«Κλείδωσε» ο ενιαίος ΦΠΑ στο 18%, με ελάχιστες εξαιρέσεις

Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι απομακρύνθηκαν από το μονοπάτι της διαπραγμάτευσης όλα τα αγκάθια, καθώς για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση παραμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον βασικό μισθό και να δεσμεύεται ότι θα φέρει σύντομα στη Βουλή ρύθμιση για την κατάργηση (ή το προσωρινό «πάγωμα», για το 2015) της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα έφερνε «τσεκούρωμα» έως και 90% των συντάξεων, σε βάθος τριετίας.

Όμως, η συμφωνία για τον ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα μικρότερης εμβέλειας, στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι τρεις «θεσμοί», επιτρέπει να κλείσει ένα από τα βασικότερα κεφάλαιά της υπό διαπραγμάτευση τεχνικής συμφωνίας και εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κατατεθεί το σχετικό φορολογικό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ως μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές, που θα διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή στο δημοσιονομικό κενό του 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα: Αυτό υπολογίστηκε σε 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου σε 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η εισπρακτική στόχευση των μέτρων, για να πιάσουμε τον στόχο, θα πρέπει να φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Από τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού με σχετική ασφάλεια, καθώς αναμένεται ότι το εισπρακτικό της αποτέλεσμα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα ενίσχυσης των εισπράξεων από ΦΠΑ (λαχειοφόρος αγορά για αποδείξεις, ειδικό software για την ανίχνευση απάτης), η τελική απόδοση του φόρου θα είναι ακόμη πιο αυξημένη, ιδιαίτερα από το 2016 και μετά.

Το τελικό σχέδιο για τον ΦΠΑ προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», ότι ο ενιαίος συντελεστής, που θα «απορροφήσει» τους δύο σημερινούς (13% και 23%), θα διαμορφωθεί στο 18%, ενώ ο χαμηλός συντελεστής ανεβαίνει, από το 6,5% σήμερα, στο 8% και σε αυτόν θα υπαχθούν ελάχιστα αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα, το ψωμί και το γάλα.

Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ έχει συμφωνηθεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση δέχθηκε να καταργηθεί και το ειδικό καθεστώς με την έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου, αλλά για τους κατοίκους των νησιών προβλέπεται επιστροφή του πρόσθετου φόρου, ώστε οι πρόσθετες εισπράξεις από ΦΠΑ να προέλθουν από την κατανάλωση των επισκεπτών και όχι των μόνιμων κατοίκων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει ειδική εφαρμογή στο taxisnet, μέσω της οποίας οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα δηλώνουν, βάσει των αποδείξεων λιανικής που συγκεντρώνουν, το ύψος του ΦΠΑ που έχουν πληρώσει, ώστε να επιστρέφεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό που αντιστοιχεί στην ισχύουσα σήμερα έκπτωση του 30%.

Στο πακέτο φορολογικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» περιλαμβάνονται ακόμη:

1) Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά με «έκπτωση» κατά 20%, λόγω της μείωσης, από τον Ιούνιο, των αντικειμενικών αξιών. Τα έσοδα που θα χαθούν θα αναπληρωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, με αύξηση του πρόσθετου φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2) Το σχέδιο για φορολογική «αμνηστία» σε όσους δηλώσουν κρυμμένα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας, με εφάπαξ καταβολή φόρου με συντελεστή 15%. Η «αμνηστία» θα καλύψει και όσους διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, προερχόμενες από αδήλωτα εισοδήματα, αφού δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τις επαναπατρίσουν, εφόσον τις δηλώσουν και πληρώσουν τον εφάπαξ φόρο.

3) Η νέου τύπου περαίωση, που θα δώσει τη δυνατότητα εκκαθάρισης πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων με την εφορία, που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31-12-2014, με δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και επιβαρύνσεις, αλλά μόνο με καταβολή του φόρου που αναλογεί. Για πρώτη φορά, θα δοθεί δυνατότητα συμμετοχής στη ρύθμιση ακόμη και σε όσους έχει επιδοθεί φύλλο ελέγχου.

4) Για τα νησιά του Αιγαίου θα καθιερωθεί υποχρεωτική εξόφληση με κάρτες των συναλλαγών άνω των 70 ευρώ.

5) Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω θα επιβληθεί ειδικό τέλος διανυκτέρευσης έως πέντε ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία.

6) Η επιβολή ειδικού φόρου με συντελεστή, πιθανότατα, 1% επί της συνολικής αξίας περιουσίας στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους.

7) Καθιέρωση πλήρους ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα αναχθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, αφού την εποπτεία της θα ασκεί η Βουλή και όχι η κυβέρνηση και θα διοικείται από συμβούλιο τεχνοκρατών.


Σχολιάστε εδώ