Ανεξέλεγκτοι είναι;

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΚΙΕΦ φροντίζει να «παίξει» και με τη νέα κυβέρνηση στέλνοντας μήνυμα και στους τρεις μειονοτικούς βουλευτές αλλά και στο Μαξίμου, καθώς αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «…Η νέα κυβέρνηση, που ήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση για περισσότερη δημοκρατία, είναι μεγάλο λάθος να ακολουθεί μια άδικη πολιτική που παραμένει από την περίοδο της χούντας…».

Θα θέσουμε το εξής ερώτημα: Έχει γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος των οικονομικών του κόμματος ώστε να διαπιστωθεί πώς δικαιολογείται η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος και των στελεχών του;

***

Ήταν παράδειγμα αξιοπρέπειας και προσφοράς

Σημαντική απώλεια για τη Διπλωματική Υπηρεσία ο θάνατος του Γρήγορη Παπαδόπουλου, που για δεκαέξι χρόνια συμβόλισε την αυταπάρνηση, την ευσυνειδησία, τον πατριωτισμό και το ανθρώπινο θάρρος.

Ο Γρήγορης Παπαδόπουλος, που ως διπλωματικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη τον συνόδευε στο τραγικό εκείνο ταξίδι του «Φάλκον», επέζησε δίνοντας σκληρή μάχη για αρκετά χρόνια σε νοσοκομεία και ειδικά κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού.

Όμως, ακόμη και τότε, με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, δεν εγκατέλειψε (όπως μπορούσε να κάνει) την Υπηρεσία, αλλά επέστρεψε με συνέπεια στα καθήκοντά του δίνοντας έναν καθημερινό αγώνα προσφοράς. Ένας σπουδαίος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας όμως πίσω του ένα μοναδικό παράδειγμα αξιοπρέπειας, προσφοράς και αίσθησης του καθήκοντος…

***

*Θέλησε να πείσει με διαρροές το υπουργείο Εξωτερικών ότι η εγκύκλιος η οποία εκδόθηκε και διέτασσε όλα τα προξενεία να επιστρέψουν ακόμη και σε… σακούλες όλες τις εισπράξεις τους από προξενικές υπηρεσίες στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (που πήγαν και όλα τα χρήματα από περιφέρειες, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες) επρόκειτο περί συνήθους διαδικασίας.

*Είναι απολύτως διαστρεβλωτική αυτή η διαρροή. Διότι πράγματι οι εισπράξεις των προξενείων καταλήγουν στην Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ακολουθείται μια άλλη διαδικασία από αυτή η όποια διατάχθηκε την περασμένη εβδομάδα. Βεβαίως αρκεί και μόνο η ανάγνωση της εγκυκλίου, που παραπέμπει στον νόμο που ενέκρινε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου πριν από έναν μήνα, για να κατανοήσουν όλοι ότι η εσπευσμένη αφαίρεση των χρημάτων αυτών από τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών έγινε για να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού…

*Σύγχυση και πολλές αντιδράσεις προκλήθηκαν από την επιλογή του ΚΕΑΔ να στηρίξει στη Χειμάρρα τον Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις κατατάσσουν στο σκληρό εθνικιστικό τμήμα της ελληνικής μειονότητας και έχει επιχειρηθεί η σύνδεσή του με το γνωστό αιματηρό επεισόδιο της Επισκοπής.

*Κατ’ αρχάς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος της Χειμάρρας και πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος δεν θα στήριζε την επιλογή του ΚΕΑΔ και θα υποστήριζε την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Ελευθερία Πρίφτη, η οποία ήταν στενή συνεργάτης του στον δήμο ως επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών.

*Υπήρξε και η επίμαχη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν, προφανώς, αιτήματος των Αλβανών, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ν. Κοτζιάς αποδοκίμασε κάθε «εξτρεμιστικό στοιχείο» και διέψευσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει συγκεκριμένους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας.

*Το ΚΕΑΔ όμως επιμένει στην επιλογή του και μάλιστα οργάνωσε και πολυπληθή συγκέντρωση στην Αθήνα, στην οποία παρουσίασε τους τέσσερις υποψηφίους δημάρχους του, τον Φρέντι Μπελέρη στον Δήμο Χειμάρρας, τον Γιάννη Μπάμπη στον Δήμο Φοινίκης, τον Κώστα Ζήσο στον Δήμο Δρόπολης και τον Αναστάση Γούδα στον Δήμο Κονίσπολης. Ενδιαφέρον είχε η παρουσία στην εκδήλωση του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουΐκ, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα, του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραγκούνη, αλλά και του Β. Μπολάνου, ο οποίος διέψευσε με αυτόν τον τρόπο τα περί μη στήριξης του μειονοτικού υποψηφίου στη Χειμάρρα.

*Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι στη θέση του υφυπουργού Γεωργίας Γιάννη Μπάμπη, που παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος δήμαρχος, δεν διορίστηκε επίσης μειονοτικός, αλλά η θέση δόθηκε σε Αλβανό, καθολικό στο θρήσκευμα, πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη Βόρεια Αλβανία…

*Με δύο ακόμη αποσπάσεις εμπλουτίζεται το πολιτικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η Πηνελόπη Αλεξοπούλου, διοικητική υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, και η Παναγιώτα Νικολοπούλου, υπάλληλος (διοικητική γραμματέας) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, έχουν αποσπασθεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών.

*Την απόφαση για τον διορισμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων περίμεναν, αλλά, προς το παρόν, υπήρξαν δύο άλλοι διορισμοί στις θέσεις αυτές.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών διορίσθηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Μπότζιος «για ειδικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικές αποστολές», ενώ αναμένεται να δημοσιευθεί και η απόφαση για τον διορισμό του καθηγητή Στέλιου Περράκη ως «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων» με αρμοδιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

*Ο Χ. Μπότζιος συνδέεται στενά με τον Ν. Κοτζιά και συμμετείχε μάλιστα και στην πολιτική κίνηση «Πράττω» που είχε ιδρύσει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Στ. Περράκης είναι παλιός γνώριμος του Ν. Κοτζιά καθώς έχει υπηρετήσει ο ίδιος ως γ.γ. του ΥΠΕΞ και είχε χειριστεί μείζονες υποθέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με κορυφαία την εκπροσώπηση της χώρας στη Χάγη στη δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου. Δύο επιλογές που είναι καλές και ξεφεύγουν από το γνωστό ρουσφετολογικό βόλεμα φίλων, κομματικών επιρροών και «κυριών των τιμών», για τους οποίους χρησιμοποιήθηκε ο θεσμός των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων.

*Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται ο κ. Κοτζιάς να το ξανασκεφτεί πριν βάλει την υπογραφή του στον διορισμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου σε μια από τις θέσεις αυτές. Είναι κρίμα για τον ίδιο να επιτρέψει επί θητείας του τον εκφυλισμό ενός σημαντικού θεσμού σε μέσο βολέματος ασχέτων με την εξωτερική πολιτική, που ως άνεργοι και πολιτικά πλέον ανύπαρκτοι επιδίδονται σε επικίνδυνες πολιτικές πιρουέτες…

*Δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις για νέους διορισμούς στα πολιτικά γραφεία των υπουργών Ευκλ. Τσακαλώτου και Ν. Χουντή. Στο πολιτικό γραφείο του κ. Τσακαλώτου διορίζονται ο Σπυρίδων Παπακωνσταντίνου ως διευθυντής και οι Γανιάρη Ανδρονίκη (φιλόλογος), Παπαδοπούλου Ελένη και Πουλιάσης Αλέξανδρος.

Στο πολιτικό γραφείο του κ. Χουντή διορίζονται οι Αγαθαγγέλου Δέσποινα, Σταθούλια Θεοδώρα, Τσάμη Δήμητρα και Πατρικέλη Αναστασία.

*Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών διορίστηκε ο Πέτρος Τριάρχης ως αναπληρωτής γ.γ. Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ