Θέλουν να αρπάξουν τουρισμό και ναυτιλία

Πίσω από αυτήν τη δήθεν… φιλάνθρωπη… υπόδειξη των εταίρων μας για να αποκτήσει η Ελλάδα έσοδα και να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της, ώστε να μην κινδυνεύει από μια στάση πληρωμών, κρύβεται η επιχείρηση υφαρπαγής των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, από τη στιγμή που το πακέτο θα ακριβύνει. Και είναι μια δόλια επιδίωξη. Ενώ και η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης 13% συνδέεται με τη μείωση των αφίξεων, ιδιαίτερα τουριστών υψηλού εισοδήματος, καθώς τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ειδυλλιακές περιοχές και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες θα χάσουν τους πλούσιους πελάτες τους, που καταφθάνουν με το τζετ ή τη θαλαμηγό τους.

Την αγωνία των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων μπροστά στην οικονομική κατάρρευση μετέφερε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης μετά τη συνάντηση μίλησε «για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στον ΦΠΑ, που μας κάνουν μη ανταγωνιστικούς».

Πίσω από τους δανειστές βρίσκονται γερμανοί και άλλων… φυλών μεγαλοξενοδόχοι, οι οποίοι περιμένουν ότι με την αύξηση του κόστους παραμονής θα μειωθεί ο αριθμός των τουριστών και έτσι θα καταρρεύσουν οικονομικά τα ελληνικά τουριστικά συγκροτήματα, ιδιαίτερα όσα είναι σε προνομιούχους προορισμούς, και θα μπορέσουν να τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Στο στόχαστρο και η ναυτιλία μας

Οι γερμανοί ανταγωνιστές, όμως, δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν μόνο τον τουρισμό μας, κάνοντάς τον μη ανταγωνιστικό μέσα από την επιβολή φόρων, ώστε να υφαρπάξουν ένα μεγάλο κομμάτι του.

Στο μάτι έχουν βάλει και τη ναυτιλία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσεταιρισθούν έλληνες εφοπλιστές για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Γερμανία, προσφέροντάς τους υποδομές και ενδεχομένως φορολογικές απαλλαγές και άλλα «προνόμια».

Και η τελική επιδίωξη όλων αυτών των άθλιων κινήσεων των… εταίρων μας είναι να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα κλέβοντάς της επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες έχει πλεονέκτημα.


Σχολιάστε εδώ