Ανθελληνικό ξέσπασμα στη Θράκη
Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου και της κατεύθυνσης που θέλησαν να δώσουν οι οργανωτές του ήταν όταν ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Θράκη για να επιβεβαιωθεί, όπως είπε, ότι ο αριθμός των μελών της μειονότητας ξεπερνά τις 150.000. Είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο ο χαρακτηριστικότερος εκφραστής του τουρκισμού στη Θράκη επιχειρεί να αναδειχθεί σε κοινό πολιτικοθρησκευτικό ηγέτη τόσο του κεμαλικού παρακράτους όσο και του νεοϊσλαμικού μηχανισμού που στήνεται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια στη Θράκη από το καθεστώς Ερντογάν.
Η συζήτηση περί δημοψηφίσματος αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση της προσπάθειας, το πρώτο βήμα της οποίας είδαμε στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, ώστε να προβληθεί αρχικά η «ιδιαιτερότητα» της περιοχής, όπου πλέον «κυριαρχεί απόλυτα το τουρκικό στοιχείο», και να δρομολογηθεί έτσι η διεκδίκηση όλο και πιο χαλαρής σχέσης της με την Ελληνική Πολιτεία…
Παρά το γεγονός ότι από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, που κάθε μέρα ασχολούνται με την κάλυψη κάθε ανόητου θέματος, το συγκεκριμένο συνέδριο παρακολούθησαν μόνο δημοσιογράφοι του «Αντιφωνητή» Κομοτηνής, όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο αυτό πρέπει να καταγραφούν ώστε η ελληνική κοινή γνώμη να αντιληφθεί το παιγνίδι που έχει στηθεί στη Θράκη αλλά και η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων υπαναχωρήσεων στη Θράκη.
Στο συνέδριο, πάντως, υπήρξαν και απρόβλεπτες, για τους διοργανωτές, παρεμβάσεις που έθιξαν ζητήματα «ενοχλητικά» για τους εκπροσώπους του τουρκισμού και τους υποστηρικτές τους, τόσο από Πομάκους όσο και από τη γνωστή ακτιβίστρια των Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, αλλά και από δύο έλληνες καθηγητές, οι οποίοι κάθε άλλο παρά εθνικιστές μπορούν να θεωρηθούν.
Η FUEN είναι μια οργάνωση που χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο βάρος στεγάζει ενώσεις σλαβικών, τουρκικών οργανώσεων που λειτουργούν στη Δυτική Ευρώπη και χρηματοδοτούνται κυρίως στη Γερμανία από τις τοπικές κυβερνήσεις.
Η FUEN επέλεξε, με τη συμβουλή και την καθοδήγηση των τοπικών «παραγόντων», να διοργανώσει το συνέδριό της ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Κομοτηνής. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου πρόβαλλαν με τον γνωστό μεροληπτικό τρόπο τα «προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Φρόντισαν μάλιστα να προσκληθεί μόνο ο δήμαρχος της πόλης και ο περιφερειάρχης οι οποίοι όμως όταν διαπίστωσαν ότι στην πρόσκληση υπήρχε αναφορά σε «συνέδριο Τούρκων Δυτικής Θράκης», δεν συμμετείχαν.
Ό ακραίος τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να εκμαιεύσουν πολιτικά αποτελέσματα εξόργισε ακόμη και στελέχη της μειονότητας. Έτσι είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι στην τελετή δεν παρέστη κανένας σχεδόν μειονοτικός αυτοδιοικητικός παράγοντας, ενώ επιχειρήθηκε η εξαφάνιση των μη τουρκογενών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Οι εκπρόσωποι της FUEN, με τις οδηγίες που έλαβαν από τους εκπροσώπους του τουρκισμού, απέκλεισαν από το συνέδριο τόσο τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων όσο και τον Σύλλογο «Ελπίδα» των Ρομά του Δροσερού Ξάνθης.
Ο Αχμέτ Μέτε έπαιξε τον ρόλο του με διαγγελματικού τύπου ομιλία, ξεκαθαρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης εμπιστεύονται μόνο τη μητέρα – πατρίδα Τουρκία». Ο ψευδομουφτής και πρόεδρος της λεγόμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, αφού επικαλέσθηκε τον παππού του, που ήταν ανάμεσα στους πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν αντιμετώπισε ως ισότιμους πολίτες τους ανθρώπους της μειονότητας και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να «αποτελειώσει τη μειονότητα χωρίζοντας τα μέλη της σε Τούρκους, Πομάκους και Ρομά».
Για να αποδείξει μάλιστα ότι δεν υφίσταται τέτοιου είδους διαχωρισμός πρόβαλε τη δική του καταγωγή λέγοντας ότι είναι «πομάκος Τούρκος», καθώς, όπως είπε, η «ανώτερη ταυτότητα είναι η τουρκική».
«Στους τάφους των παππούδων μας υπάρχουν οθωμανικά τουρκικά. Στα τζαμιά μας ηλικίας 400, 500, 700 ετών υπάρχει το μισοφέγγαρο και η σημαία των Οθωμανών που τώρα αποτυπώνονται στην τουρκική σημαία. Η γλώσσα στις βιβλιοθήκες των παππούδων μας είναι τα οθωμανικά, δεν υπάρχουν ούτε βουλγαρικά, ούτε ελληνικά, ούτε μακεδονικά»…
Χωρίς να κρύβει ότι ο στόχος του τουρκισμού είναι η εξαφάνιση των άλλων οντοτήτων της μειονότητας, ο κ. Μέτε κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ευνοεί την καλλιέργεια της ταυτότητας των Πομάκων και των Ρομά αλλά όχι των «Τούρκων» της Θράκης.
Δύο καθηγητές, οι οποίοι συνήθως προκαλούν αντιδράσεις στην …Ελλάδα με τις τοποθετήσεις τους, οι Κ. Τσιτσελίκης και Ηρ. Μήλας, με τις ομιλίες τους μάλλον δυσαρέστησαν τους διοργανωτές καθώς ο μεν πρώτος έκανε λόγο για την ανάγκη εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της μειονότητας και της ελεύθερης ανάδειξης των Πομάκων και των Ρομά, ενώ ο κ. Μήλας επισήμανε την ανάγκη αυτονόμησης της μειονότητας από τη «μητέρα – πατρίδα» ως ένα βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αποκορύφωμα πάντως της προκλητικής στάσης των διοργανωτών της φιέστας αυτής είναι ότι παρουσιάστηκε προς… έγκριση ψήφισμα με κατάλογο αιτημάτων προς την ελληνική κυβέρνηση, όπου, εκτός των γνωστών θεμάτων που αφορούν τη Θράκη, συμπεριέλαβαν και αιτήματα της «μακεδονικής» μειονότητας και της «τουρκικής» μειονότητας Ρόδου…
Για μια ακόμη φορά επιχειρήθηκε η σύνδεση με ορισμένες περιθωριακές ομάδες από την Κεντρική Μακεδονία, που σε πείσμα των αριθμών και των επανειλημμένων εμπράκτων διαψεύσεων των προσδοκιών τους (όπως φαίνεται στα εκλογικά αποτελέσματα) επιχειρούν να προβάλουν τον ισχυρισμό περί «μακεδονικής» μειονότητας.
Έτσι, στο συνέδριο της FUEN δόθηκε βήμα στην Ευγενία Νατσουλίδου, εκπρόσωπο της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας, που, όπως είπε, «προάγει τον πολιτισμό και την ταυτότητα της ”μακεδονικής” αυτόχθονος μειονότητας στην Ελλάδα». Η κ. Νατσουλίδου κατηγόρησε την Ελλάδα για εφαρμογή πολιτικής εθνικής καθαρότητας (!) και για… «εθνοκάθαρση» εις βάρος των «Μακεδόνων»…
Στην ομιλία της η κ. Νατσουλίδου δεν ζήτησε μόνο να επιτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα και απόδοση ιθαγενείας σε όσους δηλώνουν ως εθνικότητα «Μακεδόνες», ενώ ζουν σήμερα στα Σκόπια και στο εξωτερικό και ενώ είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά πρόβαλε και πρωτοφανείς ισχυρισμούς για την «καταπίεση» που υφίστανται οι «Μακεδόνες» που έμειναν στην Ελλάδα. Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «πολλοί ”Μακεδόνες” κατηγορήθηκαν για προδοσία, φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν. Όλα τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματά τους καταπατήθηκαν. Συνέχισαν να ζουν μέσα στον τρόμο… πριν η Ελλάδα, με την ένταξη στην ΕΕ, εφαρμόσει πιο ”ύπουλες” μεθόδους ”δολοφονίας της ”μακεδονικής” ταυτότητας”».
Έχει ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη κυρία, εκτός των αιτημάτων για… σχολεία, «μακεδονική» Εκκλησία, κ.λπ., ζήτησε μια ανεξάρτητη και με διεθνή παρακολούθηση απογραφή στην Ελλάδα των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων και κατάργηση του ορίου του 3% για την εκπροσώπηση στη Βουλή.
***
Σκληρή η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε σκληρή αλλά και πολύ εμπεριστατωμένη παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το συγκεκριμένο συνέδριο που στήθηκε στην Κομοτηνή.
Δεν ήταν μόνο η εύστοχη και πολύ καθαρή παράθεση των διαφορετικών πολιτικών αντιμετώπισης των μειονοτήτων που ακολούθησε η Ελλάδα και η Τουρκία σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, που αποδεικνύεται κυρίως από το… αποτέλεσμα, υπήρξε, επίσης, σαφής αιχμή και για τον απολυτό σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας της μουσουλμανικής μειονότητας, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που επιτρέπει και αποδέχεται σε μέρος της επικράτειάς της να ισχύει το ισλαμικό δίκαιο.
Και το πιο σημαντικό, το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν δίστασε για πρώτη φορά να αναφερθεί με τόσο σαφή τρόπο στη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων από «φίλες χώρες».
Κωνσταντίνος Τσάκαλος