμη στιγμή του γύρισαν την πλάτη, τον «πούλησαν» κανονικά και άνοιξαν τον δρόμο για τον ερχομό του Τσίπρα. Τώρα ας καθαρίσουν μαζί του», υπογραμμίζουν, απόψεις που σε μεγάλο βαθμό συμμερίζεται και ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η δημιουργία ενός «θερμού μετώπου» με τους ευρωπαίους ιδεολογικούς συμμάχους δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στον κ. Σαμαρά αλλά και στην παράταξη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ