Πεθαίνουν οι επιχειρήσεις γιατί παραμένουν σε αδράνεια 13 χρηματοδοτικά εργαλεία

Eργαλεία τα οποία, αν είχαν αξιοποιηθεί, θα είχαν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Και τούτο γιατί αποτελούν τη μοναδική δίοδο παροχής ρευστότητας.

Τα εργαλεία αυτά είναι:

1) Επιχειρηματική επανεκκίνηση: Αφορά την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης και την ενίσχυση των επενδύσεων.

2) Γενική επιχειρηματικότητα (Alpha Bank): Αφορά τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο.

3) Καινοτόμα επιχειρηματικότητα, εφοδιαστική αλυσίδα, τρόφιμα, ποτά (Τράπεζα Πειραιώς): Αφορά τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

4) Εξωστρέφεια (Eurobank): Αφορά τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση επενδυτικών – επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

5) Επιχειρηματικότητα των νέων (Εθνική Τράπεζα)

6) Νησιωτική τουριστική επιχειρηματικότητα (ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων)

7) Θεματικός τουρισμός, αφαλάτωση, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές, πράσινες εφαρμογές, ΑΠΕ (Εθνική Τράπεζα)

8) Ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας (Τράπεζα Πειραιώς)

9) Πρωτοβουλία Jessica

10) Πρωτοβουλία Jeremie

11) ΕΝ.Α ΣΤΕΠ: Πρόκειται για την κατηγορία της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που επιδιώκει να δώσει διέξοδο χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες εταιρείες και απευθύνεται σε αναπτυσσόμενες εταιρείες που εμφανίζουν καινοτόμες ιδέες στην ανάπτυξη, στην παραγωγή ή στη διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

12) Crowdfunding: Είναι μια νέα, δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου. Και

13) Venture capital: Η χρηματοδότηση μιας εταιρείας από ένα venture capital fund γίνεται με τη μορφή της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, κυρίως μέσω αύξησής του.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης σε ομιλία του στο Αναπτυξιακό και Επενδυτικό Φόρουμ «Υποδομές – Επενδύσεις – Ανάπτυξη» τόνισε: «Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, παρατηρείται χαμηλή απόδοση των προαναφερθέντων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες, ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητος ο επανασχεδιασμός τους με άρση των περιορισμών, προκειμένου να αξιοποιηθούν 300 – 600 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα μείνουν αδιάθετα, έως το τέλος του 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με τον κίνδυνο να χαθούν».

«Η Ελλάδα», διαμηνύει ο κ. Κορκίδης προς τους… εταίρους μας, «πρέπει άμεσα να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό «λάφυρο» ενός άνισου ευρωπαϊκού οικονομικού πολέμου. Ο αποκλεισμός της χώρας πρέπει να τελειώσει και να μας επιτρέψουν, επιτέλους, να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά εργαλεία ρευστότητας για να δουλέψουμε…».


Σχολιάστε εδώ