Ο χρόνος τελειώνει…

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι επιδιώκει μια οριστική συμφωνία που θα έχει ορισμένα στάδια, ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών. Στόχος, μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup εντός του Μαΐου. Σενάρια, ωστόσο, που κυκλοφόρησαν τα προηγούμενα 24ωρα θέλουν τους δανειστές να προωθούν τη λύση της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο. Παράλληλα, ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε δείχνουν να μη συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ ο δεύτερος άνοιξε εκ νέου «παράθυρο» για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν να ανακυκλώνουν δυσοίωνα σενάρια για τρίτο πακέτο βοήθειας και νέο Μνημόνιο, αλλά και πολύ χειρότερα, όπως λύση στα πρότυπα της Κύπρου, χρεοκοπία, επιστροφή στη δραχμή ή και καθιέρωση διπλού νομίσματος.

***

Προχειρότητα

Την ίδια στιγμή, οι αστοχίες και η προχειρότητα σε ορισμένους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη κάθε άλλο παρά βοηθούν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, αντίθετα αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Πρώτα ήταν το «αλαλούμ» με τον ΦΠΑ, όπου οι «θεσμοί» απέρριψαν τις προτάσεις -που ο ίδιος θεωρούσε ορθές κι εφικτές-, καθώς ήταν σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «επικίνδυνες αντιφάσεις», ενώ ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ τον χαρακτήρισε «επιπόλαιο, ανεύθυνο και αναξιόπιστο». Ακολούθησαν οι πρωτοφανείς δηλώσεις του στους «New York Times» όπου άφηνε να εννοηθεί ότι κατέγραψε τη συζήτηση στη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup. Γεγονός που προκάλεσε σοκ -καθότι πρωτόγνωρο στα ευρωπαϊκά χρονικά- αλλά και σφοδρές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αρχικά ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο όσα είχε πει στους «ΝΥΤ», στην πορεία και υπό το βάρος των πιέσεων το διέψευσε, χωρίς αυτό πάντως να αμβλύνει τις ιδιαίτερα δυσμενείς εντυπώσεις. Εξ ου και επανήλθαν με ένταση στο προσκήνιο οι φήμες για αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών.

***

Διασταυρούμενα πυρά

Εξίσου, αν όχι περισσότερο, ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προϊόντος του χρόνου ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιδράσεων για την επικείμενη (διαφαινόμενη) συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Υπουργοί όπως οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Π. Σκουρλέτης, αλλά και μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών τάσσονται υπέρ της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων και κατά οποιασδήποτε υποχώρησης από τις «κόκκινες γραμμές». Αρκετοί είναι εκείνοι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές και στάση πληρωμών, ενώ «πυκνώνουν» οι φωνές που υποστηρίζουν ανοιχτά την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα για τους χειρισμούς τους και ζητούν επιτακτικά να κλείσει τάχιστα η συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» για τη χώρα. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει να δει το περιεχόμενο της συμφωνίας ώστε να αποφασίσει αν θα την ψηφίσει ή όχι. Ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομονώσει όσους του ζητούν να προχωρήσει σε ρήξη και να αποφασίσει με γνώμονα την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Διευκρίνισε δε ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

***

«Βαρίδι»

Σε «βαρίδι» για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πρόεδρος της Βουλής, ενώ ορισμένες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από τη γενικότερη κατακραυγή, έχουν προκαλέσει και την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Τελευταίο «κρούσμα», η κίνησή της να ζητήσει εξηγήσεις από τον αστυνομικό διοικητή για τα μέτρα περιφρούρησης πορείας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Τόσο το ύφος της όσο και τα λεγόμενά της πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες θέλουν έντονα ενοχλημένο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου υπερασπίστηκε τη στάση της και κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωσης για συστηματική εκστρατεία σε βάρος της. Είναι διάχυτη η εντύπωση, ακόμη κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει «προσωπική ατζέντα» και ότι οι κινήσεις της υποκρύπτουν… ηγετικές φιλοδοξίες.

***

Με το αριστερό!

Με τους… καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν -σε διαδικαστικό επίπεδο- οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς μεταξύ των 40 συνολικά μαρτύρων που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει να καταθέσουν είναι ο… Ντ. Στρος-Καν, ο Π. Τόμσεν, ο Μ. Ντράγκι και ο Ζ. Κλ. Τρισέ, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα απευθύνει σχετική πρόσκληση σε Κρ. Λαγκάρντ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Χ. Αλμούνια. Δεν υστερούν πάντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που προτίθενται να καλέσουν τον Β. Σόιμπλε, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσουν από την Επιτροπή οι Κ. Καραμανλής και Αλ. Τσίπρας. Κινήσεις που έχουν στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και όχι την αποκάλυψη της αλήθειας. Η πλειοψηφία των μελών της Εξεταστικής απέρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για να επεκταθεί η έρευνα και στην περίοδο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.


Σχολιάστε εδώ