Ο χρόνος τελειώνει…

Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, απομένει τώρα οι εταίροι να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, υπογραμμίζει. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη λόγω των συνεχών απαιτήσεων που προβάλλουν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ για ζητήματα που αγγίζουν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς. Ζητήματα όπως τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ κ.ά. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ένα πακέτο που μαθηματικά δεν θα βγαίνει, ενώ ο υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης Π. Καμμένος επισήμανε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή «οργιάζουν» -χωρίς να διαψεύδονται- οι φήμες για «μπαράζ» φορολογικών μέτρων που θα επιδεινώσουν έτι περισσότερο την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων. Υπό το βάρος των πιέσεων, προφανώς, η κυβέρνηση άλλαξε εκ νέου γραμμή πλεύσης: Ενώ μέχρι πρότινος έλεγε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία και μετά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα, τώρα ετοιμάζεται να καταθέσει πακέτο μέτρων με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών. Αλλαγή πλεύσης είχαμε και στο ζήτημα του δημοψηφίσματος και των εκλογών, όπου το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζει σοβαρά κανένα από τα ενδεχόμενα αυτά και πως μοναδικός και αποκλειστικός στόχος είναι η επίτευξη μιας έντιμης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Μεμονωμένοι υπουργοί αλλά και βουλευτές ωστόσο επιμένουν να κρατούν «ζωντανά» τα συγκεκριμένα σενάρια. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, που αντιμετώπισαν με… αδιαφορία το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατηγορηματικά αντίθετα. Προειδοποίησαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει την κατάρρευση της χώρας, ενώ ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η κατάρρευση θα έρθει πριν το δημοψήφισμα. Τέλος, το ΚΚΕ ανέφερε ότι ένα δημοψήφισμα θα έχει ως στόχο να αποσπάσει τη στήριξη του λαού στη νέα συμφωνία – καρμανιόλα.

Τα πάνω-κάτω…

Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας που ζητούν την πιστή τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και τάσσονται κατά οποιασδήποτε υποχώρησης έναντι των δανειστών. Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Στ. Λεουτσάκος, κ.ά., συγκροτούν ένα «μέτωπο» που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία. Βέβαια ότι η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Αντ. Σαμαρά να κάνει λόγο για… επερχόμενη φοροκαταιγίδα. Ο Β. Βενιζέλος προεξοφλεί ότι το περίφημο email Χαρδούβελη θα θυμίζει «παιδική εκδρομή» συγκριτικά με τα μέτρα που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Ναι μεν, αλλά…

Το κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης ανακοινωθέν του Eurogroup αποκάλυψε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας. Οι ευρωπαίοι υπουργοί έκαναν μεν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τόνισαν όμως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια (από ελληνικής πλευράς) προκειμένου να γεφυρωθούν τα κενά που υπάρχουν στα ανοιχτά ζητήματα. Ανέφερε ακόμη το ανακοινωθέν ότι οι συζητήσεις διεξάγονται με βάση την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ υπογράμμιζε ακόμη ότι εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο έπειτα από συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα προς τον ελληνικό λαό, ότι δεν συζητάει συμφωνία – πακέτο και ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Για «κούφια λόγια» και «τζάμπα μαγκιές» έκανε λόγο ο Β. Βενιζέλος.

Σύννεφα βαριά…

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Γ. Στουρνάρα μετά τη διαρροή email που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδας προς συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, στο οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ενώ υπουργοί και βουλευτές επιτέθηκαν στον κ. Στουρνάρα κατηγορώντας τον ότι «υπονομεύει» τις προσπάθειες της κυβέρνησης και ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια. Ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν την άμεση παραίτηση ή απομάκρυνσή του από τη θέση του Διοικητή. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για να αποχωρήσει, ενώ Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τον στηρίξουν και απέδωσαν τις «επιθέσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον πανικό που έχει καταλάβει τα στελέχη του για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Την ανησυχία τους για την επιδείνωση στις σχέσεις κυβέρνησης – Στουρνάρα εξέφρασαν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στηρίζοντας εμμέσως τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν είδε, δεν άκουσε…

Η -πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά χρονικά- κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη έδωσε άλλες διαστάσεις στο σκάνδαλο για τις μίζες στα εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν γνώριζε (!) τίποτα για τις μίζες, ότι το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ειδικές γνώσεις και ως εκ τούτου αποφάσιζε με βάση τις εισηγήσεις των Επιτροπών και του υπουργού Άμυνας, στην προκειμένη περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου. Πρόσθεσε δε ότι ο τελευταίος είχε κατ’ επανάληψη διαφωνήσει με τη μείωση της προμήθειας πολεμικών εξοπλισμών, ενώ εκτός δικαστηρίου… ζήτησε συγγνώμη για όσα «θλιβερά» συνέβησαν επί πρωθυπουργίας του. Στην κατάθεσή του ο Β. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η επιλογή των TOR-M1 ήταν σωστή, αλλά δεν απέκλεισε την ύπαρξη δωροδοκίας στη διαδικασία αγοράς τους. Σημείωσε ακόμη ότι τα σκάνδαλα με τις μίζες στα εξοπλιστικά είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ