Όλα τα ‘χαμε, η σύγκρουση με την Εκκλησία μάς έλειπε…
Η κίνηση αυτή των στελεχών χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές «ακατανόητη» και «επιζήμια πολυτέλεια», δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, για την επίλυση των οποίων είναι απαραίτητη η ομοψυχία όλων. Πέραν αυτών έρχεται σε αντιδιαστολή με το καλό κλίμα που επιδιώκει να υπάρχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις σχέσεις του με την Εκκλησία, επιθυμία που την κατέστησε σαφή στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αντίστοιχα καλό ήταν το κλίμα και στη διπλή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, όπου ο τελευταίος εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον θεσμό και τη διάθεση της κυβέρνησης για μια στενή κι εποικοδομητική συνεργασία.
Αφορμή για την ξαφνική ένταση στάθηκε η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ότι σήμερα «είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας». Άμεση και σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν». Ο κ. Φίλης «σήκωσε το γάντι», ενδεικτικό της διάθεσής του για σύγκρουση, κι αφού επικαλέσθηκε τις δημοσκοπήσεις που -όπως είπε- δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί τον χωρισμό, σημείωσε: «Ο χωρισμός θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δύο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για τον λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους μετανοίας».
Οι αναφορές του αυτές έχουν προκαλέσει οργή σε όλες τις βαθμίδες της Εκκλησίας, με μητροπολίτες να προειδοποιούν ότι από μια σύγκρουση εκείνη που θα βγει ζημιωμένη είναι η κυβέρνηση, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό ότι η αντίδρασή τους θα είναι άμεση και σε όλα τα πεδία. Η αρχή πάντως είχε γίνει με αφορμή την τελετή που οργανώθηκε για την υποδοχή (με τιμές αρχηγού κράτους) των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας. Ήταν και πάλι ο κ. Φίλης που εξέφρασε τη δυσφορία του για την τελετή, ενώ κατηγόρησε και τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο (είχε την ευθύνη της οργάνωσης της τελετής) ότι «λειτουργεί παλαιοκομματικά» και πως αυτή του η συμπεριφορά τον αδικεί. Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο κ. Φίλης με την απόφαση της Εκκλησίας τα λείψανα να πάνε και στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» προκειμένου να τα προσκυνήσουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σ’ αυτό. Υποστήριξε ότι η περιφορά των λειψάνων κινείται στα όρια της «ειδωλολατρίας» και συνιστά «παραβίαση της γνήσιας πίστης», ενώ έκανε λόγο και για «εμπόριο λειψάνων».
«Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια. Τα λόγια έφεραν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση», ήταν η έμμεση απάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ακόμη πιο σαφής όσο και έντονη ήταν, ωστόσο, η απάντηση του διευθυντή Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χ. Κονιδάρη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Φίλη ότι είναι εκείνος που κάνει… εμπόριο λειψάνων. «Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος παραπέμπει σε περιόδους Μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας».
Θαυμασμός
Τον θαυμασμό του για τους ανθρώπους που κατά εκατοντάδες συρρέουν για να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. «Θαυμάζω», είπε, «το μεγαλείο και τον ψυχισμό αυτού του λαού. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτόν τον λαό. Δεν πρέπει να τον περιφρονούμε. Η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται στις καρδιές αυτών των ανθρώπων. Θαυμασμός απεριόριστος και μεγαλείο το να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι έξι και επτά ώρες για να έρθουν να εναποθέσουν τον ασπασμό στο τίμιο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας».
Σημειώνεται ότι εκτενή αναφορά στην κοσμοσυρροή που παρατηρείται έκανε και το «Economist», υπογραμμίζοντας την τελετή υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ο δηλωμένος άθεος Αλ. Τσίπρας δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στον εκπεφρασμένο στόχο του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας».