Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος σε τηλεοπτικές εκπομπές είναι κατηγορηματικός για το ότι η συμφωνία, από τη στιγμή που θα πάει στη Βουλή, θα ψηφισθεί. Ιδιαίτερα την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού.
«Ο Τσίπρας οφείλει να τηρήσει, και θα τηρήσει, αυτό που διεμήνυσε στους δανειστές τα πρώτα εικοσιτετράωρα που ανέλαβε την εξουσία, ότι “εγώ θα πρωτοτυπήσω και θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου προς τον λαό, όχι όπως οι προηγούμενοι”», έλεγε χαρακτηριστικά υπουργός και σημαίνον κομματικό στέλεχος, μεταφέροντας τον προβληματισμό των βουλευτών.
Τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που πήγε για να ενημερώσει, να δέχεται «κύματα κριτικής» για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς και τις επιλογές που γίνονται, θεωρούνται από πολλούς «τροχιοδεικτικά» μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης που ενδεχομένως να ακολουθήσει, ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Κομβική θα είναι η τελική στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, τα στελέχη της οποίας καταγγέλλουν σε πολύ υψηλούς τόνους τους εκβιασμούς των δανειστών, ενώ ασκούν πολύ προσεκτική κριτική στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και όσοι έχουν υπουργική – κυβερνητική θέση, για την ώρα τουλάχιστον, προσανατολίζονται, αν η συμφωνία είναι «ετεροβαρής», ή και «απαράδεκτη», στο να εγκαταλείψουν τις θέσεις που κατέχουν, ως αντίδραση συμβολική, πολιτική αλλά και ουσιαστική. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα θέσουν σε δοκιμασία την πλειοψηφία και κυρίως, για την ώρα, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιφέρουν ανεπανόρθωτο ρήγμα στο κόμμα ή να προκαλέσουν μια διάσπαση. Βέβαια, όλοι όσοι συνασπίζονται γύρω από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν ακόμα και στη Βουλή τη στάση που θα τηρήσει ο Π. Λαφαζάνης ή ο Δ. Στρατούλης.
Ένα τμήμα των πρώην ΠΑΣΟΚογενών, όπου τώρα πρωτοστατεί ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους της κριτικής και δεν αποκλείεται αν η συμφωνία κριθεί «ετεροβαρής» ή «ταπεινωτική» να αποστασιοποιηθεί στη Βουλή. Άλλωστε, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ίδρυσε πρόσφατα την αντιμνημονιακή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ως βουλευτής τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ στο παρελθόν δεν ψήφισε ποτέ μνημονιακά μέτρα.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει και η στάση που θα τηρήσει τελικά ο πανεπιστημιακός / οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας.
Άγνωστη είναι και η στάση που θα τηρήσει η Ραχήλ Μακρή, που αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις της επισήμανε πως δεν θα ψηφίσει υπέρβαση «κόκκινων γραμμών».
Αίσθηση, πάντως, προκαλούν οι συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις δύο επιφανών στελεχών, της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου.
Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ για πολλούς είναι προάγγελος ευρύτερων αντιδράσεων αν η συμφωνία ξεφύγει από τα όρια των «κόκκινων γραμμών».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ήταν αυτός που εισέπραξε το κύμα της κριτικής, καθώς παρέστη στην κοινή συνεδρίαση για να ενημερώσει για τις εξελίξεις, αφού την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας παρέμενε στο Μαξίμου εμπλεκόμενος στη διαβούλευση με τους δανειστές.
Στην ομοβροντία κατά της διαπραγματευτικής τακτικής και της ίδιας της διαπραγματευτικής ομάδας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ούτε λίγο – ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους έως τις 19 Μαΐου.
Με ομόφωνη απόφασή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει στις «κόκκινες γραμμές» της και προαναγγέλλει εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. «Οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης είναι και “κόκκινες γραμμές” του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας», αναφέρει και προσθέτει: «Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη».