Δεν ήξερε τίποτα για τον… φόνο ο Σημίτης

Ξεπερνώντας ακόμη και τον εαυτό του, ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη… λύπη του διότι «όλες αυτές οι αθλιότητες συνέβησαν επί δικής μου πρωθυπουργίας». Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, είπε ότι δεν γνωρίζει «κάτι σχετικό για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων και τα όσα τους αποδίδονται» και ότι «η γνώση μου προκύπτει από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια». «Κάρφωσε», ωστόσο, τον Ά. Τσοχατζόπουλο λέγοντας ότι το 2001 είχε διαφωνήσει ανοιχτά στο να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες και οι προμήθειες εξοπλισμών.

Ως προς τον ρόλο που είχε το ΚΥΣΕΑ στις αποφάσεις για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει ειδικές γνώσεις και αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών και του υπουργού Άμυνας. «Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δεν κρατά πρακτικά λόγω απορρήτου», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», παραδεχόμενος με τον τρόπο αυτό το πόσο διάτρητη ήταν η όλη διαδικασία, τον διακοσμητικό ρόλο που είχε το ΚΥΣΕΑ και το ότι ήταν «έρμαιο» των επιδιώξεων του εκάστοτε υπουργού Άμυνας!

Την ίδια τακτική τού «δεν άκουσα, δεν είδα, δεν γνωρίζω» ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός και για πολλά σκάνδαλα που συνέβησαν και αποκαλύφθηκαν επί πρωθυπουργίας του.

Από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, παρακινημένοι από την κυβερνητική προπαγάνδα, έχασαν τις περιουσίες τους, που κατέληξαν στα χέρια «αετονύχηδων», μέχρι το σκάνδαλο με τις μίζες της Ζήμενς, που μέσω του στενού του συνεργάτη Θ. Τσουκάτου κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και το μεγάλο σκάνδαλο με τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που υπερτιμήθηκαν για να θησαυρίσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι, πολλά από τα οποία κατέληξαν «φαντάσματα», αφού η κυβέρνησή του δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη για τη χρήση τους μετά τους Αγώνες.


Σχολιάστε εδώ