Η Ντόρα «τραβάει το χαλί» στον Σαμαρά

Η απόφασή του να καταψηφίσει τη συμφωνία, φαίνεται να προσκρούει στην αντίθετη άποψη αρκετών στελεχών, μεταξύ αυτών και κορυφαίοι, που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ, ως η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να στηρίξει κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προάσπιση των κεκτημένων της. Να θέσει δηλαδή υπό αμφισβήτηση το επίτευγμα του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες (επιφυλάξεις) της για επιμέρους πολιτικές και αποφάσεις. «Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί βασικό πυρήνα της πολιτικής αλλά και της φιλοσοφίας της παράταξης και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει», λένε χαρακτηριστικά. Ενδεχόμενη επιμονή του κ. Σαμαρά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη σύγκρουση, τη ρήξη κι ενδεχομένως στη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός στελεχών εμφανίζεται αποφασισμένος να προασπίσει τα… «ιερά και τα όσια» της παράταξης. Αυτή τους την απόφαση θα την κάνουν σαφή τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας προ τετελεσμένων την ηγεσία.

Η επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά αλλά και των προσκείμενών του βουλευτών θα κινηθεί πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, θα τονίσει ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις της και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, θα επισημάνει ότι η συμφωνία που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή περιέχει μέτρα κατά πολύ χειρότερα από αυτά που είχε το email Χαρδούβελη, που θα πυροδοτήσουν την ύφεση και θα επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Είναι προφανές ότι «μάχη» θα δοθεί με «αντικείμενο» το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ ο κ. Σαμαράς, στις διαδοχικές δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, προεξοφλεί ότι πρόκειται περί «φοροεπιδρομής».

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχτεί -πόσω μάλλον να υπερψηφίσει- μια συμφωνία που θα είναι χειρότερη από το email Χαρδούβελη και θα περιέχει φορολογικά μέτρα. Έχει μάλιστα δώσει σαφή εντολή σε ομάδα στελεχών να είναι προετοιμασμένοι ούτως ώστε όταν ανακοινωθεί η συμφωνία να κάνουν λέξη προς λέξη αντιπαραβολή των μέτρων που θα περιλαμβάνει με τα αντίστοιχα που περιείχε το email Χαρδούβελη.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συναινέσει σε μέτρα (φορολογικά ή άλλα) που θα πλήττουν τη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων της. «Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με φόρους που θα έχουν ταξικά χαρακτηριστικά», είπε ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκος. Από τη Λ. Συγγρού προβάλλουν ένα ακόμη επιχείρημα προκειμένου να αιτιολογήσουν την άρνησή τους να ψηφίσουν τη συμφωνία: Λένε συγκεκριμένα ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε κανένα νομοσχέδιο, κανένα μέτρο, ακόμη και αυτά που ήταν ευνοϊκά για τους πολίτες. «Για ποιον λόγο τώρα εμείς να τον στηρίξουμε;», διερωτώνται και προσθέτουν: «Ο Τσίπρας έκανε τα πάντα για να ανέβει στην εξουσία και να γίνει πρωθυπουργός, τώρα ας βγει μόνος του από το αδιέξοδο που τον οδήγησε η τακτική που ακολούθησε μετά τις εκλογές».

Διχασμός

Το κλίμα, όπως προαναφέραμε, είναι εντελώς διαφορετικό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, για την ακρίβεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι βαθιά διχασμένη. Αν και επισήμως μόνο η Ντ. Μπακογιάννη έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας, την άποψή της συμμερίζονται αρκετοί ακόμη βουλευτές, κάτι που αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες. «Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα που έχει κυβερνήσει, έχει ευθύνες, γνωρίζει το κόστος που πληρώνει η χώρα και δεν θα διακινδυνεύσει μια χρεοκοπία», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία φέρεται αποφασισμένη να υπερψηφίσει τη συμφωνία με το οποιοδήποτε πολιτικό (προσωπικό) κόστος. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και βουλευτές όπως οι Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης κ.ά., ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν το θέμα να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Προς το παρόν ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι οι διαφορετικές απόψεις που θα διατυπωθούν θα βάλουν την παράταξη σ’ έναν κύκλο εσωστρέφειας που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης. Φοβάται τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές, λένε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Μια πρώτη αποτύπωση, αν και όχι πλήρως αντιπροσωπευτική, του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης θα γίνει στη μεθαυριανή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου. Όπου πλην των λεγόμενων Σαμαρικών μετέχουν ακόμη ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας, ο Ν. Κακλαμάνης, που είναι υπέρ της συμφωνίας, ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης κ.ά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ