Το άνοιγμα της Κυριακής δεν έφερε την άνοιξη στην Αγορά

Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν δεν αύξησαν τον συνολικό τους τζίρο, καθώς την Κυριακή 3 Μαΐου οι δύο στις τρεις είχαν τζίρο μικρότερο από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ σε ποσοστό 23% οι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με της προηγούμενης εβδομάδας. Και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις επωφελήθηκε από την επιπλέον ημέρα λειτουργίας.

Δυσμενέστερα είναι τα συμπεράσματα για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αυτές που δεν απασχολούν προσωπικό και ο τζίρος τους το 2014 δεν υπερέβη τα 30.000 ευρώ, καθώς καμίας ο τζίρος την Κυριακή 3 Μαΐου δεν ήταν μεγαλύτερος από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίθετα, το 14% των επιχειρήσεων που απασχολούν υπαλλήλους και το 20% των επιχειρήσεων με τζίρο μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ για το 2014 δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ, το 60% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι το άνοιγμα θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, ενώ ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα συμβάλει θετικά στον συνολικό τζίρο του δεκαημέρου.

Η εικόνα που διαμορφώνουν οι έμποροι, η οποία αποτυπώνεται παραπάνω, έχει ως λογικό επακόλουθο να κρίνει η πλειονότητά τους ότι το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση των πωλήσεων, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ.


Σχολιάστε εδώ