Διεθνής επιτυχία της ελληνικής ομοιοπαθητικής
Ο Γιώργος Βυθούλκας έδωσε διαλέξεις για την ομοιοπαθητική σε γιατρούς στην Κλουζ και τη Σιμπιού, παρουσίασε το βιβλίο του «Επίπεδα Υγείας» που εξεδόθη στα ρουμανικά και συμμετείχε σε τιμητικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμήν του. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ, εντυπωσιάστηκε από τις προόδους της ομοιοπαθητικής στη Ρουμανία, που μπαίνει τώρα στην κύρια διδακτική ύλη των ιατρικών σχολών της χώρας και αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον και από πολλούς «συμβατικούς», «κλασικούς» γιατρούς.
Αποδεχόμενος τη βράβευσή του, ο Γιώργος Βυθούλκας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πόσο περήφανος αισθάνεται που μια σπουδαία Ιατρική Σχολή βραβεύει, μέσω του ιδίου, «την ομοιοπαθητική, αυτή την εκπληκτική θεραπευτική μέθοδο, αλλά και τον ιατρό S. Hahnemann, που την ανακάλυψε πριν από 200 χρόνια» και πρόσθεσε:
«Πολλά πρωτοπόρα ιατρικά πανεπιστήμια έχουν αρχίσει ήδη να ανοίγουν τις πόρτες τους στην ομοιοπαθητική και να εξετάζουν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά της.
Η ομοιοπαθητική έχει στο ενεργητικό της εντυπωσιακά αποτελέσματα εδώ και 200 χρόνια και αυτό επιβεβαιώνει αναμφίβολα την εγκυρότητά της.
Αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που είναι απολύτως απαραίτητη στις πρόδρομες περιόδους των χρόνιων ασθενειών, όταν η συμβατική ιατρική δεν έχει απαντήσεις και επομένως συνιστά μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο την οποία η ιατρική χρειάζεται επειγόντως.
Πιστεύω ότι το πανεπιστήμιό σας θα αποτελέσει τον πυλώνα αντίστασης στην καταστροφική καταιγίδα των χρόνιων ασθενειών που εξαπλώνονται ραγδαία στις μέρες μας και θα μεταφέρει στην ανθρωπότητα τα ευεργετικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής».
Να σημειώσουμε ότι χάρη, κυρίως, στη δουλειά του Βυθούλκα και των συνεργατών του, η ελληνική ομοιοπαθητική, με κέντρο την Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής στην Αλόννησο, βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία αυτού του κλάδου.
***
Ο πολιτιστικός τουρισμός, πλεονέκτημα για την Ελλάδα
Yπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού και μέλους της Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό (Tourism Task Force) του ΕΚ Μ. Κύρκου με τίτλο: «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης».
Με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού εισηγείται στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, που είναι επί της ουσίας αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα, να συμπεριλάβει προτάσεις για την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού σε αγροτικές, ορεινές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που προσφέρουν άθικτο φυσικό περιβάλλον και τοπία, παραδοσιακό πολιτισμό, τοπικά προϊόντα, γαστρονομικές παραδόσεις και γνησιότητα. Η ενίσχυση σε αυτές τις περιοχές αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την τοπική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Μ. Κύρκος είπε ότι ειδικά για την Ελλάδα, όπου τόσο ο τομέας του πολιτισμού όσο και του τουρισμού αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει να υπάρξει ένας βιώσιμος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός.
***
Η τοπική αυτοδιοίκηση την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στο Αιγίνιο
Ακούραστος μια ζωή, πάντα στην πρώτη γραμμή των δημοκρατικών αγώνων, ο Αναστάσιος Τερζής, πρώην δήμαρχος Αιγινίου, η προσφορά του οποίου είναι πολύ σημαντική και «ακούει» στο όνομα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, από 4/11/1944 έως 16/3/1945».
Στις 70 σελίδες του βιβλίου δημοσιεύονται για πρώτη φορά χειρόγραφες επιστολές αγωνιστών, οι οποίες αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας, όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαος Χρ. Παπάζογλου.
Η σημαντική αυτή έκδοση, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Αναστάσιος Π. Τερζής, είναι μια προσφορά του Ιδρύματος Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή – Ιστορικό Μουσείο Αιγινίου και αφιερώνεται «Στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας της περιόδου 1940 – 1950».
Η επόμενη έκδοση, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, θα αφορά την «Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Λιμπάνοβο – Αιγίνιο από το έτος 1913».