Kαλούν δημότες να πληρώσουν χρέη που τα είχαν «παγώσει» πριν από 15 χρόνια!

Το θέμα ήρθε σε δύο φάσεις, με όλη την τραγική του διάσταση, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Κάτοικοι των Καμινίων σε κατάσταση απόγνωσης προσκόμισαν χρηματικά εντάλματα με τα οποία η οικονομική υπηρεσία του δήμου τους ζητούσε να πληρώσουν από 20.000 έως 30.000 ευρώ ο καθένας, επειδή στη γειτονιά τους, επί δημαρχίας Αγραπίδη, πριν από 15 χρόνια, ένα παλιό εργοστάσιο απαλλοτριώθηκε και έγινε πάρκο! Αυτό που τότε όλοι πανηγύρισαν γιατί το θεώρησαν ευλογία, σήμερα το… σιχτιρίζουν γιατί τους γύρισε… σε κατάρα! Γιατί, σύμφωνα με τον νόμο, όταν γίνεται ένα έργο και παίρνει αξία μία περιοχή, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών της γειτονιάς επιβαρύνονται με ένα τέλος, επειδή παίρνει προστιθέμενη αξία το ακίνητό τους. Ο τότε δήμαρχος είχε… σκεπάσει το θέμα και δεν είχε ζητήσει τα χρήματα αυτά από τους κατοίκους της περιοχής. Το ίδιο και ο επόμενος.

Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διαδικασία είσπραξης γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. Όπως είπε, το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, το 2000, είχε «παγώσει» αυτό το χρέος. Αλλά δεν το είχε εξαλείψει. Δεν μπορούσε να το σβήσει. Και ήρθε τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο να απαιτήσει την ανάκληση εκείνης της απόφασης και την άμεση είσπραξη των τελών! Αυτά γίνονται, κατέληξε ο δήμαρχος, όταν δεν δίνουμε οριστικές λύσεις και απλά «κρύβουμε» τα προβλήματα για να μη δυσαρεστούμε τους ψηφοφόρους. Και τώρα τα προβλήματα έρχονται και πάλι μπροστά μας, αλλά διογκωμένα και απειλητικά. Και εκείνοι που τότε τα «σκέπαζαν» τώρα… νίπτουν τας χείρας τους και μας λένε να μην εισπράξουμε τίποτα. Όπως τονίστηκε στο συμβούλιο, το θέμα μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να λυθεί.

Και οι εστιάτορες

Πρόβλημα, για παρόμοιο θέμα, αντιμετωπίζουν και οι μαγαζάτορες του Πειραιά. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του σωματείου τους, Γιάννης Τσάκος, το 2013, ο τότε δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, για να τους διευκολύνει, τους είπε να πληρώσουν τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων σε τρεις δόσεις και όχι εφάπαξ, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι μαγαζάτορες πλήρωσαν τις τρεις δόσεις, αλλά τον Γενάρη του 2014 τους έστειλε ο δήμος πρόστιμα επειδή… δεν είχαν πληρώσει τα τέλη! Τι είχε γίνει; Επειδή η ρύθμιση ήταν προφορική, οι υπηρεσίες του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χ. Τουμπέκης δεν είχαν ενημερωθεί και επειδή στα… κιτάπια της οικονομικής υπηρεσίας αν μέχρι τον Οκτώβρη δεν έχουν πληρωθεί ολοσχερώς τα τέλη, οι μαγαζάτορες φαίνεται ότι οφείλουν όλο το ποσό τους έστειλαν τα… μπιλιετάκια με τα πρόστιμα και τις οφειλές! Και τώρα, έναν χρόνο μετά και πλέον, προσπαθούν να βρουν άκρη για να μην πληρώσουν πρόστιμο για οφειλές που δεν έχουν!

Η Δημοτική Αρχή έχει αλλάξει, η οικονομική υπηρεσία αναφέρει πως όταν «κόπηκαν» τα πρόστιμα η οφειλή υπήρχε, οπότε σωστά «κόπηκαν» και πρέπει να πληρωθούν, και οι μαγαζάτορες κλαίνε τη μοίρα τους για το κακό που τους βρήκε! Το… ηθικό δίδαγμα αυτής της υπόθεσης είναι ένα: Η εμπιστοσύνη στα λόγια κάποιων αιρετών βλάπτει σοβαρά την… τσέπη μας!

***

Οι Πειραιώτες «ψήφισαν» Κανάλι 1

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4 FM έδωσαν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ πάνω από 800 Πειραιώτες που βρέθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στη Μαρίνα Ζέας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα 28 χρόνια λειτουργίας του αλλά και τα 28 χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας στη χώρα μας.Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε πως όταν ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου ήταν πολύ προβληματισμένος για το μέλλον του δημοτικού ραδιοφώνου αφού και τα έξοδα ήταν μεγάλα, τα συσσωρευμένα χρέη πολλά και τα έσοδα ανύπαρκτα. Τώρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται από την διοίκηση, το Κανάλι 1 90,4 fm βρίσκει τον δρόμο του και μπορεί να πάει καλύτερα. Μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο αν αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Επειδή ακριβώς το κλίμα έχει αλλάξει, κατέληξε ο Δήμαρχος και υπάρχουν προοπτικές, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να στηρίξουμε το δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά για να πετύχει το καλύτερο. Στη συνέχεια η Διοίκηση του σταθμού μαζί με τον δήμαρχο Πειραιά απένειμαν τιμητική διάκριση στη δημοσιογράφο Σοφία Φασουλάκη για λογαριασμό του αείμνηστου συζύγου της Τριαντάφυλλου Δραβαλιάρη που διετέλεσε διευθυντής του σταθμού. Η κ. Φασουλάκη φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε το Κανάλι Ένα και τον δήμαρχο για τη σημαντική διάκριση.

Το Κανάλι 1 90,4 fm όμως βραβεύτηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό από τον Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού διά του Γραμματέα του Αντώνη Γλύκα και των ιστορικών παλαιμάχων του ΟΣΦΠ Ηλία Ρωσσίδη, Ηλία Υφαντή, Κώστα Πολυχρονίου, Μπάμπη Σταυρόπουλο, Πέτρο Καραβίτη, Γιώργο Κωττάκη και Άρη Τσατσαρίδη. Πάρα πολλές ήταν και οι επώνυμες παρουσίες που έδωσαν ξεχωριστό τόνο και απέδειξαν ότι το Κανάλι 1 90,4 fm μπορεί να κάνει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και ότι υπολογίζεται σοβαρά απ’ όλες τις βαθμίδες της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, αθλητικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Μεταξύ των πολλών επισήμων ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αντιπεριφεριάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι πρώην υπουργοί Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ενέργειας και Τεχνολογίας Ανδρέας Ανδριανόπουλος –που ως Δήμαρχος Πειραιά ήταν και ιδρυτής του σταθμού– Μεταφορών Τάσος Νεράτζης, ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, και άλλοι.

***

*Το κομπόστ που συλλέγεται μετά τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας της Φυλής έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ρύπους, γι’ αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί η πρόταση του ΠΕΣΥΔΑΠ για παραγωγή κομπόστ σε δικές του εγκαταστάσεις, που θα είναι πιο φιλική στο περιβάλλον. Αυτό επεσήμανε η σύμβουλος του συνδυασμού που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη και ζήτησε να προσανατολιστεί και ο Δήμος Πειραιά προς αυτήν την κατεύθυνση και να στηρίξει την πρωτοβουλία του Συνδέσμου.

***

*Απόφαση ανάσα για τις τρίτεκνες οικογένειες πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, έπειτα από εισήγηση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για τους παιδικούς σταθμούς Χ. Ζηλάκου. Συγκεκριμένα, αποφάσισε τα παιδιά των οικογενειών αυτών να μην πληρώνουν τροφεία στους δημοτικούς σταθμούς, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Μέχρι σήμερα υπήρχε καταβολή μηνιαίου αντιτίμου για κάθε παιδί στις οικογένειες με εισόδημα από 12.000 ευρώ ετησίως και πάνω.

***

*Πρόστιμο ύψους 107.000 ευρώ επέβαλε η Α΄ ΔΟΥ Πειραιά στην ΚΟΔΕΠ για έκδοση εικονικών τιμολογίων τον Ιούνιο του 2006 επί δημαρχίας Αγραπίδη και προεδρίας Π. Καλλαγιά. Όπως αναφέρθηκε από τη σημερινή πρόεδρο των ΚΟΔΕΠ Κορίνα Λαουλάκου το 2006 έγιναν κάποιες εργασίες στη Στέγη Αστέγων του δήμου, που βρίσκεται επί της Ομηρίδου Σκυλίτση και με την ευκαιρία αυτή κόπηκαν κάποια εικονικά τιμολόγια, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διενεργούν έλεγχο στην Επιχείρηση. Το θέμα έχει σταλεί και στη Δικαιοσύνη για την ποινική του διερεύνηση. Το οξύμωρο, εν προκειμένω, είναι ότι ο τότε δήμαρχος σήμερα είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και αντιδήμαρχος, ενώ η τότε πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ είναι σύμβουλος της αντιπολίτευσης! Αυτά συμβαίνουν εν Ελλάδι.


Σχολιάστε εδώ