Αναθερμάνθηκαν τα σενάρια για «Διπλό Νόμισμα»
Η άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων αλλά και οι νέες απαιτήσεις, που με εκβιαστικό τρόπο εγείρουν, καθιστούν πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει. Πόσω μάλλον να συναινέσει σε μια συμφωνία που ούτε έντιμη θα είναι ούτε αμοιβαία επωφελής, αντίθετα θα είναι και επώδυνη και καταστροφική για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Ωστόσο, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αποφάσιζε να κάνει την υπέρβαση, να αποδεχθεί δηλαδή τα τετελεσμένα, η συμφωνία δεν θα εξασφάλιζε τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα θα αντιμετώπιζε τις συνέπειες πέραν της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης. Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη στο εσωτερικό του κόμματος είναι αρκούντως ισχυρές πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία και ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του τελικού κειμένου.
Εκ των πραγμάτων, οι λύσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας είναι κατά βάση δύο (το δημοψήφισμα δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα):
Πρώτον, η προσφυγή στις κάλπες, ούτως ώστε με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή να μπορέσει να αντιμετωπίσει από πιο ενισχυμένη θέση τις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η στάση των τελευταίων θα άλλαζε άρδην μετά και τις νέες εκλογές. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ίσως κληθεί να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των κομμάτων ώστε να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία είναι στόχος ανέφικτος.
Δεύτερον, η καθιέρωση του διπλού νομίσματος, με ή χωρίς την έγκριση των ευρωπαίων εταίρων μας, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τα δυσβάσταχτα χρέη της και ταυτόχρονα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι η χώρα και ο κρατικός μηχανισμός δεν έχουν ποτέ ξανά αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο, εκτιμάται ότι οι όποιες δυσκολίες θα μπορούσαν να διευθετηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και τα δύο σενάρια έχουν συζητηθεί εκτενώς και κατ’ επανάληψη στις κλειστές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα δε ως προς το σενάριο του διπλού νομίσματος, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας- το σχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Από τις αρχές Απριλίου, άλλωστε, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, το «ΠΑΡΟΝ» είχε πρώτο αποκαλύψει ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει ως Plan B την καθιέρωση του διπλού νομίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και δεν υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Το ζήτημα αυτό επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με… ευθύνη αυτή τη φορά της Γερμανίας. Πρώτα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι το ενδεχόμενο του διπλού νομίσματος συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Τ. Μάγιερ. Και στη συνέχεια, σε ανώτατο επίπεδο πια, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι μεταξύ εκείνων που προωθούν το σενάριο του διπλού νομίσματος είναι και ο Β. Σόιμπλε. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε όχι με επίσημη ανακοίνωσή του, αλλά με μήνυμα στο twitter. Η διάψευση ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι κραδασμοί θα ήταν ισχυροί και οι παρενέργειες ανυπολόγιστες.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο Τ. Μάγιερ είναι ο «πνευματικός πατέρας» του σεναρίου για το διπλό νόμισμα, αφού σε έκθεσή του πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το είχε «βαφτίσει»… G euro. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, οι δανειστές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα μόνο όμως για να εξυπηρετεί το χρέος της, ενώ οι εσωτερικές ανάγκες της θα καλύπτονταν από ένα παράλληλο εθνικό νόμισμα χωρίς η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη.
Αλλαγή σκηνικού
Η αλλαγή σκηνικού στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές οριστικοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο του «Π» της περασμένης Κυριακής («ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΝΤ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ με θύμα την Ελλάδα»).
Η καγκελάριος Μέρκελ… συνεμορφώθη τελικά στις υπερατλαντικές υποδείξεις και έτσι επανέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ηγετική θέση στο πλαίσιο των «θεσμών», παραμερίζοντας την Κομισιόν, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της Κριστίν Λαγκάρντ για εξουθενωτικές διαπραγματεύσεις χωρίς σεβασμό σε «κόκκινες γραμμές», μέχρι να «γονατίσει» η κυβέρνηση Τσίπρα.
Πρόκειται για μια απολύτως αρνητική εξέλιξη, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση, καθώς διαλύονται οι (φρούδες;) ελπίδες της ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η «στοιχειωμένη» αξιολόγηση του «παλιού» Μνημονίου, σε συνεργασία κυρίως με την Κομισιόν και με το Ταμείο σε ρόλο παρατηρητή, ώστε να περάσουμε στο επόμενο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ και θα δοθεί τέλος στην παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα.
Η Ουάσινγκτον έσπευσε να «σφίξει τη θηλιά» στον έλληνα πρωθυπουργό αμέσως μόλις έγινε σαφές ότι το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις. Από το Ρίο, η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε, την Παρασκευή, σκληρή αξιολόγηση, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει συνολική προσέγγιση, όχι μια “γρήγορη και βρώμικη δουλειά”».
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου προσβλέποντας σε μια πολιτική παρέμβαση στο ΔΝΤ υπέρ της Ελλάδας, αλλά έλαβε μόνο μια πολύ αυστηρή προειδοποίηση, την οποία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών: «Η αποτυχία να φθάσετε σε μια γρήγορη συμφωνία θα έφερνε άμεσες δυσκολίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και, ευρύτερα, στην παγκόσμια οικονομία».