ΟΧΙ σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δηλώνει το 59,5%

Σενάρια που εξυφαίνονται και εκπορεύονται από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εγχώριους παράγοντες, στην περίπτωση που -λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές- διαταραχθεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι σχετικές φήμες μάλιστα θέλουν τον Γ. Στουρνάρα να ηγείται αυτής της «νέας κυβέρνησης», κάτι που κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους θα προτιμούσαν επικεφαλής να τεθεί πολιτικό πρόσωπο, με τον Αλ. Τσίπρα να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις.

Η αρνητική στάση των πολιτών για τις κυβερνήσεις εθνικής ενότητας έχει προφανώς να κάνει και με το πώς διαχειρίσθηκαν τα πράγματα ανάλογες κυβερνήσεις που σχηματίσθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά κυρίως με τα (πενιχρά) αποτελέσματα που είχαν. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RASS για το «ΠΑΡΟΝ», το 59,5% δεν έχει θετική γνώμη γενικώς για τις κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, διότι «μόλις φτάσουν στα δύσκολα καταρρέουν». Περιορισμένο (34,7%) είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι «μπορούν να φέρουν αποτελέσματα».

Πιο αναλυτικά: Με την πρώτη άποψη -ότι οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας «μόλις φτάσουν στα δύσκολα καταρρέουν»- συμφωνεί το 73,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 47,8% της Νέας Δημοκρατίας και το 52,5% των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων. Με τη δεύτερη άποψη -ότι «μπορούν να φέρουν αποτελέσματα»- συμφωνεί το 20,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 47,1% της Νέας Δημοκρατίας και το 41,5% των άλλων κομμάτων.

Θέλουν πολιτικό,όχι τεχνοκράτη

Στο ερώτημα «αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας» οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία (57,5%), απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να ηγηθεί πολιτικό πρόσωπο και μόλις το 31,8% τεχνοκράτης.

Υπέρ της πρώτης εκδοχής τάσσεται το 67,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 54,2% της Νέας Δημοκρατίας και το 54,9% των άλλων κομμάτων. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το 41,1% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας θα προτιμούσε να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας τεχνοκράτης.

Σαφής υπεροχή του Αλ. Τσίπρα προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών που μετείχαν στην έρευνα της RASS στο ερώτημα για το «ποιος θα θέλατε να είναι πρωθυπουργός στην περίπτωση που σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Τον Αλ. Τσίπρα επιλέγει το 42,7% των πολιτών, ενώ ο Γ. Στουρνάρας, που φαίνεται να είναι ο «εκλεκτός» των δανειστών και διαφόρων κέντρων στο εσωτερικό της χώρας, έρχεται τέταρτος (6,5%) και καταϊδρωμένος! Δεύτερος στις προτιμήσεις είναι ο Κ. Καραμανλής με 16,5%, τρίτος ο Δ. Αβραμόπουλος (7%) και πέμπτος, μετά τον Γ. Στουρνάρα, ο Αντ. Σαμαράς (5,8%). Πιο αναλυτικά, τον κ. Τσίπρα τον επιλέγει το 74,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 12,6% της Νέας Δημοκρατίας και το 36,1% των άλλων κομμάτων. Τον κ. Σαμαρά επιλέγει μόνο το 13,6% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (10,7%) το καταγράφει ο Γ. Στουρνάρας στους ψηφοφόρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ